Εκτύπωση

της Όλγας Τσιλιμπάρη,

Στη χτεσινή (23/10/2021) ΓΣ προέδρων της ΔΟΕ έγινε ολοφάνερη η διάσταση (μήπως να λέμε το χάσμα;) ανάμεσα στη βάση του κλάδου και τις (λίαν επιεικώς) συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες της πλειοψηφίας του ΔΣ. Η βάση των πρωτοβάθμιων σωματείων, οι άνθρωποι που συμμετέχουν στις Γενικές Συνελεύσεις, στις απεργίες, στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, έχουν οξύτερο πολιτικοσυνδικαλιστικό κριτήριο από ορισμένους δήθεν έμπειρους «ρεαλιστές». Συνειδητοποιούν οι απλοί συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, άλλοι με τρόπο περισσότερο έλλογο κι άλλοι πιο διαισθητικά, ότι, αυτήν τη στιγμή, κυβέρνηση και υπουργείο παιδείας πάνε «να τα πάρουν όλα». Κατά συνέπεια, αν δεν αγωνιστούμε νικηφόρα, αφήνουμε στα νύχια τους τη δημόσια εκπαίδευση γενικότερα και τον κλάδο μας, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, ειδικότερα.

Οι κερχανατζήδες (με την έννοια του «αχρείου») της ΔΟΕ έχουν βρει τη μοιροζωή τους στο καταστατικό, στην πρόβλεψη για ύπαρξη απαρτίας στις ΓΣ των σωματείων, προκειμένου η βάση να αλλάξει τις αποφάσεις της κορυφής –στην προκειμένη περίπτωση να επαναπροκηρυχθεί η απεργία αποχή. Τέτοια υποκριτική  προσήλωση στη δημοκρατία και στη μαζικότητα, από αυτούς που δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να κατηγορούν «τον κόσμο που δεν συμμετέχει», αλλά να του χτυπούν φιλικά την πλάτη την ώρα των εκλογών…  Οι αντίστοιχες ηγεσίες στην ΟΛΜΕ αναγκάστηκαν να κάνουν διπλό πραξικόπημα (νόθευση της ψηφοφορίας στη ΓΣ προέδρων και επαπειλούμενο κατσίκωμα των καρεκλοκένταυρων στον σβέρκο μας ως την άνοιξη, μέσω του χουντομεταξικού διορισμού από το πρωτοδικείο), για να κλείσουν τον αγώνα με συνοπτικές διαδικασίες από τα πάνω.

Ο καλύτερος σύμμαχος της κάθε Κεραμέως είναι η τάση της υποταγής. «Στις κρίσιμες καμπές της ταξικής πάλης» (λέμε εμείς, που, ακόμα και μέσα στα γραφεία της ΟΛΜΕ μεγαλόσχημοι μάς απειλούν ότι θα μάς αναλάβει η ασφάλεια –όχι ο σεκιουριτάς του κτιρίου, η άλλη, της ΓΑΔΑ), πάντοτε η τάση της αντίστασης και του αγώνα συγκρούεται με την τάση της υποταγής. Οι δύο αυτές τάσεις δεν είναι μεταφυσικές «ηθικοπνευματικές ιδιότητες». Έχουν βαθιές ρίζες στην καθημερινότητα των εργαζομένων και τροφοδοτούνται η μεν πρώτη από την αναγκαιότητα για μια καλύτερη ζωή, η δε δεύτερη από την ανασφάλεια και τον φόβο μήπως χαθεί καθετί γνωστό και κεκτημένο.

Η επαναπροκήρυξη της απεργίας αποχής από τις διαδικασίες αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας και αξιολόγησης του εκπαιδευτικού θα αποτελέσει διπλή νίκη: νίκη τακτική στο συγκεκριμένο ζήτημα, που είναι κομβικό για το μέλλον της δημόσιας εκπαίδευσης και των δημοκρατικών δικαιωμάτων στη χώρα, αλλά και νίκη στρατηγική εναντίον του φόβου και της υποταγής, εναντίον όλων των δυνάμεων που την καλλιεργούν και την εκτρέφουν.

Την επαναπροκήρυξη τη χρειαζόμαστε όλοι οι εκπαιδευτικοί: και αυτοί που σε κλίμα σύγχυσης και χωρίς κεντρική κατεύθυνση προσπαθούμε με κάθε τρόπο να φρενάρουμε την όλη διαδικασία, ώσπου να ανασυνταχθεί ο κλάδος μας, και όσοι, αμάθητοι στον ανταρτοπόλεμο και παραζαλισμένοι, ετοιμάζονται, με πίκρα, να βάλουν το κεφάλι κάτω και να πάνε να μουντζουρώνουν τις φόρμες του ΟΟΣΑ, του Πισσαρίδη και του ΣΕΒ.

Συνάδελφοι/ισσες, ας δώσουμε ένα ακόμα χαστούκι στις σειρήνες της υποταγής! Ας ενωθούμε και ας συντονιστούμε, τοπικά και πανελλαδικά, για την επαναπροκήρυξη της απεργίας αποχής! Έχουμε ήδη ξεκινήσει έναν δρόμο αντοχής, με τα πάνω και τα κάτω του, με τα ισώματα (χαμός στο ίσωμα…) και τις καμπές του. Θα μάθουμε, όλοι μαζί κι από ξαρχής, να περπατάμε και να τρέχουμε, να σταματάμε στα ξέφωτα, να προσανατολιζόμαστε με πυξίδα τ’ αστέρια. Ας βάψουμε τούτο το φθινόπωρο στο χρώμα του ουράνιου τόξου κι ας ζεστάνουμε τον χειμώνα με αγώνα, αλληλεγγύη και χαμόγελο, για να φτάσουμε στη συλλογική και προσωπική μας άνοιξη!

                                                                                         Αθήνα, 24-10-21

                                                                                      Όλγα Τσιλιμπάρη

                                                                                       Εκπαιδευτικός

                                                                                  Μέλος ΕΛΜΕ Κέρκυρας

 

Η φωτογραφία εξωφύλλου είναι του Ιωάννη Χλωρού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here