Εκτύπωση

του Θοδωρή Μαυρίδη,

Οι καταγγελίες για αυθαιρεσίες στην εκπαίδευση, σε κάθε διεύθυνση, δεν έχουν τελειωμό.

Από τα τραγικά γεγονότα όπου Διεύθυνση Εκπαίδευσης λογοκρίνει κομμάτια γιορτής σχολείου για την 17 Νοέμβρη, μη τυχόν και θυμίσει η σημερινή κρατική βία της αστυνομίας στα Πανεπιστήμια, την βία της Χούντας, μέχρι τις διώξεις εργαζομένων που συμμετέχουν σε απεργία. Πέρυσι είχαμε τον Κόπτση να διώκει το δικαίωμα στην απεργία, φέτος έχουμε και τους διευθυντές εκπαίδευσης όπως τον διευθυντή της ΔΙΔΕ Πειραιά, που παραπέμπει σε πειθαρχικό διευθυντή Γυμνασίου επειδή συμμετείχε σε Απεργία-Αποχή της ΕΛΜΕ του.

Καθημερινά βλέπουμε νέες καταγγελίες, όπως για ανυπόγραφα mail που καλούν εργαζομένους να εκτελέσουν προφορικές εντολές αλλιώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με καταγγελία σύμβασης.

Η εργασιακή τρομοκρατία στοχεύει πολύ περισσότερο φυσικά στην νέα γενιά, στις αναπληρώτριες, στους νεοδιόριστους. Αυτοί είναι άλλωστε και ο πιο εύκολος στόχος.

Το πιο συνηθισμένο είναι οι Διευθύνσεις σε όλη την Ελλάδα να εκμεταλλεύονται το ότι οι τοποθετήσεις αναπληρωτών γίνονται πλέον μέσω του συστήματος του ΟΠΣΥΔ και δεν αναρτούν πλέον ούτε τα κενά, ούτε τις τοποθετήσεις. Εντελώς αδιαφανείς διαδικασίες, κρυμμένα κενά, ρουσφετολογικές διευκολύνσεις. Υπεράριθμοί τοποθετούνται εκδικητικά 160χλμ μακριά από τα σπίτια τους. Αναπληρωτές καλούνται να συμπληρώσουν το ωράριό τους 100χλμ μακριά από την αρχική τους τοποθέτηση. Εργαζόμενες μετακινούνται από σχολείο σε σχολείο χωρίς ενδιάμεσο κενό και αν τολμήσουν να πουν κουβέντα αντιμετωπίζονται με ΕΔΕ.

«Μην τυχόν και μιλήσει κανείς με το σωματείο θα βρει τον μπελά του», προειδοποιούν καλοθελητές διευθυντές σχολείων.

«Πρόσεξε τι θα πεις στον σύλλογο γιατί θα τα γράψω στο πρακτικό» φοβίζουν τις νέες εργαζόμενες στους συλλόγους.

Τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ να λειτουργούν τα σχολεία σαν επιχειρήσεις, έχουν πάρει πατριωτικά όλοι οι καρεκλοκένταυροι που δεν έχουν καμία επαφή με την παιδαγωγική και προσπαθούν να βρουν στο δημόσιο σχολείο τον ρόλο του αφεντικού. Νομίζουν ότι τα σχολεία είναι το τσιφλίκι τους, το μαγαζάκι τους και ότι οι εκπαιδευτικοί, είμαστε υπάλληλοί τους ή και χειρότερα.

Τόλμησαν να καταγγείλουν τα αίσχη που ζουν στην Δράμα αναπληρώτριες και αναπληρωτές και ο διοικητικός μηχανισμός βγήκε λυσσασμένα να τρομοκρατήσει να απειλήσει, μη τυχόν και γίνει συνήθεια «να τολμούν να μιλάνε οι δούλοι».

Απειλή για μήνυση δέχτηκε νεοδιόριστη νηπιαγωγός και πρόεδρος σωματείου αν δεν κατέβει η καταγγελία. Δεν θα τους χαλάσει «το μαγαζάκι και την κατάσταση» η νέα γενιά.

Ε, λοιπόν η νέα γενιά ορθώνεται και απαντάει και φωνάζει καθαρά ότι τέτοιες πρακτικές θα κόβονται από την ρίζα. Η τρομοκρατία και ο εκφοβισμός δεν περνάνε. Μέσα σε μια μέρα μαζεύτηκαν πάνω από 200 υπογραφές της νέας γενιάς, αναπληρωτριών και νεοδιόριστων που λένε ότι δεν πρόκειται να σας αφήσουμε να μας τρομοκρατείτε.

«Ξέρουμε ότι ο αγώνας μας φοβίζει κάποιους που προτιμούν την ησυχία, την υποταγή και τον συμβιβασμό. Εμείς όμως είμαστε με τη σωστή πλευρά της ιστορίας, μαχόμαστε για μας και τον διπλανό μας, για τις μελλοντικές γενιές και τις μαθήτριες και τους μαθητές μας. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να αποκτήσει φωνή ο κάθε συνάδελφος και η κάθε συναδέλφισσα που έχει γυρίσει τις εσχατιές της χώρας με τεράστιες οικονομικές συνέπειες, που έχει αφήσει πίσω οικογένεια, φίλους, που δεν μπορεί να αρρωστήσει, να γεννήσει και να μεγαλώσει με ασφάλεια το παιδί της/του, που εξαναγκάζεται σε παραίτηση!»

Η νέα γενιά αποδεικνύει καθημερινά ότι θα σταθεί αντάξια με όλες τις παλιότερες γενιές της εργατιάς που δεν δέχτηκαν να υποταχθούν, δεν έσκυψαν το κεφάλι, αλλά αγωνίστηκαν όχι απλά κόντρα σε αυθαιρεσίες, ούτε για μερικές διεκδικήσεις αλλά για τα πάντα.

Αυτό δεν έχουν καταλάβει οι καταπιεστές, ότι εμείς δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα, αλλά όσο παλεύουμε μπορούμε να κερδίσουμε τα πάντα.

Για αυτό δεν θα φοβηθούμε και δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε ποτέ.

Ο σύνδεσμος με το ψήφισμα υπογραφών που ανανεώνεται με υπογραφές αναπληρωτών και μονίμων στο sidonistikoanapliroton@gmail.com

https://sidonistikoanapliroton.blogspot.com/2022/11/202.html

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here