Εκτύπωση

Πορτογάλοι μαθητές και φοιτητές οργάνωσαν καταλήψεις και δράσεις «πολιτικής ανυπακοής» την εβδομάδα που πέρασε, με αίτημα την κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. Οι καταλήψεις ήταν κυρίως συμβολικές, αφού οι σπουδαστές παρεμποδίζονταν από την ασφάλεια των κτιρίων ακόμα και να ενημερώσουν τους συμφοιτητές τους. Σε άλλες περιπτώσεις, εκδιώχθηκαν από πανεπιστημιακούς χώρους που είχαν απλώς εγκατασταθεί διαμαρτυρόμενοι, ενώ 4 φοιτητές στη Σχολή  Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας προσήχθησαν για εξακρίβωση στοιχείων από την αστυνομία και παραπέμπονται σε δίκη τη Δευτέρα 14/11. Παρακάτω, ένα μέρος ανάρτησης της δημοσιογράφου Sandra Monteiro για την αντιμετώπιση των κινητοποιήσεων από τις διοικητικές αρχές και τα ΜΜΕ:

«Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους ο καθηγητής Rui Madeira, διευθυντής του Σχολείου António Arroio, για το αν θα καλούσε τις αρχές, απάντησε: “Εγώ είμαι η αρχή”. Οι δημοσιογράφοι δεν κατάλαβαν καν το μάθημα πολιτικής αγωγής που άρχιζε με αυτές τις λέξεις και το μόνο που ήθελαν να μάθουν ήταν αν θα καλούσε τις αστυνομικές αρχές. Δεν τις κάλεσε. Εξήγησε γιατί: Σεβασμός, εμπιστοσύνη, επίγνωση μιας πολύπλοκης διαδικασίας, διάλογος με τους μαθητές, κατανόηση των κινήτρων τους, της απελπισίας τους μπροστά σε μια προαναγγελθείσα κλιματική καταστροφή, απέναντι στην οποία όσοι έχουν τη δύναμη να την αντιμετωπίσουν δεν κάνουν τίποτα ή κάνουν ελάχιστα. Και η φράση που σημειώσαμε όλοι: “Δεν θα είμαστε ποτέ εναντίον των μαθητών που θέλουν έναν καλύτερο κόσμο”.

Η χθεσινή νύχτα μάς έφερε το αντίθετο παράδειγμα. Η Διεύθυνση της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας κάλεσε την αστυνομία ενάντια στην κινητοποίηση των φοιτητών. Κάθε είδηση στα ΜΜΕ που ξεκινά με το “η Διεύθυνση της σχολής Χ καλεί την αστυνομία, η αστυνομία εισέρχεται, οι φοιτητές συνελήφθησαν” με σοκάρει βαθιά. Γιατί απηχεί την καταστολή μιας δικτατορίας που έληξε πρόσφατα. Γιατί απηχεί μια δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση που είναι ακόμα και ξανά τόσο αντιδημοκρατική. Γιατί οι εκπαιδευτικές αρχές αρνούνται για τον εαυτό την υπόσταση μιας αρχής διοίκησης που αντιστοιχεί στις δημοκρατικές  διαδικασίες».

Πηγή: Sandra Monteiro

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here