Εκτύπωση
του Μάκη Βασίλα  *

 

Η απεργία των εκπαιδευτικών μας δεν είναι μια κλασική απεργία για το μεροκάματο.

Δε είναι μια απεργία για να βγει η υποχρέωση.

Δεν είναι καν μια απεργία που έχει να κάνει με τα ζητήματα της «εκπαίδευσης» στενά.

Αντίθετα, είναι και πρέπει να γίνει, μια κίνηση που αφορά ολόκληρη την κοινωνία. Κυρίως τους γονείς και τα παιδιά.

Οι δάσκαλοι/ες και οι καθηγητές/τριες δεν στέκονται απέναντι σε έναν νόμο μιας κυβέρνησης απλά. Στέκονται ενάντια σε ό,τι καθορίζει τα πιο βαθιά ελατήρια της σύγχρονης κοινωνικής και πολιτικής βαρβαρότητας που βιώνουμε. Την έννοια της αξιολόγησης, δηλαδή το ξεδιάλεγμα με ατομικό τρόπο, όσων «χωράνε» και όσων «περισσεύουν» σε ένα σύστημα εκπαίδευσης που ολοένα και περισσότερο ξεδιαλέγει και τα παιδιά μας, ανάλογα με το αν έχουν να πληρώσουν ή όχι. Ανάλογα με το αν τα όνειρά τους ταιριάζουν ή όχι με τις νόρμες των ομιλουσών γραβατών και ομιλούντων ταγέρ από τα Χάρβαρντ.

Όμως η παιδεία, δεν είναι φόρμες συμπλήρωσης, ούτε λίστα καθηκόντων. Είναι ψυχή, όνειρο, αγώνας και προσπάθεια. Με όριο τον πιο «αδύναμο» μαθητή και όχι τον «άριστο».

Η ζωή δεν είναι υποδείγματα και διαγράμματα που ισορροπούν.

Δεν είναι νούμερα και στοιχεία κατάταξης.

Δεν έχει ISO -δυστυχώς για τους νεοφιλελεύθερους μισάνθρωπου-.

Είναι αντίθετα εκείνη η κόκκινη γραμμή που συνδέει την καθημερινή μάχη για την επιβίωση με την επιδίωξη να ζήσουμε τη χαρά και τον έρωτα, να γευτούμε τους γλυκούς καρπούς από το δέντρο της ζωής που εμείς καλλιεργούμε. Είναι εκείνη η δύναμη που κάνει τους ανθρώπους να σκαρφαλώνουν στις ταράτσες της Νομικής, να κρέμονται στις πύλες του Πολυτεχνείου, να δίνουν τις μάχες της γενιάς τους, χωρίς να κοιτάνε «πώς να τη βολέψουν».

Κι αυτό είναι που μισούν. Την αγάπη για τη ζωή.

Και γι’ αυτό ακόμα μια φορά θα χάσουν.

 

*μέλος ΔΣ Ένωσης Γονέων Νέας Φιλαδέλφειας Νέας Χαλκηδόνας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here