Εκτύπωση

του Μάνθου Κυριακόπουλου,

« Η νέα γενιά των εκπαιδευτικών μες στο φάκελο μας, εκτός από προσόντα,

έχουμε κλεισμένο και το μέλλον που θα κληθούμε να βαδίσουμε»

…Φράση που έχει γραφτεί και ειπωθεί γεμάτη αγωνία, ανασφάλεια αλλά και περίσσιο πείσμα.

Και η αναφορά γίνεται σε συγκεκριμένη γενιά που σπούδασε με αβάσταχτο οικογενειακό κόστος και δούλεψε ως συμβασιούχος τα μαύρα χρόνια των μνημονίων, κρατώντας όρθιο το δημόσιο σχολείο στις εσχατιές και στα αστικά κέντρα.

Αυτή τη γενιά επιμένει να εκβιάζει η Κεραμέως και η κυβέρνηση της ΝΔ, δια στόματος και του γ.γ. κ. Κόπτση. Στόχους τους είναι να γίνουμε τα πειραματόζωα μετά από 10-15-20 χρόνια εργασίας, θέτοντας υπό αίρεση τη μονιμοποίησή μας στην εκπαίδευση αλλά και συνολικά τη μονιμότητα στο δημόσιο κλείνοντας το μάτι και στην παλιότερη γενιά εκπαιδευτικών. Φυσικά οι αντιεκεπαιδευτικές πολιτικές του τωρινού Υπουργείου Παιδείας έρχονται σε συνέχεια και συμπόρευση με τα νομοθετήματα του κ. Γαβρόγλου και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί ήταν που εξαίρεσαν τους εκπαιδευτικούς από τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, με τον νόμο 4589-Προσοντολόγιο αφήνοντας το πεδίο ανοιχτό σε κάθε Υπουργό και πολιτική ηγεσία να αλλάζει τους όρους της μονιμοποίησης.

Ως ακριβό αντάλλαγμα των μονιμοποιήσεών μας ζητά την εξαγορά των συνειδήσεων χιλιάδων νεοδιόριστων συναδέλφων και συναδελφισσών, χιλιάδων αναπληρωτών που έρχονται από πίσω. Εξαγορά που συνδέεται με την υποταγή και τη συναίνεση στην ατομική αξιολόγηση. Μια ιδιότυπη ομηρία που λειτουργεί ως τιμωρία σε όσους/ες βροντοφώναξαν την προηγούμενη περίοδο ΥΠΑΚΟΥΟΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΔΟΥΛΟΙ ΤΕΛΟΣ.

Από τη μία η ομηρία, η εχθρότητα, η εργασιακή υποταγή στο μοντέλο της ιεραρχίας, της ιδιωτικοποίησης του δημόσιου σχολείου και από τη άλλη η φτωχοποίηση, η καταστολή, οι σφαίρες στο ψαχνό και καταλήστευση του εισοδήματος. Αυτό το μέλλον ετοιμάζουν για τον ανθό της κοινωνίας και του λαού.

Πόσο πιο λιανά να τους το πούμε;

Η μόνιμη και σταθερή δουλειά είναι κτήμα των θυσιών και των αγώνων χρόνων, στην τάξη και στους δρόμους. Δεν μας χαρίστηκαν ούτε θα μας χαριστούν από καμιά «πολιτική αλλαγή» μέσω κοινοβουλευτικών εκλογών, όπως αναμασάται ευθαρσώς. Οι συνειδήσεις των συναδέλφων, η ζωή μας και η εργασία μας δεν εξαγοράζονται ούτε εκβιάζονται. Είναι αυτή η γενιά που σφυρηλατήθηκε μέσα από τους συλλογικούς αγώνες ενάντια στο Προσοντολόγιο Γαβρόγλου-ΣΥΡΙΖΑ, και που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή με συμμετοχή στην Απεργία-Αποχή ενάντια στην Αυτοαξιολόγηση-Αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και εκπαιδευτικών.

Αυτό το μήνυμα έχει σταλεί εκτός από τις κυβερνήσεις και στον κυβερνητικό συνδικαλισμό που όπου σταθεί και όπου βρεθεί σπέρνει την απογοήτευση, μιλά για αλλοτριωμένη, απαθή νέα εργατική βάρδια που δεν πιστεύει ότι ο συνδικαλισμός μπορεί να αλλάξει τους όρους διαβίωσης. Κι όμως όταν οι δρόμοι ασφυκτιούσαν με το άγχος χιλιάδων αναπληρωτών ενάντια στο προσοντολόγιο, στο αυθόρμητο του κινήματος αυτού ήταν αυτοί οι ίδιοι που έτρεξαν να τους κόψουν τη ζωντάνια, χωρίς στήριξη και ΑΠΕΡΓΙΑ για τη συνέχιση του αγώνα το ΄19. Εκείνες τις μέρες που η νέα εργατική βάρδια βρήκε και βρίσκει το δρόμο να οργανώνεται δημιουργώντας ανεξάρτητα αποφασιστικά κέντρα αγώνα όπως οι καταλήψεις στο Υπ. Παιδείας, στην Πρυτανεία, αποφάσεις μαζικών Γενικών Συνελεύσεων και επιτροπών αγώνα δημιουργώντας μεγάλα γεγονότα που διεκδικούν τις συνθήκες χωρίς να θέτει τα αιτήματα ως προϋποθέσεις.

Κι επειδή το υλικό ζήτημα της Μόνιμης και Σταθερής δουλειάς είναι αυτό που μας ενώνει, να στείλουμε ξανά μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες. Η νέα αυτή γενιά των νεοδιόριστων και των αναπληρωτών είμαστε μάχιμοι εκπαιδευτικοί της τάξης και λέμε ΟΧΙ στην Αξιολόγηση και σε κάθε είδους εκβιασμό και τρομοκράτηση για απολύσεις, γιατί έχουμε αξίες. Όχι από αδράνεια ή για να μη χάσουμε τη βολή μας. Οι αγώνες μας και η ύπαρξή μας στο δημόσιο σχολείο δε θα μπουν στο ζύγι από καμιά τροπολογία ή Υπουργική Απόφαση.

Είμαστε εξοργισμένοι! Αν το ΥΠΑΙΘ κάνει μια φορά λάθος και συνειδητά ξεχνά τις θυσίες και τα χρόνια προϋπηρεσίας των νεοδιόριστων, ΤΟΤΕ κάνει πολλαπλό λάθος και ξεχνά τους αγώνες που ξεδίπλωσε αυτή η γενιά, αγώνες που ψηλάφισαν ρωγμές στο αστικό αφήγημα και τον υποταγμένο συνδικαλισμό, αγώνες νικηφόρους μπροστά στο υλικό ζήτημα της Μόνιμης Δουλειάς για όλο το ΛΑΟ…

Με πίστη στους συλλογικούς αγώνες και έτοιμοι για νέα μεγάλα γεγονότα απαιτούμε την άμεση μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων, κατάργηση της δόκιμης περιόδου και τον άμεσο διορισμό όλων των αναπληρωτών που έχουν δουλέψει στο δημόσιο σχολείο.

ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ στη συγκέντρωση των α/θμιων σωματείων και του Συντονιστικού Αναπληρωτών στο ΥΠΑΙΘ τη Δευτέρα 12 Δεκέμβρη στις 2 μ.μ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here