Εκτύπωση
Της Βιολέττας Πατέλη 

 

Δέκα χρόνια που φαίνονται ταυτόχρονα μια στιγμή και μία αιωνιότητα.

Στους μεγάλους σεισμούς όλες και όλοι θυμόμαστε εκτός από το φοβερό βουητό, το δυνατό κούνημα, τον φόβο, τις ζημιές και το που ήμασταν και τι κάναμε εκείνη τη στιγμή.

Κάπως έτσι βιώθηκε σε πανελλαδικό επίπεδο όταν έπεφτε το μαύρο στην ΕΡΤ  στις 11 Ιούνη 2013. 10 χρόνια πριν  κι όμως θυμόμαστε όχι μόνο  το που  ήμασταν  αλλά και τι σκεφτήκαμε και εκείνη την ώρα και μετά και μετά…

Το απόγευμα της 11ης Ιουνίου 2013  η τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά,  Βενιζέλου, Κουβέλη  έκλεισαν την ΕΡΤ με «πράξη νομοθετικού περιεχομένου»!

Πώς είναι άραγε όταν σιωπούν τα  ερτζιανά του δημόσιου ραδιοφώνου; Και το αγαπημένο  δεύτερο πρόγραμμα τι; Πώς είναι χωρίς τις συχνότητες της δημόσιας τηλεόρασης που μας  κρατήσαν συντροφιά με ντοκιμαντέρ, ταινίες, σήριαλ, εκπαιδευτική τηλεόραση, αγαπημένες παιδικές σειρές από τα μικράτα μας;

Γιατί με το κλείσιμο της ΕΡΤ, δεν χάνει μόνο η Ελλάδα τη φωνή της. Δεν χάνουν μόνο οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ τη δουλειά τους αλλά και  οι χιλιάδες Έλληνες δημιουργοί  καταδικάζονται στη φίμωση ή στην υποταγή στις πελατειακές σχέσεις. Τα μουσικά σύνολα που σιγούν. Το τρίτο πρόγραμμα. Ο απόδημος ελληνισμός που απομονώνεται. Η παραμεθόριος που αποκλείεται. Tο δημιουργικό ντοκιμαντέρ που χάνεται. Είναι τα εκατομμύρια τηλεθεατές ή ακροατές που για την ενημέρωση και την ψυχαγωγία τους δεν θα έχουν πια άλλη διέξοδο από τα κανάλια των ιδιωτών επιχειρηματιών, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τον πολιτικό και πολιτιστικό βίο.

Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες. Τηλεφωνήματα μέσα στο βράδυ, κάτοικοι από όλοι την Αττική μαζεύονταν αυθόρμητα στην Αγία Παρασκευή μετά τα μεσάνυχτα.  Το πρώτο ξενύχτι  στην ΕΡΤ θύμιζε  ξενύχτι  για τον νεκρό μας. Αμηχανία, σκέψεις αλλά και θυμός.

Τις επόμενες  όμως μέρες  -εβδομάδες – μήνες χιλιάδες κόσμου στον δρόμο έξω από το ραδιομέγαρο, μέσα στο ραδιομέγαρο, σε όλα τα στούντιο ανά την Ελλάδα φωνάζει,  χαμογελά,  τραγουδά, σε ένα μοναδικό πείραμα αυτοδιαχείρισης.

Την αμέσως επόμενη μέρα, τα συνδικάτα προκήρυξαν 24ωρη απεργία. Πολλοί είχαν φθάσει έξω από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ για να συμπαρασταθούν σε όσους δεν έβγαιναν από το κτίριο.

12/6/13 και 10.000 άνθρωποι είναι μαζεμένοι έξω από το κτίριο της Λ. Μεσογείων. 

10 χρόνια πριν έπεφτε ένα μαύρο και ταυτόχρονα ξεπρόβαλε μια αχτίδα φωτός που σταδιακά γινόταν φάρος φωτεινός για τον κόσμο του αγώνα που ήταν ήδη στο δρόμο για τα μνημόνια, τις περικοπές και λίγες μέρες μετά όταν έβγαζε η κυβέρνηση σε διαθεσιμότητα 2.500 καθηγητές των ΕΠΑΛ.  

