Εκτύπωση

του Μπάμπη Συριόπουλου,

Η έφοδος της ομάδας των «Θεματοφυλάκων του Συντάγματος» και η απαγωγή του διευθυντή του 1ου Γυμνασίου στο Αιγίνιο Πιερίας, την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου, είναι η πιο κραυγαλέα περίπτωση μιας σειράς ανάλογων ενεργειών, «ελέγχων», «οχλήσεων», απειλών και τραμπουκισμών από συγκοινωνούσες και παράλληλες ακροδεξιές ομάδες σε σχολεία, νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα. Το πρόσχημα είναι η αντίθεση στην υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας και επίδειξης πιστοποιητικών εμβολιασμού ή τεστ ανοσίας. Τελικά τα 11 μέλη της ομάδας που πήγε τον διευθυντή του σχολείου στο ΑΤ της περιοχής συνελήφθησαν και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για το κακούργημα της «αρπαγής από κοινού» και άλλα πλημμελήματα.

Η οργάνωση δεν περιορίζεται στην Πιερία αλλά όπως παραδέχθηκε και ο υπουργός «Προστασίας του Πολίτη» Τάκης Θεοδωρικάκος «υπάρχουν και άλλοι πυρήνες σε όλη τη χώρα, κυρίως στο λεκανοπέδιο Αττικής και στη Βόρεια Ελλάδα». Παράλληλα, αποκαλύπτεται και η ύπαρξη δικτύων και υποδομών, όπλων, αυτοκινήτων κ.λπ. Την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου βρέθηκαν σε αστυνομικό έλεγχο, σε αγρόκτημα έξω από τη Θεσσαλονίκη, τρία ΙΧ αυτοκίνητα με τα διακριτικά των «Θεματοφυλάκων». Ο ένας από τους 11 συλληφθέντες για την αρπαγή του διευθυντή του σχολείου είναι απόστρατος αξιωματικός και οπαδός του Ηλία Κασιδιάρη. Οι ευφάνταστοι τίτλοι, ο ανορθολογισμός και ο παραλογισμός, η μεγαλομανία εύκολα οδηγούν στον χαρακτηρισμό τους ως γραφικών και γκροτέσκων ερασιτεχνών γελωτοποιών. Είναι κι αυτό, αλλά δεν είναι μόνο αυτό.

Αρκεί να θυμηθούμε κάποιους άλλους γραφικούς δωδεκαθεϊστές της δεκαετίας του 2000 και πώς κατάφεραν με την ανοχή και την αρωγή του κράτους να συγκροτήσουν τάγματα εφόδου που χτυπούσαν, τρομοκρατούσαν και δολοφονούσαν μέρα μεσημέρι για χρόνια μέχρι την καταδίκη τους τον Οκτώβρη του 2020. Πολλοί πανηγύριζαν τότε για την οριστική νίκη του «δημοκρατικού τόξου», αρνούμενοι τον ομφάλιο λώρο που συνδέει τον κοινοβουλευτικό ολοκληρωτισμό του σύγχρονου καπιταλισμού με την ακροδεξιά και τον φασισμό.

Ο επίσημος και «σοβαρός» εθνικισμός της αστικής τάξης, του κράτους της και των κομμάτων της περιλαμβάνει αναπόφευκτα και την ακροδεξιά φασιστική εκδοχή του. Το αστικό κράτος, σε περίοδο κρίσης, ποτέ δεν παραιτείται από τη χρησιμοποίηση ποικιλώνυμων ταγμάτων εφόδου. Μπορεί να τα περιορίζει ενίοτε, αλλά ποτέ δεν καταργεί τις προϋποθέσεις για την ύπαρξή τους. Η ανοχή της αστυνομίας απέναντί τους είναι προφανής και στην περίπτωση του γυμνασίου του Αιγίνιου Πιερίας. Είκοσι περίπου μέρες πριν την απαγωγή του διευθυντή, οι «θεματοφύλακες» έκαναν εφόδους στο σχολείο, απειλούσαν χωρίς η αστυνομία να κάνει τίποτα.

Ο Νίκος Φίλης, τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, απέδωσε τη δράση των ακροδεξιών στην Πιερία και στη Βόρεια Ελλάδα στην «έξαλλη και ανεύθυνη πολιτική της ΝΔ για το Μακεδονικό», που φλερτάριζε με την εθνικιστική εκστρατεία για το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας. Μάλλον θα ξέχασε τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην εθνικιστική υστερία ενάντια στους «εργαλειοποιημένους» πρόσφυγες τον Μάρτη του 2020 και την ανοχή του στους αυτόκλητους πολιτοφύλακες που αλώνιζαν στον Έβρο.

Η πάγια σύμφυση του ελληνικού κράτους με την εκκλησία, με τις –αποδεκτές από τις ελληνικές κυβερνήσεις– παρεμβάσεις της στην εκπαίδευση, τροφοδοτεί συνεχώς τον αντιεπιστημονικό ανορθολογισμό που βρίσκεται στον πυρήνα κάθε θρησκείας. Αυτή η «κοινωνική ακροδεξιά» των συλλόγων εφέδρων και αποστράτων, των εν ενεργεία σωμάτων ασφαλείας με την ασυδοσία και την ατιμωρησία του δόγματος του νόμου και της τάξης, ο κρατικά κατευθυνόμενος εθνικισμός και ρατσισμός, ο εκκλησιαστικός σκοταδισμός είναι η δεξαμενή από την οποία αναδύονται τα ακροδεξιά τάγματα εφόδου.

Οι «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» και οι «Έλληνες αυτόχθονες ιθαγενείς» επικαλούνται το ακροτελεύτιο άρθρο 120 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο η τήρησή του «επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία». Οι παρατρεχάμενοι των μηχανισμών της εξουσίας, η σάρκα από τη σάρκα των δυνάμεων καταστολής μιλάνε για αντίσταση ενάντια στους «σφετεριστές της λαϊκής κυριαρχίας». Και όχι μόνο αυτό, μιλάνε στο όνομα της ελευθερίας του ανθρώπου· «κανείς δεν μπορεί να του “πειράξει” ή/και ελέγξει την ζωήν χωρίς την δικήν του συγκατάθεσιν», λένε, δείχνοντας τη σύνδεση της σύγχρονης ακροδεξιάς με την αποθέωση του απομονωμένου ατόμου.

Πηγή: prin.gr.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here