Εκτύπωση

της Σοφίας Χατζοπούλου,

Την Παρασκευή 24 Ιούλη πραγματοποιήθηκε η τελετή για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας κατά την οποία δόθηκαν τα καθιερωμένα παράσημα των ‘ταγμάτων αριστείας’ του Σωτήρος, της Τιμής, του Φοίνικα, και της Ευποιίας…

Ομολογώ ότι δε γνώριζα την ύπαρξη ούτε των παρασήμων ούτε των ‘ιπποτικών ταγμάτων’ μέχρι που διάβασα για την ‘ατυχή’ κατάληξη της πρότασης παρασημοφόρησης του διασώστη Ιάσονα Αποστολόπουλου για τη συνεισφορά του στη διάσωση προσφύγων και μεταναστών μέσα στα μανιασμένα νερά και αέρηδες της Μεσογείου.

Ο Ιάσονας συμμετέχει εδώ και χρόνια σε πληρώματα πλοίων που διασώζουν πρόσφυγες και μετανάστες, και τώρα είναι συντονιστής του «Mare Ionio», επιτηρώντας κυρίως το χώρο μεταξύ Ιταλίας και Λιβύης για ναυάγια και βυθίσεις από τις χώρες που εμπλέκονται άμεσα, κάτω από την ομπρέλα της ΕΕ και της Frontex. Ο Ιάσονας όμως δε μένει μόνο στη διάσωση των ανθρώπων θυμάτων των ξενοφοβικών ευρωπαϊκών και εθνικών πολιτικών, αλλά δραστηριοποιείται συνολικά ως ακτιβιστής, αναλαμβάνοντας δημόσιο λόγο με στόχο να αποκαλύψει και να στηλιτεύσει τις αιτίες και τους υπαίτιους για το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που συνεχίζεται εδώ και χρόνια στα νερά του Αιγαίου και της Μεσογείου.

Κάπου εκεί χαλάει το πράμα για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Υπουργείο Εξωτερικών που είναι υπεύθυνοι για την παρασημοφόρηση. Βλέπετε, ο Ιάσονας δεν προσπαθεί να διασώσει μόνο ζωές αλλά και συνειδήσεις, και αυτό δεν αρέσει καθόλου σε όσους αρέσκονται να κοιμίζουν συνειδήσεις μέσα από εθνικά ιδεολογικά κατασκευάσματα και παραμύθια μεγαλοϊδεατισμού, ενώ ταυτόχρονα οι ίδιοι έρπουν ξοπίσω των ευρωπαϊκών και αμερικανικών προστατών τους και των συμφερόντων τους.

Η άβολη επιλογή, λοιπόν, λύθηκε με την παρέμβαση ενός από τους γνωστούς λαγούς ακροδεξιάς ρητορικής της κυβέρνησης, βουλευτή Μπογδάνου, ο οποίος με τον προσφιλή νέο δίαυλο πολιτικού λόγου τραμπικού τύπου, ‘ανακοίνωσε’ ,προφανώς διευκολύνοντας την ΠτΔ και το ΥΠΕΞ ,την ακύρωση της βράβευσης του Ιάσονα και μάλιστα με πανηγυρικό τρόπο, αφού σχολίασε ότι “έγιναν τα δέοντα”, χαρακτηρίζοντας το διασώστη “επιθετικό επικριτή της πολιτικής υπεράσπισης των συνόρων της Ελληνικής Δημοκρατίας” και παραθέτοντας μαρτυρίες και καταγγελίες του τελευταίου για βυθίσεις, αγριότητες από τις λιμενικές αρχές και βάναυσες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών. Προφανώς ο βουλευτής και η κυβέρνηση που εκπροσωπεί θεωρούν τέτοιες πρακτικές καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων χρέος κάθε ‘ευπατρίδη’ για την υπεράσπιση των συνόρων του ‘έθνους’. Προφανώς η μεταναστευτική πολιτική συνοψίζεται όλη μέσα στην ανέγερση τειχών, όπως υποδηλώνει και προσυπογράφει και η πρόσφατη φωτογράφιση της Προέδρου της Δημοκρατίας στο τείχος του Έβρου.