Δεν ήταν, όμως, μόνο το πώς προσωπικά το βίωσε ο καθένας. Ήταν η συνειδητοποίηση του πόσο αδίστακτη και ασύδοτη ήταν αυτή η κυβέρνηση. Μετά ήταν και αυτές οι «προδοτικές» τοποθετήσεις «των παροικούντων εν Ιερουσαλήμ»  πολλών, επώνυμων και ακριβοπληρωμένων  συνεργατών της ΕΡΤ που είχαν άποψη και θετική στάση για το κλείσιμο. Μίλησαν για εξυγίανση… οι βδέλλες. 

Ο Σίμος Κεδίκογλου χαρακτήρισε τη δημόσια τηλεόραση ως ένα «καταφύγιο αποβλήτων», που κόστιζε στον μέσο τηλεθεατή πολύ περισσότερο από τα ιδιωτικά κανάλια που λειτουργούσαν νόμιμα στον ελλαδικό χώρο από το 1990.

Η ΕΡΤ έκλεισε και τυπικά τα ξημερώματα της 12ης Ιουνίου, όταν και διεκόπη το σήμα αναμετάδοσης του καναλιού. Μαζί τους έκλεισαν και τα υπόλοιπα κανάλια που αναμετέδιδαν από τους ίδιους πομπούς. Μάλιστα η κυβέρνηση, προέτρεψε τους πάντες να μην συνεχίσουν το τηλεοπτικό τους πρόγραμμα γιατί κάτι τέτοιο ήταν παράνομο. Οι ιστοσελίδες της ΕΡΤ διαγράφηκαν από τα μητρώα και μόνο ορισμένοι εργαζόμενοι συνέχισαν να αναμεταδίδουν εκπομπές από το ΕΡΤ Live, χρησιμοποιώντας ως «βήμα» διαφορετικούς δικτυακούς ιστοτόπους.

Από τις μέρες εκείνες δεν ξεχνάμε ότι :

  • ΝΔ/ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ και οι βαρόνοι των Μέσων κατάφεραν να σπάσουν με αθέμιτους τρόπους την αντίσταση του κλάδου των εργαζομένων στην Ενημέρωση. Έκαναν το παν να σταματήσει η μετάδοση της εκπομπής των εργαζομένων της αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ- open και εκτός των άλλων επιστράτευσαν τη Digea των φίλων τους καναλαρχών εθνικής εμβέλειας για να «κατεβάσει» την αναμετάδοσή του από τον τότε τηλεοπτικό 902.
  • η ΕΡΤ έκλεισε αφήνοντας στο δρόμο 2.656 εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα και πολλούς άλλους που δούλευαν στις άλλες παραγωγές της (σινεμά, ντοκιμαντέρ, σειρές κ.λπ).
  • η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου-Κουβέλη επενέβη πραξικοπηματικά όπου μπορεί να φανταστεί κανείς για να κάμψει τις λαϊκές διαμαρτυρίες και να υπονομεύσει τα σωματεία του Τύπου και ΜΜΕ
  • το κόμμα της Ν.Δ. επίσημα με ανακοίνωσή του, τότε, επιτέθηκε στα σωματεία και την ηγεσία της ΕΣΗΕΑ μια μέρα πριν τις εκλογές του  σωματείου των δημοσιογράφων για να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα, υπέρ των δικών της συνδικαλιστών. Δεν ήθελαν σωματεία που να μπορούν να τα βάζουν με τη διαπλοκή και που επί τρία χρόνια μάτωναν καθημερινά για να υπερασπιστούν θέσεις εργασίας που χάνονταν βάρβαρα χωρίς να το μάθει κανείς από τα… αμερόληπτα κανάλια, ραδιόφωνα, μεγάλες εφημερίδες, σάιτ κ.λπ. Κι ας ήταν οι απολύσεις πολλές χιλιάδες και οι περικοπές αμοιβών και δικαιωμάτων γύρω στο 50%
  • η κυβέρνηση επιτέθηκε για μία ακόμη φορά στους εργαζομένους, στα δικαιώματά τους, στις ελευθερίες τους.
  • Η συμπαράσταση του ελληνικού λαού και όλου του κόσμου με τις ογκώδεις και μαχητικές διαδηλώσεις του έδωσε δύναμη στη συνέχιση του απεργιακού  αγώνα
  • η Αδέσμευτη Γνώμη, που κυκλοφόρησε στις 15-16 Ιουνίου 2013, με ευθύνη του συντονιστικού των απεργών στα ΜΜΕ ήταν η ψυχή του δημοσιογραφικού κόσμου τυπωμένη στο χαρτί, η φωνή όλων μας εκείνη την εποχή

