Εκτύπωση

του Γιάννη Λαθήρα,

Η πασίγνωστη πλέον, κυνική και μακάβρια δήλωση του υπουργού Πέτσα : «όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει», κυριάρχησε στο δημόσιο λόγο τις προηγούμενες μέρες. Προκάλεσε την δικαιολογημένη οργή της χειμαζόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας και απέσπασε χιλιάδες δηλητηριώδη σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα.

«Προφανώς δεν ήθελε να πει αυτό…», έσπευσε να τον υπερασπίσει ο πρωτολαλητής του κυβερνητικού εσμού Άδωνις Γεωργιάδης. Για κακή του τύχη όμως, αναδύθηκε τάχιστα από τον βυθό του διαδικτύου πανομοιότυπη δήλωση του ίδιου ! Ήταν το 2012 όταν συμφωνούσε με τον περιβόητο Σόιμπλε στην κοινωνική καταστροφή των μνημονίων, Δεν επρόκειτο λοιπόν για μια φραστική παρεκτροπή, αλλά για γενική γραμμή του συστήματος.

«Οι Ευρωπαίοι και οι Ευρωπαίες προσαρμόζονται στην νέα πραγματικότητα», αποφάνθηκε προσφάτως η κορυφαία του …χορού στην Ε.Ε. κυρία Ντερ Λάιντεν.

Τι παραλογισμός! Οι ορκισμένοι πολέμιοι της εξελικτικής θεωρίας και του νόμου της φυσικής επιλογής, κραδαίνουν το ανοσιούργημα του κοινωνικού Δαρβινισμού, για να υποδείξουν τον δρόμο της απόλυτης υποταγής στις υποτελείς τάξεις. Η ζοφερή πραγματικότητα, που προβλέπεται απείρως πιο εφιαλτική και πρωτοφανής για το επόμενο διάστημα, είναι δεδομένη και αναπότρεπτη, αποφαίνονται δίκην αξιώματος. Δημιουργείται όχι από τα σπλάχνα του σάπιου συστήματος τους και τις κυβερνητικές επιλογές, αλλά πηγάζει είτε από φυσικά αίτια, είτε προέρχεται από αόρατους άρα ανίκητους αντιπάλους. Εναλλακτικά μπορεί να οφείλεται στην ατομική ευθύνη των «από κάτω» ή σε κατασκευασμένους εχθρούς. «Στείλτε τους λογαριασμούς στον Πούτιν» δηλώνει ανερυθρίαστα ο μισητός πρωθυπουργός της χώρας με το ακριβότερο ρεύμα ( που αποτελεί χρηματιστηριακό προϊόν) στην Ευρώπη και την μεγαλύτερη φορολογία στα καύσιμα. Εννοείται πως τους απλήρωτους, θηριώδεις λογαριασμούς του κόμματος του, τους στέλνει σε μας και όχι στον Πούτιν !

Την ίδια ώρα η συμμορία των Βαρδινογιάννηδων, Λάτσηδων, Μυτιληναίων κλπ. λεηλατεί τις λαϊκές οικογένειες.

Προσαρμοστείτε (βλ. υποταχθείτε) αλλιώς σας περιμένει ο θάνατος και η ευθύνη θα είναι όλη δική σας!

Σωστά…

33 χιλιάδες- μέχρι στιγμής- συμπολίτες μας αποδείχτηκαν … απροσάρμοστοι και έχασαν “φυσιολογικά” την ζωή τους στην διάρκεια της πανδημίας. Δεν ήταν οι φτωχοί κι οι ηλικιωμένοι η πλειοψηφία των θυμάτων. Δεν είναι οι θανατηφόροι ιοί γέννημα -θρέμμα της αλόγιστης περιβαλλοντικής καταστροφής, που προκαλεί ο αδηφάγος και απάνθρωπος καπιταλισμός. Δεν έφταιγε ούτε το διαλυμένο Ε.Σ.Υ. ούτε η άθλια και αλλοπρόσαλλη κατασταλτικού τύπου κυβερνητική διαχείριση.

Από την άλλη τα μεγαθήρια της ιδιωτικής υγείας και των φαρμακευτικών εταιρειών θησαυρίζουν λόγω …σωστής προσαρμογής στον υγειονομικό χαλασμό.

