Εκτύπωση


Την Παρασκευή 26/10 ο Σελιδοδείκτης για την εκπαίδευση και την κοινωνία διοργάνωσε την παρουσίαση του βιβλίου Ιστορικές, κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της εκπαίδευσης – συλλογικός τόμος στη στη μνήμη του καθηγητή Σπύρου Ράση. Ο Σπύρος Ράσης (1945-2010) ήταν καθηγητής Ιστορίας και Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης στο Π.Τ.Δ.Ε. του Α.Π.Θ. και πρόεδρος του Διδασκαλείου Δημήτρης Γληνός. Μέσα από την πολυετή εμπειρία του σε αμερικάνικα πανεπιστήμια ως φοιτητής και ως καθηγητής, ανέπτυξε έντονο ενδιαφέρον για τις ανθρωπιστικές σπουδές και τη θέση τους στα σχολικά προγράμματα των αναπτυγμένων βιομηχανικών κοινωνιών, καθώς επίσης και για την τεχνοκρατική μεταστροφή και την εμπορευματοποίηση των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και της επιστημονικής γνώσης. Ως διανοητής και δάσκαλος ο Σπύρος Ράσης ξεκινούσε πάντα το ταξίδι του στη γνώση μέσα από την εκπαιδευτική σχέση και το βίωμα, την αμφισβήτηση και την κριτική, την εξερεύνηση και την ανακάλυψη.

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Βασίλης Αλεξίου, αναπληρωτής καθηγητής του Π.Τ.Δ.Ε., Α.Π.Θ., ο Γιώργος Γρόλλιος, καθηγητής του Π.Τ.Δ.Ε., Α.Π.Θ. και ο Χρήστος Ρέππας, δάσκαλος εκ μέρους του Σελιδοδείκτη.

Η βιβλιοπαρουσίαση εντάσσεται σε μια σειρά πρωτοβουλιών και εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει ο Σελιδοδείκτης με δωρεάν συμμετοχή, με συλλογικούς πάντα όρους, με σκοπό τη συμβολή στη συγκρότηση ενός μαζικού, ριζοσπαστικού, μορφωτικού και πολιτισμικού ρεύματος, που θα αποδομεί τις κυρίαρχες αστικές αξίες για το σχολείο, τη γνώση και τη μόρφωση και θα μπορεί την ίδια στιγμή να θέτει και συνολικότερους πολιτικούς στόχους αναδεικνύοντας την ευρύτερη συμβολή του δημόσιου σχολείου και του εκπαιδευτικού κινήματος στη χειραφέτηση των κυριαρχούμενων κοινωνικών ομάδων.

Σε αυτήν την κατεύθυνση ο Σελιδοδείκτης, πέρα από το έντυπο περιοδικό και την ομώνυμη ιστοσελίδα, διοργάνωσε την παρουσίαση του βιβλίου του Περικλή Παυλίδη Η γνώση στη διαλεκτική της κοινωνικής εξέλιξης, πραγματοποίησε εκδήλωση για την πρόληψη των εξαρτήσεων σε παιδιά και εφήβους με την Κατερίνα Μάτσα και τον Δημήτρη Υφαντή, μετά την οποία διοργανώθηκε λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος αντίστοιχο επιμορφωτικό σεμινάριο 5 εβδομάδων για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε συνεργασία με τη Μονάδα Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ. Παράλληλα, ο Σελιδοδείκτης εξασφαλίζει εισιτήρια με μειωμένη τιμή για την παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων και έχει διοργανώσει σεμινάριο-εργαστήρι 5 εβδομάδων για το θέατρο του καταπιεσμένου σε συνεργασία με τη Νάγια Μποέμη. Επίσης, στα πλαίσια της ενημέρωσης και της αλληλοτροφοδότησης για τις εξελίξεις όσον αφορά την εκπαίδευση διεθνώς πραγματοποίησε εκδήλωση με θέμα «Αξιολόγηση και αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις – Διεθνής εμπειρία και η απάντηση του κινήματος» με προσκεκλημένο τον Ken Jones, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Goldsmiths του Λονδίνου και στέλεχος του Εθνικού Συνδικάτου των Εκπαιδευτικών στην Αγγλία. Τέλος, με πρωτοβουλία του Σελιδοδείκτη έγινε με μεγάλη επιτυχία η 1η πανελλήνια προβολή του ντοκιμαντέρ «Backpack Full of cash» που πραγματεύεται την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης στην Αμερική. Το ντοκιμαντέρ έχει προβληθεί με μεγάλη επιτυχία και στα Χανιά ενώ θα ακολουθήσει η προβολή του και στη Θεσσαλονίκη στις 11 Νοέμβρη.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here