Εκτύπωση

της Βιολέττας Πατέλη,

Προς το τέλος του φθινοπώρου, αλλού λίγο νωρίτερα και αλλού λίγο αργότερα, αρκούδες, σκίουροι και πολλά άλλα είδη του ζωικού βασιλείου πέφτουν σε χειμερία νάρκη. Μια παρατεταμένη περίοδος αδράνειας μπορεί να ακούγεται χαλαρωτική, αλλά η χειμερία νάρκη και η πιο ελαφριά παραλλαγή της, ο χειμέριος ύπνος, διαφέρουν πολύ από την ξεκούραση.

Η ροή οξυγόνου στη φαιά ουσία των ζώων που πέφτουν σε χειμέρια νάρκη μπορεί να πέσει μέχρι και στο 2% της φυσιολογικής. Η μεταβολική δραστηριότητα και οι καρδιακοί παλμοί επίσης βυθίζονται. Ένας σκίουρος του εδάφους μπορεί να πέσει από τους 300 παλμούς το λεπτό σε μόλις 3 ή 4 στο ίδιο χρονικό διάστημα κατά τη χειμερία νάρκη του.

Στην πραγματικότητα, μοιάζουν πιο πολύ με το να έχουν πάθει τα ζώα εγκεφαλικό!

Εν όψει χειμώνα δύσκολου, σκληρού απαιτητικού ας κάνουμε μια αναγωγή -αντιστοίχιση με την επιβολή μιας νάρκης που υπαγορεύεται από τα εκάστοτε πολιτικά-οικονομικά-κοινωνικά-θρησκευτικά κέντρα. Απέλπιδες προσπάθειες στο παγκόσμιο αλλά και εγχώριο σκηνικό προκειμένου οι πολίτες αυτού του κόσμου, αυτής της χώρας να πέσουν σε μια νάρκη και όχι μόνο χειμερία αλλά σε μια παρατεταμένη νάρκη, εγκεφαλικό επίσης, φόβου και αγωνίας.

Κοιμηθείτε όταν πνίγονται άνθρωποι νέοι, γέροι, παιδιά ή ….κάντε ότι κοιμάστε!

Κοιμηθείτε όταν ακριβαίνει δυσβάσταχτα για τις τσέπες σας η ενέργεια.

Κοιμηθείτε όταν δεν μπορείτε να πάρετε ούτε τα είδη πρώτης ανάγκης.

Κοιμηθείτε όταν ανοίγουν οι ασκοί των αντικεπαιδευτικών ρυθμίσεων για το δημόσιο σχολείο.

Κοιμηθείτε όταν επιτίθενται στους/στις φοιτητές/τριες που δεν έχουν εστίες να μείνουν αλλά Πανεπιστημιακή Αστυνομία έχουν.

Κοιμηθείτε όταν αυξάνονται τα κέρδη των μεγαλοεισπρακτόρων της ενέργειας!

Κοιμηθείτε και μη ζητάτε αυξήσεις.

Κοιμηθείτε όταν ένα ιστορικό εξάμβλωμα- αυτό του Ναζισμού- έρχεται με μορφή συνηγόρου σε αστικό δικαστήριο της Ελλάδας.

Κοιμηθείτε με τα τηλεοπτικά σκουπίδια αποχαύνωσης και το έπος της κηδείας μιας βασίλισσας ενός βασιλείου από την εισβολή του οποίου μόνο 22 χώρες στον πλανήτη έχουν γλιτώσει!

Κοιμηθείτε όταν η Ιταλία- και η Ευρώπη κατ΄ επέκταση – ξυπνάει με το νέο πρόσωπο του φασισμού!

Και αν δεν τα καταφέρνετε καλά με τον ύπνο και κάτι σας κρατάει ξύπνιους φοβηθείτε!