Μερικά ενδιαφέροντα που περιλαμβάνει  ο Ν. 4324/2015: ο νόμος της ΕΡΤ ότι πρέπει να είναι η ΕΡΤ

Η Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. αποτελεί φορέα δημοκρατίας και πολιτισμού και συμβάλλει στη διασφάλιση της πολυφωνίας, στην ανεξάρτητη μετάδοση της πληροφορίας και της είδησης και στην προβολή των έργων του λόγου και της τέχνης. Οι οπτικοακουστικές υπηρεσίες που παρέχει η Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. πρέπει να ανταποκρίνονται στην ποιοτική στάθμη που επιβάλλουν η κοινωνική της αποστολή και η πολιτιστική ανάπτυξη της Χώρας και να σέβονται ιδίως την αξία του ανθρώπου και την προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητας. Η  ΕΡΤ έχει ως σκοπό την παροχή δημόσιας ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος, ενώ παράλληλα «αποτελεί φορέα δημοκρατίας και πολιτισμού και συμβάλλει στη διασφάλιση της πολυφωνίας, στην ανεξάρτητη μετάδοση της πληροφορίας και της είδησης και στην προβολή των έργων του λόγου και της τέχνης». Ακόμη, η ΕΡΤ «είναι ανεξάρτητη από το Κράτος, όλους τους φορείς δημόσιας ή ιδιωτικής εξουσίας και τα πολιτικά κόμματα»

Πότε ήταν ανεξάρτητη η ΕΡΤ;

 «Πραγματικά ανεξάρτητη δεν ήταν η ΕΡΤ ποτέ». Σε ξένα δημοσιεύματα την εποχής του «κλεισίματος»  διαβάζουμε:  «Η ΕΡΤ ήταν πάντα ένα εργαλείο της εκάστοτε κυβέρνησης». Μετά από κάθε κυβερνητική αλλαγή, «δεν άλλαζαν μόνο κάτοχο τα υψηλά πόστα. Ακόμη και για την ειδικότητα του παρουσιαστή, του συντάκτη και του ανταποκριτή αποφασιστικό ρόλο έπαιζε η κομματική ταυτότητα», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, προσθέτοντας ότι «η δημοσιογραφική αξιοπιστία των κρατικών καναλιών δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλη. Ωστόσο, πραγματικά ανεξάρτητα δεν είναι ούτε τα ιδιωτικά κανάλια, που στην πλειονότητά τους βρίσκονται στα χέρια επιχειρηματιών, οι οποίοι με τα ΜΜΕ που κατέχουν προσπαθούν να διασφαλίσουν πολιτική επιρροή», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.

Τι είναι η ΕΡΤ σήμερα

Σήμερα η  φαινομενικά δημόσια ΕΡΤ συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 8 «captured public/ state media», συμπεριλαμβανομένης της μπερλουσκονικης RAI της Ιταλίας, αλλά και ΜΜΕ χωρών όπως τα Εμιράτα και το Πακιστάν.

Πώς θα μπορούσε η ΕΡΤ να λειτουργεί:

Σε οικονομικό επίπεδο, η ΕΡΤ θα μπορούσε να λειτουργεί με το ανταποδοτικό τέλος, διοικητικά να στηρίζεται στην αυτοδιεύθυνση και την αυτοδιαχείριση των εργαζομένων, με παράλληλο έλεγχο από κοινωνικές ομάδες και φορείς.

Η πρόταση για ακηδεμόνευτη ενημέρωση και η ποιοτική, πολιτισμική/ψυχαγωγική, οπτικοακουστική παραγωγή ενός πραγματικά δημόσιου και αυθεντικά δημοκρατικού ραδιοτηλεοπτικού Οργανισμού αποτελούν κοινωνικά αγαθά και όχι εμπορεύματα. Στηρίζονται στην αρχή της ελευθεροτυπίας, τη δημοσιογραφική εργασία χωρίς παρεμβάσεις και λογοκρισία, την απεξαρτημένη από άνωθεν «εντολές» πολιτιστική δημιουργία/προβολή και την απρόσκοπτη άσκηση της ερευνητικής δουλειάς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here