Εκτύπωση

Θάνος Μικρούτσικος: «Το ζήτημα δεν είναι να μην είσαι αιχμάλωτος, να μην παραδίνεσαι, αυτό είναι!»

Με αυτό το μήνυμα, με τα λόγια του μεγάλου Χικμέτ, ο Θάνος Μικρούτσικος με γενναιότητα ψυχής μάς αποχαιρέτησε μέσα από το δωμάτιο του νοσοκομείου λίγες μέρες πριν φύγει πέρα από τις γραμμές των οριζόντων. Τι να πρωτοπεί κανείς για τον Θάνο; Μπορεί εκείνος να έφυγε, αλλά το έργο του μένει ολοζώντανο, μέσα σε κάθε κύτταρό μας, που πάλλεται από τη μουσική του. Ανεκτίμητος θησαυρός η πλημμυρίδα των συναισθημάτων που βιώναμε όταν ξανά και ξανά καταφέρναμε μέσα από το έργο του να συνομιλούμε με τους ποιητές. Ρίτσος, Αλκαίος, Ελευθερίου, Ιωάννου, Μπίρμαν, Μπρεχτ, Μαγιακόφσκι, Χικμέτ, Καββαδίας… μακρύς ο κατάλογος του ποιητικού αντίδωρου που μοιραστήκαμε χάρη στη μουσική του.

Ο Θάνος ήταν ο μουσικός που ύμνησε εκείνους που στέκονται όρθιοι, που αντιστέκονται, που επιμένουν να ονειρεύονται και να κυνηγάνε το ακατόρθωτο. Μελοποίησε την ουτοπία και έφερε το μέλλον στο παρόν, στο εδώ και το τώρα, καθιστώντας μας κοινωνούς μιας αισιόδοξα λυρικής και βαθιά ανατρεπτικής οπτικής για την ανθρωπότητα για την οποία αξίζει να παλεύει κανείς. Τραγουδήσαμε πως η ανάγκη γίνεται ιστορία, ότι έτσι κι αλλιώς η γη θα γίνει κόκκινη και πως θα ‘ρθουν μέρες, άγριες μέρες και είχαμε την τύχη να αποτελούμε μέλη των γενεών που περπατήσαμε μαζί του και συν-κινηθήκαμε αντικρίζοντας μέσα από τις χαραμάδες, τις ρωγμές και τα ρήγματα της μουσικής του τον πιο όμορφο και πλατύ ορίζοντα της ανατροπής και κοινωνικής δικαιοσύνης. 

Ο Θάνος δεν ήταν απλά ένας μεγάλος μουσικός. Δεν υπήρξε μόνο, αλλά έζησε αφήνοντας ένα βαθύ χνάρι και αποτύπωμα στον πολιτισμό της Ελλάδας. Ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος που θεράπευε μια σπουδαία τέχνη και που μέσω αυτής μετουσίωσε την ίδια τη ζωή, τον πόνο, τον έρωτα, την εξέγερση και την επανάσταση! Άμα αγωνιστείς μπορεί και να χάσεις, αν όμως δεν αγωνιστείς έχεις ήδη χάσει…μοιραζόταν μαζί μας τα λόγια του Μπρεχτ. Ως «συλλογικός» άνθρωπος αγαπήθηκε από τον λαό γιατί υπήρξε ένας καλλιτέχνης που με θάρρος υποστήριξε την άποψη ότι αυτός ο κόσμος και πρέπει και μπορεί να αλλάξει. Ανήσυχος, οξυδερκής, τολμηρός και ασυμβίβαστος πολέμιος της βαρβαρότητας, ένας μαρξιστής, στρατευμένος διανοούμενος, ένας διορατικός και συνεπής κομμουνιστής καλλιτέχνης.   

Το παραπάνω σχόλιο δημοσιεύθηκε στο 9ο τεύχος του Σελιδοδείκτη, Χειμώνας 2020.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here