Μισό εκατομμύριο νέοι και νέες εργαζόμενοι και επιστήμονες οδηγούνται σε αναγκαστική μετανάστευση, όχι εξ αιτίας της οικονομικής κατακρήμνισης, της ανεργίας και των εξευτελιστικών αμοιβών και συνθηκών εργασίας, αλλά γιατί δεν συντάσσουν όπως αρμόζει το … βιογραφικό τους!

Χιλιάδες θέσεις στα Α.Ε.Ι. έμειναν κενές όχι σαν αποτέλεσμα της επιχείρησης «απεγκλωβισμού» των νέων με όχημα την διαβόητη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, αλλά γιατί τα παιδιά (όλως τυχαίως τα προερχόμενα από τα πιο πληβειακά κοινωνικά στρώματα) δεν «προσαρμόστηκαν στις υψηλές απαιτήσεις των εισαγωγικών εξετάσεων». Οι έμποροι της παιδείας όμως ιδιωτικά σχολεία και σχολές, φροντιστήρια, ΙΕΚ κλπ. προσαρμόζονται επιτυχώς και επικερδώς στην εκπαιδευτική δυστοπία που διαμόρφωσαν οι νόμοι Κεραμέως.

Οι αγωνιζόμενοι εργάτες στην Μαλαματίνα απολύθηκαν ακριβώς γιατί ήταν «ακριβοί» και δεν προσαρμόστηκαν στις απαιτήσεις των νέων ιδιοκτητών, που επιθυμούν σύγχρονους σκλάβους όπως επιτρέπει ο νόμος Χατζηδάκη. Καμιά σχέση με την λεηλασία της εταιρείας από τους πρώην ιδιοκτήτες, που μετέτρεψαν τα δάνεια σε κότερα και πισίνες ούτε με το χάρισμα των χρεών από το κράτος στα πλαίσια της «ελεύθερης οικονομίας».

Οι εκπαιδευτικοί καλούνται να προσαρμοστούν «οικειοθελώς» στο φτηνό, αυταρχικό σχολείο της αγοράς, των χορηγών και της αμάθειας. «Δεν είναι μόνο ψωμί, είναι η ψυχή σου δικέ μου…»

Διαφορετικά τους περιμένει ο «θάνατος» της πολλαπλής αξιολόγησης. Του σχολείου τους, που αν αποδειχτεί(;) υποδεέστερο των άλλων οδηγείται στην υποχρηματοδότηση , τον μαρασμό και στο κλείσιμο. Την προσωπική τους, που αν τους χαρακτηρίσει «ανεπαρκείς», θα τους περιθωριοποιήσει στιγματισμένους και αύριο θα δικαιολογήσει «αντικειμενικά» την απόλυση τους.

Οι εργαζόμενοι ως καταναλωτές, καλούνται να προσαρμοστούν και να αποδεχτούν αδιαμαρτύρητα τις τρομακτικές αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης. Πρέπει απλά να κινηθούν έξυπνα και να αναζητήσουν από το διαδίκτυο με πολύωρη σχολαστική έρευνα τις χαμηλότερες τιμές. Ταυτόχρονα να συμπληρώνουν ατέλειωτες φόρμες και εφαρμογές προκειμένου να αποκτήσουν κάθε είδους κουπόνια υποτυπώδους επιβίωσης και ευτελισμού.

Την ίδια στιγμή οι μεγάλες επιχειρήσεις καυσίμων, ενέργειας, τροφίμων, εισαγωγέων, εφοπλιστών κ.α. βλέπουν τα κέρδη τους να …αναπροσαρμόζονται ανοδικά με φρενήρεις ρυθμούς, ενώ παράλληλα επεκτείνουν την δικαιοδοσία και την ιδιοκτησία τους στα εναπομείναντα κομμάτια του δημόσιου πλούτου. Αν και όταν συναντήσουν δυσκολίες προσαρμογής (π.χ. Agean), οι κρατικές επιδοτήσεις, ενισχύσεις, δάνεια και φοροαπαλλαγές δεν θα επιτρέψουν επ΄ ουδενί τον δικό τους «θάνατο». Άλλωστε όπως μας ενημερώνει πολύ σοφά ο κορυφαίος φιλόσοφος Μητσοτάκης : « Η ισότητα είναι αντίθετη με την ανθρώπινη φύση».

