Εκτύπωση

Την Παρασκευή 15 Απριλίου 2022, στις 7μμ, στην αίθουσα Μπλε 1 (λυόμενο) της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ (δίπλα στον πύργο) ο Σελιδοδείκτης διοργανώνει εκδήλωση – βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου Οι θεωρητικές προϋποθέσεις της ναζιστικής παιδαγωγικής του Δημήτρη Νικολούδη, εκδ. Ρώμη, 2021.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Γιώργος Γρόλλιος, καθηγητής του ΠΤΔΕ ΑΠΘ
Δημήτρης Νικολούδης, μέλος ΕΔΙΠ του ΠΤΔΕ ΑΠΘ και συγγραφέας του βιβλίου

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Γιώργος Καλημερίδης, δάσκαλος και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του Σελιδοδείκτη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Ο έσχατος σκοπός της ναζιστικής παιδαγωγικής είναι να προετοιμάσει τον νέο πολεμιστή. Η πολεμική παιδαγωγική είναι η πραγματική κατάσταση. Η επιρροή των ναζιστικών ιδεών στην εκπαίδευση και η συμβολή της σχέσης αυτής στη διαμόρφωση της σκέψης και της βούλησης δεν πρέπει να υποτιμηθεί, αν και ήταν παροδική. Ο ρόλος της παιδαγωγικής αποδείχθηκε ιδιαίτερα κρίσιμος στη διαμόρφωση του κοινωνικού και υπαρξιακού ορίζοντα μιας ολόκληρης γενιάς. Ο εθνικοσοσιαλισμός έκρινε αναγκαία την απομάκρυνση της νεολαίας από την προηγούμενη πολιτισμική εμπειρία. Άσκησε πίεση για να το πετύχει. Διαμόρφωσε με μεθοδικότητα τους αναγκαίους ιδεολογικούς μηχανισμούς προπαγάνδας, οι οποίοι εκλαμβάνονται ως πλευρές ενός ευρύτερου παιδαγωγικού σχεδίου.
Θεωρούμε πως η συγκεκριμένη ανάλυση για την υπόθεση της ναζιστικής παιδαγωγικής μπορεί να φέρει στο φως σημαντικές πλευρές της σύγχρονης συγκυρίας στη χώρα μας και αλλού, συμβάλλοντας στην αποδόμηση ιδεολογικών κατασκευών που εξισώνουν τη βαρβαρότητα με τα αντίθετά της. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here