Εκτύπωση

της Δέσποινας Καραγιώργου,

Βία είναι όταν πηγαίνεις στο σούπερ-μάρκετ για να ψωνίσεις τα τρόφιμα της εβδομάδας να τρέμεις τη στιγμή που θα βρεθείς στο ταμείο για την πληρωμή· όταν κοιτάς τα ταμπελάκια των προϊόντων και γράφουν πάνω έκπτωση “-0,01 ευρώ” τη στιγμή που οι μισθοί είναι στα τάρταρα και οι τιμές στα ύψη.

Βία είναι όταν για να πληρώσεις το ενοίκιο σου χρειάζεσαι περισσότερα χρήματα από τον μισό σου μισθό· όταν η τράπεζα σου παίρνει το σπίτι και σε πετάει στο δρόμο για χρέος λίγων ευρώ.

Βία είναι όταν φοβάσαι πως δεν θα φτάσει ο μισθός σου για να βγει ο μήνας, και κάθε φορά ο φόβος σου βγαίνει αληθινός.

Βία είναι όταν μετατρέπουν το πτυχίο σου σε κουρελόχαρτο· όταν η ελαστική εργασία και η ανασφάλεια αποτελούν τη νέα κανονικότητα και δεν ξέρεις αν τον επόμενο μήνα θα έχεις δουλειά.

Βία είναι όταν, ενώ έχεις γυρίσει όλη την Ελλάδα με μια βαλίτσα στο χέρι σαν αναπληρώτρια παλεύοντας να κρατήσεις όρθιο το δημόσιο σχολείο, μόλις διοριστείς να σου πουν πως αν δεν υποταχθείς δεχόμενη την αξιολόγηση δεν θα μονιμοποιηθείς· όταν βγάζουν παράνομες και καταχρηστικές τις απεργίες που προστατεύουν τη δημόσια εκπαίδευση, υπερασπίζονται τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

Βία είναι όταν είσαι μηχανικός με 10 χρόνια εμπειρία και δεν ντρέπονται να σου πουν πως θα σου ανανεώσουν τη σύμβαση και τα 1000 ευρώ που έπαιρνες ως μισθωτός  θα παραμείνουν τα ίδια, αλλά πλέον θα εργάζεσαι με μπλοκάκι, που σημαίνει πως θα πληρώνεις εσύ την ασφάλεια σου, θα έχεις 12 αντί για 14 μισθούς κλπ κλπ…

Βία είναι όταν πεθαίνεις εν ώρα εργασίας επειδή κάποιοι δεν φρόντισαν να υπάρχουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας· βλέπεις, εκείνα κόστιζαν περισσότερο απ’ όσο η ζωή σου.

Βία είναι όταν σε εξευτελίζουν αφήνοντας σε δυο και τρία χρόνια να περιμένεις πότε θα έρθει η σειρά σου για να εγχειριστείς, ενώ όποιος μπορεί να πληρώσει εγχειρίζεται το επόμενο απόγευμα.

Βία είναι όταν δεν μπορείς να σπουδάσεις αν έχεις γράψει 10.000 μόρια αλλά μπορείς να σπουδάσεις αν οι γονείς σου έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν 10.000 ευρώ το εξάμηνο.

Βία είναι όταν η αξία της ζωής σου είναι ανάλογη με την αξία της τσέπης σου.

Βία είναι όταν ιδιωτικοποιούν την παιδεία, την υγεία, το ρεύμα, τις μεταφορές. Όταν όλα τα κοινωνικά αγαθά μετατρέπονται σε εμπορεύματα –πολλές φορές αμφιβόλου ποιότητας- που πρέπει να πληρώνεις αδρά για να τα αποκτάς.

Βία είναι όταν σκοτώνουν το παιδί σου και σου λένε ότι προσπαθείς να εκμεταλλευτείς πολιτικά το γεγονός.

Βία είναι όταν σπας τη σιωπή και καταγγέλλεις τον βιασμό της κόρης σου και έπειτα προσπαθούν να συγκαλύψουν κυκλώματα trafficking, να αθωώσουν μαστροπούς, παιδοβιαστές και να καταδικάσουν εσένα.

Βία είναι όταν η ανάπτυξη που θέλουν είναι η ανάπτυξη και η μεγιστοποίηση των κερδών τους και η διάλυση της ανθρώπινης υπόστασης σου.

Βία είναι όταν προσπαθούν να σε πείσουν πως όλα αυτά δεν μπορούν να αλλάξουν παρά να μείνουν ως έχουν. Άλλωστε θα φροντίσουν εκείνοι γι’ αυτό.

Όμως, ας μη γελιόμαστε, τα πράγματα αλλάζουν. Και αυτό που έχει σημασία είναι η στάση που κρατάμε απέναντι σε αυτά που μας παρουσιάζουν ως δεδομένα.

Το όραμα για μια δίκαιη κοινωνία, χωρίς καταπίεση και εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, δεν είναι ουτοπία. Η πραγματοποίηση του εξαρτάται από τους δικούς μας αγώνες.

Τα όνειρά μας μπορούν να ζωντανέψουν και τα σκοτάδια που σήμερα μαυρίζουν τις ζωές μας μπορούν αύριο να μετατραπούν σε φως.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here