ΕΡΧΕΤΑΙ ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΤΟΥ 42 είναι το ανατριχιαστικό, εκκωφαντικό μήνυμα Προειδοποίησης Έκτακτης Ανάγκης.

-Κλείστε το γκάζι, το φως, το νερό, το θερμοσίφωνο και κυρίως το …στόμα σας! Αφήστε ανοιχτή μόνο την τηλεόραση να σας ενημερώνουμε και να σας τρομοκρατούμε. Έχουμε πόλεμο! (με σας…)

Προσαρμόστε τους καυστήρες αερίου σε πετρελαίου (αυτούς που σας είχαμε πει να πετάξετε!). Κάψτε ξύλα (αν βρείτε στα καμένα δάση…).

Κλείστε τώρα τα παράθυρα, στην ανάγκη τα ίδια τα σχολεία. Ολοταχώς στο Webex ( σας έχουμε εκπαιδεύσει κι επιδοτήσει γι΄ αυτό).

Είναι μάλλον αυτονόητα όλα αυτά. Η οργή του κόσμου είναι δεδομένη πλέον. Δεν είναι όμως καθόλου δεδομένη η μετουσίωση της σε αγώνα ρήξης και ανατροπής αυτού του βδελυρού μίγματος βαρβαρότητας και κοροϊδίας.

Πόσοι θα φοβηθούν; Πόσοι θα προσαρμοστούν εν τέλει έστω και βρίζοντας; Πόσοι θα περιμένουν τις επόμενες εκλογές με την ελπίδα να επιζήσουν; Πόσοι θα φορέσουν την μάσκα του παραλυτικού ρεαλισμού; Πόσοι θα επικαλεστούν το ανέφικτο μιας διαφορετικής πορείας; Πόσοι θα περιμένουν και θα τραγουδούν απλά μια άλλη κοινωνία;

Πόσοι θα βγουν στους «δρόμους της φωτιάς»;

Δυστυχώς οι «έρημοι» εκπρόσωποι του κόσμου της εργασίας συνδικάτα , κόμματα κλπ. έχουν στην πλειοψηφία τους προσαρμοστεί, χωρίς εισαγωγικά, στα δόγματα, τις αξίες, τις αφηγήσεις και τους μύθους των κυρίαρχων . Το πολύ-πολύ να προτείνουν ένα είδος ευθανασίας απέναντι στον επώδυνο και βασανιστικό θάνατο . Δεν μπορείς να τους αρνηθείς ότι είναι προτιμότερο. Άλλοι θα προτείνουν τοποθέτηση κλιματιστικών στην κόλαση. Κι αυτοί έχουν το δίκιο τους….

Η ελπίδα όπως πάντα βρίσκεται στους απροσάρμοστους, τους «τρελούς» τους τολμηρούς, τους αποφασισμένους, στον αυτοοργανωμένο λαό.

ΥΓ. την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές τα ΜΑΤωβαμμένα κτήνη της εξουσίας επιτέθηκαν με πρωτοφανή αγριότητα σε μια …συναυλία «απροσάρμοστων» καλλιτεχνών και νέων κυρίως ανθρώπων στα γρασίδια της Φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ. Είναι κάποιες στιγμές, κάποια γεγονότα που γίνονται αφορμή να αλλάξει το βέλος της ιστορίας. Στην Φιλοσοφική σχολή το λένε «όταν η συσσωρευμένη ποσότητα δημιουργεί μια νέα ποιότητα». Το ίδιο -πιο χειροπιαστά- μαθαίνουν λίγο πιο πάνω οι φοιτητές στο αμφιθέατρο του Χημείου. Πιο λαϊκά : « Είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι»

Ας είμαστε αισιόδοξοι/ες : Το δίκιο και η αλήθεια θα νικήσουν!

Ας προσαρμόσουμε την σκέψη και τον αγώνα μας σ’ αυτή την πεποίθηση!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here