Εκτύπωση

της Σοφίας Χατζοπούλου,

27 Φεβρουαρίου 2023 – Ισραηλινοί έποικοι βάζουν φωτιά σε σπίτια και αυτοκίνητα στη Huwara μια πόλη στην Nablus στη Δυτική Όχθη. Καίγονται περίπου 30 σπίτια σε απάντηση για τον σκοτωμό δύο εποίκων δυο μέρες πριν. Νωρίτερα το μήνα εκείνο 11 Παλαιστίνιοι είχαν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια εφόδου του Ισραηλινού στρατού στην περιοχή.

Αυτή είναι μια καθημερινότητα για τους Παλαιστινίους που ζουν αποκομμένοι και στοιβαγμένοι στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη εδώ και δεκαετίες. Από την ώρα που το μωρό θηλάζει το γάλα της μάνας του γεύεται τον πόνο και τη βία , ακούει τους πυροβολισμούς, τις φωνές και τα κλάματα των χαροκαμένων ανδρών και γυναικών αντί για νανούρισμα.

Οι πολιτικοί και η διεθνής κοινότητα, ασφαλείς από τις οθόνες των τηλεοράσεων, συνιστούν ψυχραιμία να μην κλιμακωθεί η κατάσταση…ψυχραιμία απέναντι στην κατοχή και την καταπίεση εδώ και 71 χρόνια. Εκατό χιλιάδες νεκροί υπολογίζονται από το 1948, από την ημέρα της Νάκμπα (ημέρα της καταστροφής) όταν ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ και εκτοπίστηκαν χιλιάδες Παλαιστίνιοι από τις πατρογονικές εστίες τους. Μόνο από το 2008 και μετά, έχουν καταγραφεί 150.000 νεκροί και τραυματίες Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων 33.000 παιδιά. Ψυχραιμία, ψυχραιμία…

Τόσα χρόνια αγώνα η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και η Φατάχ του Αραφάτ κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να ακουστεί το Παλαιστινιακό ζήτημα στα διεθνή φόρα και να επιλυθεί δίκαια για τον Παλαιστινιακό λαό, αλλά μάταια. Τα συμφέροντα μεγάλα, οι παίκτες πολλοί και ισχυροί, ένας πελώριος Γολιάθ μπροστά σε έναν σύγχρονο σύγχρονο Δαυίδ. Από τα γενοφάσκια του αυτός ο λαός μαθαίνει ότι ναι μεν είναι το παιδί του Αβραάμ αλλά το νόθο…το νόμιμο τέκνο είναι οι Ισραηλινοί, οι νόμιμοι κάτοχοι αυτής της γης, ο εκλεκτός λαός του θεού και όλες τις άλλες νομιμοποιητικές κατασκευές μιας αρχαίας μυθολογίας με σαφείς ρατσιστικές προεκτάσεις, πάνω στην οποίο έχει βασιστεί όλη η σιωνιστική ιδεολογία και πολιτική του Ισραηλινού κράτους.

Έτσι έχει οικοδομηθεί ένα σύγχρονο σύστημα απαρτχάιντ εδώ και χρόνια υπό την ανοχή και κάλυψη της διεθνούς κοινότητας, όπου οι Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί και στοιβαχθεί σε μικρές λωρίδες γης. Η Λωρίδα της Γάζας αποτελεί την πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή του κόσμου με 2,5 εκατομμύρια Παλαιστινίους να μοιράζονται τα 360 τ.χλμ γης που τους έχουν δοθεί.

Με συνεχείς επιθέσεις από τους Ισραηλινούς – από έποικους ή συντεταγμένα από τον Ισραηλινό στρατό – με την επεκτατική πολιτική εποικισμού του Νετανιάχου να προχωρά με την οικοδόμηση 800 κατοικιών Ισραηλινών εποίκων μέσα στη Δυτική Όχθη, με την καθεστωτική μεταφορά της πρωτεύουσας στην Ιερουσαλήμ και τον Τραμπ να σπεύδει να την αναγνωρίσει,τις επιθέσεις και τα εμπάργκο πάνω στον Παλαιστινιακό λαό μετά την νίκη της Χαμάς στις εκλογές το 2006, μιας οργάνωσης που το ίδιο το κράτος του Ισραήλ υποστήριξε και ανέδειξε για όσο το συνέφερε, ο πόλεμος μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων συνεχίζει να υφίσταται και να κλιμακώνεται κάθε μέρα.

