Εκτύπωση
Δήλωση μελών του διδακτικού προσωπικού του ΠΤΔΕ ΑΠΘ

Οι δυνάμεις της αστυνομίας έχουν μετατρέψει το ΑΠΘ σε χώρο κυνηγητού  φοιτητών και φοιτητριών. Βιώνουμε καθημερινά σκηνές αστυνομικής βίας μέσα στο ίδρυμα.  Η επιλογή της κυβέρνησης να φέρει την αστυνομία στα ΑΕΙ έχει οδηγήσει σε κατάσταση πρωτόγνωρης έντασης και καταστολής.

Σε συνάρτηση με το πρόσφατα ανακοινωθέν Σχέδιο Νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση, το οποίο προβλέπει την εγκαθίδρυση ενός συγκεντρωτικού γραφειοκρατικού μηχανισμού διοίκησης των ιδρυμάτων και ουσιαστική κατάργηση του αυτοδιοίκητού τους, βρισκόμαστε ενώπιον μιας πρωτόγνωρα αυταρχικής εξέλιξης στον ακαδημαϊκό χώρο.

Τα ΑΕΙ υφίστανται εδώ και πολλά χρόνια τις καταστροφικές συνέπειες των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που με απύθμενο κυνισμό εφαρμόζονται σε αυτά,  όπως είναι η συρρίκνωση του διδακτικού και λοιπού προσωπικού, η υποβάθμιση των υποδομών, η διαρκώς μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση του ακαδημαϊκού έργου.

Η εξαιρετική κλιμάκωση της αγοραίας μετάλλαξης του πανεπιστημίου που δρομολογεί η κυβέρνηση με τις νομοθετικές παρεμβάσεις και την πολιτική της απέχει παρασάγγες από τις ανάγκες των φοιτητών και φοιτητριών, τις ανάγκες της κοινωνίας.

Γι’ αυτό και σε υψηλή προτεραιότητα τίθεται ο γραφειοκρατικός έλεγχος των ΑΕΙ, η εγκαθίδρυση σε αυτά αστυνομικών δομών και η καταστολή της φοιτητικής διαμαρτυρίας, φαινόμενα που  οδηγούν την ακαδημαϊκή ζωή σε μια δυστοπική κατάσταση.

Η αυταρχική εκτροπή που παρατηρείται στο ΑΠΘ αποκαλύπτει το αδιέξοδο της αστυνομικής αντιμετώπισης των φοιτητών και φοιτητριών, τη θεμελιώδη ασυμβατότητα της αστυνομικής καταστολής με τη δημοκρατική κουλτούρα λειτουργίας των ιδρυμάτων.

Βάσει των παραπάνω δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι

α) οι αστυνομικές δυνάμεις δεν έχουν θέση στα ΑΕΙ,

σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να είναι ρυθμιστές της ακαδημαϊκής ζωής, των ζητημάτων και προβλημάτων που την απασχολούν,

β) θα πρέπει να μπει τέλος στην  αυταρχική εκτροπή της αστυνομοκρατίας.

 

Θανάσης Αϊδίνης

Βασίλης Αλεξίου

Πολύβιος Ανδρούτσος

Λαμπρίνα Γιώτη

Γιώργος Γρόλλιος

Δέσποινα Δεσλή

Δημήτρης Ζάχος

Αριστοτέλης Ζμας

Μάρθα Ιωαννίδου

Παναγιώτα Καραγιάννη

Σοφία Κεφαλίδου

Δήμητρα Κογκίδου

Φωτεινή Κουγιουμουτζάκη

Βασίλης Κουλούντζος

Τριανταφυλλιά  Κωστούλη

Αναστάσιος Λιάμπας

Θανάσης Μαρβάκης

Γιάννης Μπέτσας

Άννα Μπίμπου

Δημήτρης Νικολούδης

Ελένη Ντρενογιάννη

Ελένη Ξεφτέρη

Εύα Παπαγεωργίου

Έφη Παπαδημητρίου

Περικλής Παυλίδης

Χρήστος Τουρτούρας

Δημήτρης Χαραλάμπους

Μιχάλης Χριστοδούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here