Μείνετε μέσα γιατί θα πεθάνετε, εμβολιαστείτε γιατί θα πεθάνετε, κάντε οικονομία γιατί θα πεθάνετε, μη μιλάτε γιατί θα πεθάνετε, μην απεργείτε γιατί θα τιμωρηθείτε, δουλέψτε 16ωρα και μη ζητάτε ρεπό και συμβάσεις εργασίας γιατί θα απολυθείτε. Πληρωθείτε με κουπόνια και μη διεκδικείτε μισθό και πολύ περισσότερο αυξήσεις. Φοβηθείτε, φοβηθείτε γιατί αλλιώς θα επιστρατευθείτε.

Από τα λαγούμια αντιδημοκρατικότητας και από τον επιβεβλημένο λήθαργο μένει ξύπνιος κόσμος πολύς!

Ο Κύριος Μιχάλης Πρωτοψάλτης που σε ένα σκηνικό φρίκης, όπου οι κραυγές των δυστυχισμένων μεταναστών έσμιγαν με το βουητό της μανιασμένης θάλασσας σε ένα σκηνικό δαντικής κόλασης, στα Κύθηρα στο Διακόφτι σώζει 80 ανθρώπους για να υπερασπιστεί με πράξεις αυτό που διακήρυττε ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα ότι «Η ζωή ενός ανθρώπινου πλάσματος αξίζει ένα εκατομμύριο φορές περισσότερο από την περιουσία του πλουσιότερου ανθρώπου στη Γη». Αγωνίζεται όπως και ο Ιάσονας Αποστολόπουλος και χιλιάδες άλλοι σε όλη τη Μεσόγειο να μην έχουμε πνιγμένους.

Εκατοντάδες οι εργαζόμενοι στους δρόμους ενάντια στα μέτρα ακρίβειας και καταλήστευσης διαδηλώνουν για να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους να ζουν με αξιοπρέπεια από τη δουλειά τους.

Οι εκπαιδευτικοί κηρύσσουν απεργία για να φωνάξουν είμαστε εδώ και υπερασπιζόμαστε το Δημόσιο σχολείο, μόρφωση για όλα τα παιδιά!

Χιλιάδες αλληλέγγυοι στέκονται και τώρα και πάντα μαζικά, συλλογικά δίπλα στη Μάγδα Φύσσα για να δηλώσουν : Όμως είμαστε και εμείς εδώ για τσακίσουμε σε κάθε μορφή του το φασιστικό φίδι, σε κάθε χώρο που αυτό θα προσπαθεί να αναπαράγεται.

Εργαζόμενοι και απολυμένοι, χιλιάδες κόσμου στη Θεσσαλονίκη ζητούν να παρθούν πίσω οι απολύσεις και να υπογραφεί συλλογική σύμβαση εργασίας στη ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ που γίνεται κάστρο αντίστασης των απολύσεων.

Φοιτητές, καθηγητές, εργαζόμενοι των πανεπιστημίων διαδηλώνουν μαζικά τόσο στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη όσο και σε άλλες πόλεις, φωνάζοντας ενάντια στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία!

Πορεία και δράσεις για την προστασία του πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνα, εντός του οποίου κυβέρνηση και Δήμος Αθηναίων θέλουν να τσιμεντώσουν 17.000 τ.μ. κόβοντας 400 δέντρα, για να φτιάξουν μουσείο.

Μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις και πορείες ενάντια στη δημιουργία σταθμού του μετρό στην πλ. Εξαρχείων με τον κόσμο εκεί να δίνει ένα ηχηρό μήνυμα πως ο “εξευγενισμός” τους δεν τους χωρά, γιατί συνεπάγεται: φόβο ακόμα και για τα αυτονόητα, έλλειψη ελεύθερων χώρων και χώρων πράσινου, τουριστικοποίηση, αστυνομοκρατία και ένα μόνιμο και θορυβώδες εργοτάξιο στην καρδία της γειτονιάς.

Ο κόσμος που αντιστέκεται ο κόσμος που επιμένει
κι όποιος δεν καταλαβαίνει δεν ξέρει που πατά και που πηγαίνει

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here