Αυτό είναι που δεν μπορούν ή μάλλον δεν θέλουν να αναγνωρίσουν οι Δυτικοί. Πρόκειται για έναν ακήρυχτο, διαρκή και εξαντλητικό πόλεμο, ο οποίος αυτή τη στιγμή εκφράζεται με καίρια χτυπήματα και με μια δύναμη που τον κάνει απειλητικό προς τη μεγάλη δύναμη της περιοχής.

Αυτή τη στιγμή η πλάστιγγα γέρνει σαφώς υπέρ του Ισραήλ με κάθε χώρα του Δυτικού κόσμου να δηλώνει την υποστήριξή της, καταδικάζοντας η μία μετά την άλλη την απρόκλητη επίθεση και χρήση βίας από την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς. Μια από αυτές τις χώρες είναι και η Ελλάδα με την ελληνική κυβέρνηση με σαφή πολιτική εδώ και χρόνια απέναντι στο Ισραήλ, οικοδομώντας συμμαχικές σχέσεις με το στρατοκρατικό καθεστώς, αφού και πρόσφατα πραγματοποίησε ασκήσεις προσομοίωσης αεροπορικών επιδρομών με πραγματικά πυρά σε ελληνικό έδαφος.

Η ίδια στάση υποστήριξης και από την Ευρωπαική Επιτροπή η οποία αναμένεται να “παγώσει το χαρτοφυλάκιο βοήθειας προς τους Παλαιστινίους ύψους 691 εκατομμυρίων ευρώ” δεδομένου ότι “η κλίμακα του τρόμου και της βαρβαρότητας εναντίον του Ισραήλ και του λαού του είναι ένα σημείο καμπής” όπψς δήλωσε ο Όλιβερ Βαρχελί, Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης της ΕΕ, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X. Αυτό σε συνδυασμό με την δήλωση αποανθρωποποίησης του Παλαιστινιακού λαού που έκανε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant ο οποίος διέταξε πλήρη πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας στην οποία “δεν θα υπάρχει ηλεκτρισμός, δεν θα υπάρχει τροφή, ούτε καύσιμα, όλα θα είναι κλειστά. Πολεμάμε τα ανθρώπινα ζώα και ενεργούμε ανάλογα” μας δίνει να καταλάβουμε ότι ο τελικός στόχος πια είναι ο αφανισμός όλων των Παλαιστινίων από την περιοχή.

Ίναι σαφές λοιπόν ότι ζούμε σε μια εποχή που η βία καταδικάζεται όλο και πιο έντονα από εκείνους που την ασκούν όλο και πιο σκληρά. Καμία βία δεν επιτρέπεται να υφίσταται πλην της θεσμικής, κρατικής βίας. Κάθε προσπάθεια αντίστασης ενάντια στους ισχυρούς, στα καθεστώτα τους και στους κυρίαρχους συμμάχους τους περιγράφεται άμεσα ως τρομοκρατία. Η λέξεις ‘αντίσταση’ ή ‘επανάσταση’ πια χρησιμοποιούνται υπό προϋποθέσεις, αν και εφόσον το επιτρέψει ο κυρίαρχος πολιτικός λόγος. Τι ακριβώς απαιτεί ο βολεμένος Δυτικός κόσμος από τον λαό της Παλαιστίνης; Πόσα χρόνια ακόμα θα βιώνουν αυτό που πολλοί από μας δεν θα άντεχαν ούτε μια μέρα; Ως πότε η βία θα μετριέται με όρους εθνικής και ταξικής προέλευσης;

Το δυτικό μόττο του ‘καταδικάζουμε τη βία από όπου κι αν προέρχεται’ πόσο ψέμα κρύβει; Ποιος καταδίκασε έμπρακτα τόσα χρόνια το Ισραήλ για τις βιαιοπραγίες και τον αποκλεισμό του λαού της Παλαιστίνης; Γιατί μια επίθεση σε μια συναυλία Ισραηλινών είναι χειρότερη από μια επίθεση στη συγκέντρωση Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια του εορτασμού της Νάκμπα το Μάρτιο του 2018; Τι καθορίζει τελικά την επιλογή των λέξεων για να περιγράψουμε την ίδια φρικαλεότητα με διαφορετικό τρόπο;

Ίσως όταν κάποιοι προσπαθούν να αποδείξουν ότι η προσφιλής λαϊκή ρήση ‘όπου φτωχός και η μοίρα του’ δεν ισχύει, οι ισχυροί στο απέναντι στρατόπεδο εξοργίζονται και συνεχίζουν τον βίαιο αποκλεισμό στο επίπεδο του λόγου και της έκφρασης. Κάτι τέτοιο βιώνουμε για άλλη μια φορά και στα ελληνικά ΜΜΕ.

