Εκτύπωση
  • Χώρος: Δημαρχείο Καισαριανής
  • Εγκαίνια: Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024 στις 19:00
  • Διάρκεια: 17 Φεβρουαρίου 2024 – 25 Φεβρουαρίου 2024
  • Ώρες λειτουργίας της Έκθεσης: 9 π.μ. –  9μ.μ.
    Ο φωτογράφος θα βρίσκεται στο χώρο της έκθεσης 6μ.μ. με 9 μ.μ. κάθε μέρα μέχρι τη λήξη της! 
  • Είσοδος: Ελεύθερη

 

Ο ΣΕΛΙΔΟΔΕΙΚΤΗΣ για την εκπαίδευση και την κοινωνία παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση φωτογραφίας του Μιχάλη Μιλτσακάκη με θέμα «Άνθρωποι σε κίνημα και κίνηση»

Ο Μιχάλης Μιλτσακάκης όταν δεν έχει στραμμένο το βλέμμα και το νοιάξιμο του στους μαθητές και τις μαθήτριές, στους συντρόφους και στον αγώνα για μια αξιοβίωτη ζωή, στρέφει την κάμερα και τη ματιά του στον άνθρωπο. Την τελευταία δεκαετία τον συναντάς (συνήθως κάπου σκαρφαλωμένο) με τη φωτογραφική του μηχανή ή το κινητό του σε κάθε κινητοποίηση, διαδήλωση, πορεία, σε κάθε μεγάλο κινηματικό γεγονός! 

Διατηρεί σελίδα στο fb M.M.  Facebook . Αν την επισκεφθείτε πολλά ενδιαφέροντα θα δείτε!!

Όπως μας λέει ο ίδιος:

Η έκθεση περιλαμβάνει 50 φωτογραφίες κυρίως από το διάστημα πριν την πανδημία – 2019- μέχρι και σήμερα- 2024 – και κάποιες πριν από αυτήν.

Η έκθεση συμπίπτει χρονικά με τους μεγάλους αγώνες των αγροτών στη Ευρώπη και στην Ελλάδα ενάντια στις κυβερνήσεις και την Κοινή Αγροτική Πολιτική καθώς και με τους αγώνες της φοιτητικής/μαθητικής νεολαίας και του εκπαιδευτικού κινήματος ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι το κίνημα παράγει ιστορία και φωτογραφία.

Οι φωτογραφίες αποτελούν φωτογραφική αποτύπωση/καταγραφή /φωτορεπορτάζ κυρίως του εργατικού, εκπαιδευτικού, νεολαιίστικου κινήματος της περιόδου των λοκ ντάουν και της έντονης καταστολής και των απαγορεύσεων, με έμφαση στα κοντινά πλάνα, στα οποία πρωταγωνιστούν αγωνίστριες και αγωνιστές του ανεξάρτητου ταξικού εργατικού κινήματος και της αντικαπιταλιστικής /κομμουνιστικής αριστεράς αλλά και άνθρωποι που “συνυπάρχουν” με τα κινήματα.

Αποτελούν μια ερασιτεχνική καταγραφή των αγώνων για την κοινωνική χειραφέτηση και για μια άλλη αξιοβίωτη κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση.

Μικρό μέρος της έκθεσης καταλαμβάνουν φωτογραφίες με άλλες θεματικές στις οποίες πρωταγωνιστούν άνθρωποι σε κίνηση.

Η κεντρική ιδέα της έκθεσης ωρίμασε, όχι χωρίς αντιφάσεις, κατά τη διάρκεια των χρόνων μετά την πανδημία και κυρίως από τη θεματική του κινήματος που κυριαρχεί στην φωτογραφική μου καταγραφή.

Οι φωτογραφίες που εκτίθενται δεν έχουν υποστεί ηλεκτρονική επεξεργασία και είναι κυριολεκτικά “χειροποίητες” στο βαθμό που μπορεί να το ισχυριστεί κάποιος στην ψηφιακή εποχή. Άλλες τραβήχτηκαν με φωτογραφική μηχανή και άλλες με κινητό.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συντρόφους και τις συντρόφισσες του Νέου Αριστερού Ρεύματος για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, όλους τους φίλους /φίλες και τις συντρόφισσες/συντρόφους του κινήματος για τη στήριξή τους στην προσπάθειά μου όλα αυτά τα χρόνια.

