Εκτύπωση

της Αριάδνης Τακουρίδου,

Το «Ταξίδι»/«The walk» είναι ένα διεθνές φεστιβάλ πολιτισμού που ξεκίνησε από τη Γκαζιαντέπ, μια πόλη πλάι στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, με στάσεις σε πάνω από 70 πόλεις στην Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελβετία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, και με τελικό προορισμό το Μάντσεστερ στην Αγγλία.

Η Αμάλ, η κούκλα των 3,5 μέτρων που διασχίζει δεκάδες πόλεις και χωριά είναι το σύμβολο όλων των παιδιών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους αναζητώντας ένα ασφαλές, ειρηνικό μέρος για να ξαναβρούν την χαμένη παιδικότητα που ο πόλεμος και φτώχεια τους στερεί. Amal στα αραβικά σημαίνει ελπίδα.

Σε αυτό το ταξίδι η Αμάλ γνωρίζει νέους πολιτισμούς, κάνει φίλους και ελπίζει πως η γη είναι φιλόξενη, θα βρει μια οικογένεια και το παιδικό χαμόγελό της θα πλημμυρίσει και θα ζεστάνει τις καρδιές όλων. Το μπόι της θέλει να χωρέσει τις μουσικές όλου του κόσμου, τους χορούς και τα τραγούδια, τα γέλια, τα παιχνίδια των παιδιών και τις νόστιμες λιχουδιές. Έχει ψηλώσει πολύ η Αμάλ και θα ψηλώσει κι άλλο. Αυτό το μπόι φαντάζει στα μάτια μας σαν ένας φάρος ελπίδας που φωτίζει και ορίζει έναν δρόμο αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.

Συγχρόνως, αυτό το μπόι σκιάζει και αφανίζει κάθε φασιστικό και μισαλλόδοξο στοιχείο που μάταια προσπαθεί να επιβάλει το μίσος στη ζωή μας. Κάτω απ’ αυτήν τη σκιά ξεπρόβαλαν ακροδεξιοί περίοικοι στην περιοχή του Μεταξουργείου δηλώνοντας: «Η Αμάλ είναι ανεπιθύμητη, Η Αθήνα δεν θα γίνει Καμπούλ». Από την άλλη ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας – Πειραιά και ο Συντονισμός για το Μεταναστευτικό Προσφυγικό κάλεσε σε αντιφασιστική συγκέντρωση με σύνθημα: «Οι δρόμοι του Μεταξουργείου ανήκουν στον κόσμο της αλληλεγγύης, η Αμάλ πρέπει να καταλήξει στον προορισμό της παρά τις απειλές».

Οι Άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν για να δηλώσουν με την παρουσία τους πως η αγκαλιά μας είναι ανοιχτή για να χωρέσει όλα τα παιδιά του κόσμου, δέχτηκαν απρόκλητη επίθεση από δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ, που ξέρει πολύ καλά να στρώνει τον δρόμο και να δίνει χώρο στους ομοίους της. Η Αμάλ σε αυτό το ταξίδι θα έχει και περιπέτειες που θα την δυναμώνουν και θα την ψηλώνουν κι’ άλλο, αλλά μπροστά σε όλα αυτά τα εμπόδια θα έχει και συνοδοιπόρους που θα της δίνουν κουράγιο, θα την υποδέχονται και θα την αγκαλιάζουν όπως της αξίζει.

Η βόλτα στο Μεταξουργείο δεν ήταν όπως την φαντάστηκε, δεν γνώρισε τους φίλους που την περίμεναν με λαχτάρα, αλλά, όσο συνεχίζει το ταξίδι της, η σκιά της θα ρίχνει ακόμα περισσότερο στα σκοτάδια αυτούς που δεν θέλουν το φως. Η Αμάλ θα φέρει την ελπίδα και εμείς θα εγγυηθούμε πως τα χελιδόνια της Καμπούλ και της κάθε Καμπούλ θα αποδημήσουν για νέους τόπους, όπου το μίσος, η κακία και ό,τι κλέβει την χαμόγελο των παιδιών θα έχουν αποδομηθεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here