Όταν για παράδειγμα καλούν σε κανάλι την καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων Βιβής Κεφαλά, να μιλήσει για τη σύρραξη στη Μέση Ανατολή, και δεν τα λέει ‘όπως πρέπει’ , αμέσως κινητοποιείται όλος ο μηχανισμός για να την ‘κόψουνε’. Την διακόπτουν και την προγκάνε ότι υποστηρίζει τη Xαμάς – κάτι που επουδενί δεν έκανε, αφού μιλούσε για τα δεινά του Παλαιστινιακού λαού, αλλά πλέον το να υποστηρίζεις τους Παλαιστινίους αντιμετωπίζεται ως φιλο-τρομοκρατική δήλωση. Η στάση διεθνώς είναι η εξής: η Χαμάς δεν πρέπει να συνδεθεί με το Παλαιστινιακό ζήτημα γιατί έτσι αποκτά κοινωνικό έρεισμα και μια κάποια νομιμοποίηση, αλλά ταυτόχρονα αν κάποιος μιλήσει υπέρ των Παλαιστινίων σε αυτή τη συγκυρία, κατηγορείται ως υποστηρικτής της Χαμάς. Αναρωτιέμαι, λοιπόν, όταν σε ένα μικρό πάνελ δεν επιτρέπεται σε άτομα ούτε καν να μιλήσουν για την κατάσταση και τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, ποιον περιμένουμε τελικά να εκπροσωπήσει αυτόν τον λαό, που μπορούν τελικά οι Παλαιστίνιοι να στραφούν για βοήθεια;; Και τελικά τι μπορούν να κάνουν;; Πόση ακόμα υπομονή κι ελπίδα τους έχει απομείνει;

Η αλήθεια φαίνεται να προέρχεται από το στόμα του Παλαιστίνιου καλεσμένου στο ΒΒC News, ένα κανάλι που λόγω της μακράς ιστορίας του δεν μπορεί να μην δώσει βήμα στην αντίθετη άποψη όσο κι αν δεν θα το ήθελε…

Μιλά για την κατοχή και καταπίεση του Παλαιστινιακού λαού τόσα χρόνια…για τα εγκλήματα του σιωνισμού που τα δυτικά ΜΜΕ δεν δείχνουν…τους βομβαρδισμούς στα σχολεία και νοσοκομεία στη Γάζα, για το δηλητήριο στο πόσιμο νερό, για την πείνα και το κρύο…για τις συλλήψεις και τους βασανισμούς. Τονίζει ότι το Ιράν δεν έχει πουθενά να κάνει με αυτό, αλλά χρησιμοποιείται από την δυτική προπαγάνδα για να προσδώσει στον αγώνα των Παλαιστινίων μια σατανική, συνωμοσιακή χροιά. Και συνεχίζει λέγοντας ότι οι Παλαιστίνιοι ξέρουν ότι το μιλιταριστικό κράτος του Ισραήλ τελικά θα τους σκοτώσει…το ξέρουν και συνεχίζουν με κάθε μέσο την αντίσταση για να πεθάνουν όρθιοι, όχι σκυφτοί κι ατιμασμένοι…

Είναι πολύ πιθανό ότι το Ισραήλ θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που του δίνεται για να προχωρήσει σε μαζικές εκκαθαρίσεις στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη. Είναι πολύ πιθανό να βρισκόμαστε μπροστά σε μια γενοκτονία καθώς το Ισραήλ, νομιμοποιημένο πια στην δυτική κοινή γνώμη, θα δώσει τη ‘τελική λύση’ που τόσο καιρό επιδιώκει, μια γενοκτονία που ποτέ δεν θα αναγνωριστεί ως τέτοια σε μια ιστορία που, όπως φαίνεται, συνεχίζει να γράφεται από τους ισχυρούς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here