Θερμές ευχαριστίες στη Συντακτική Επιτροπή του Σελιδοδείκτη για την συμπαράστασή του και στην Αναστασία Φερεντίνου για την υπομονή και τις συμβουλές της, καθώς και στο Δήμο Καισαριανής για την παραχώρηση του χώρου.

Μιχάλης Μιλτσακάκης : Βιογραφικό

Γεννήθηκα και  και μεγάλωσα  στο Κιλκίς    (Βαφειοχώρι) το 1970. Εντάχθηκα  από τα εφηβικά μου χρόνια στο μαθητικό, λαϊκό, κομμουνιστικό κίνημα. Εργάστηκα από  πολύ μικρός σε οικοδομικές, κτηνοτροφικές, αγροτικές εργασίες. Ιδρυτικό μέλος( 1989 και μέλος μέχρι σήμερα)  του Νέου Αριστερού Ρεύματος ( ΝΑΡ) για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης  σε ΑΕΙ ΤΕΙ (ΕΑΑΚ) και της ΚΝΕ-ΝΑΡ.

Σήμερα είμαι δάσκαλος στο 1ο Δημοτικό Καισαριανής και Δημοτικός Σύμβουλος Καισαριανής εκλεγμένος με την Ανυπόταχτη Καισαριανή.

Είμαι μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκπαιδευτικών με συμβολή από διάφορες θέσεις στη συγκρότηση του μετώπου  της αντικαπιταλιστικής, επαναστατικής, διεθνιστικής αριστεράς και του κομμουνιστικού κινήματος. Συμμετέχω στην συντακτική επιτροπή του εκπαιδευτικού περιοδικού Σελιδοδείκτης.   

Ασχολήθηκα με τη φωτογραφία όντας μαθητής στο Δημοτικό, μετά από τα πρώτα μαθήματα φωτογραφίας (ασπρόμαυρη) από τον πατέρα μου πάνω σε μια γερμανική φωτογραφική μηχανή 50mm Voigtlander με φυσούνα.

Συνέχισα την εξάσκησή μου με όλα τα τότε γνωστά μοντέλα φωτογραφικών μηχανών που είχαν κατασκευαστεί στη Σοβιετική Ένωση αλλά και με πολλούς τύπους pocket της δεκαετίας του 80.

Το 1985 κατασκεύασα σκοτεινό θάλαμο στο σπίτι μου. Τον εξόπλισα με εκτυπωτές και όλα τα απαραίτητα ( εκτυπωτές, χαρτιά κτλ ) αγοράζοντάς τα από ένα καλό οικογενειακό φίλο, πολιτικό πρόσφυγα από τη Σοβιετική Ένωση. 

Το 1985 ξεκινά η ενασχόλησή μου με την ασπρόμαυρη φωτογραφία σε όλα τα επίπεδα: λήψη, εμφάνιση, εκτύπωση με θέματα από την καθημερινή ζωή και τη μακεδονική φύση. Διαβάζω και πειραματίζομαι σε όλες τις τεχνικές και προσθέτω φωτογραφικές μηχανές δυτικής κατασκευής.

Το 1990 συμμετέχω ενεργά στο Φωτογραφικό Όμιλο της Φοιτητικής Εστίας Ιωαννίνων ανανεώνοντας γνώσεις και τεχνικές. Ταυτόχρονα «διδάσκω» την τέχνη της φωτογραφίας σε δεκάδες φοιτητές και φοιτήτριες στο σκοτεινό θάλαμο της Εστίας.

Ξαναβρίσκω δειλά το νήμα της φωτογράφισης την περίοδο των μεγάλων κινημάτων ενάντια στα μνημόνια και την καπιταλιστική κρίση το 2012-2013.

Τότε συνειδητοποιώ ότι το δικό μας ρεύμα στο κίνημα, η αντικαπιταλιστική αριστερά  δεν έχει  τη δική του καταγραφή, τη δική οπτική «από τα μέσα» και το 2015  ξεκινώ εκ νέου το ταξίδι μου στη θαυμαστή τέχνη της φωτογραφίας. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here