Η όλη φιέστα πραγματοποιήθηκε λοιπόν χωρίς τον Ιάσονα το διασώστη. Αντ’ αυτού παρασημοφορήθηκε ο Μαργαρίτης Σχοινάς ως αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ‘προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής’, προφανώς μέσα από την επαναπροώθηση όλων των επικίνδυνων μη ευρωπαϊκών στοιχείων που έχουν το θράσσος να σκέφτονται ότι θα περάσουν τα σύνορα! Παρασημοφορήθηκε κι ο Αλβέρτος Μπουρλά, πρόεδρος και γενικός διευθυντής της Αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας που γνωρίζει στιγμές πρωτόγνωρης δόξας και κέρδους στα χρόνια της πανδημίας, ελέγχοντας απόλυτα την παραγωγή εμβολίων με βάση τα επιχειρηματικά συμφέροντα της εταιρείας-κολοσσού, μη παρέχοντας την πατέντα για μαζική εγχώρια παραγωγή που θα φέρει γρηγορότερα το εμβόλιο στις χώρες εκείνες που το χρειάζονται άμεσα, εκτός ΗΠΑ/Ευρώπης.

Εκτός από τα πρώτα ονόματα παρασημοφορήθηκαν κι άλλοι, επιχειρηματίες, ‘φιλάνθρωποι’ ιδρυτές ΜΚΟ που καλύπτουν εδώ και χρόνια με το αζημίωτο φυσικά την απουσία κοινωνικής και μεταναστευτικής πολιτικής του κράτους. Οι ‘προσωπικότητες’ αυτές παρασημοφορήθηκαν υπό το βλέμμα των προσκεκλημένων στην τελετή “προσφύγων και μεταναστών που έχουν καταφέρει να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία”. Αν το σκεφτεί κανείς όμως, αυτοί είναι που όντως άξιζαν το παράσημο, όταν, όπως είναι γνωστό, μετά την απόδοση ασύλου οι άνθρωποι αυτοί πετιούνται από τις ΜΚΟ κυριολεκτικά στο δρόμο να επιβιώσουν μόνοι τους, χωρίς πολλές φορές να γνωρίζουν ούτε καν τη γλώσσα αφού το επίσημο εκπαιδευτικό σύστημα εδώ και χρόνια απλά απορροφά ΕΣΠΑ στην πλάτη τους, χωρίς κανέναν προγραμματισμό, καμία πολιτική ένταξης, καμία προοπτική.

Η υποκρισία περισσεύει σε κάθε τομέα. Να σημειώσουμε ότι στους προσκεκλημένους στην τελετή συγκαταλέγονταν και αναπληρωτές δάσκαλοι που κλήθηκαν να παρακολουθήσουν τη μόνιμη συνάδελφό τους στο δημοτικό σχολείο στους Αρκιούς να παρασημοφορείται, επειδή έκανε απλά τη δουλειά της. Κανένα παράσημο φυσικά για τις χιλιάδες των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που εδώ και πολλά χρόνια με προσωπικό και οικογενειακό κόστος βρίσκονται με μια βαλίτσα στο χέρι, γυρνώντας από βουνό σε βουνό και νησί σε νησί αναπληρώνοντας τον εαυτό τους ως αποτέλεσμα των ανεπαρκών διορισμών.

Παράσημο δόθηκε και στον αστυνομικό που επίσης έκανε τη δουλειά του παρέχοντας τις πρώτες βοήθειες και επαναφέροντας πολίτη που λιποθύμησε. Κανένα παράσημο όμως για τον Ιάσονα που έχει σώσει τόσες ζωές από πνιγμό. Ίσως φταίει,όμως, ότι οι ζωές αυτές δεν ήταν Ελλήνων πολιτών, αλλά ζωές ‘ξένες’ και άρα αμελητέες και ενοχλητικές για τους εκπροσώπους του εθνικού κορμού. Ο Ιάσονας όμως κρατά στην αγκαλιά του τα παράσημά του κάθε φορά που σώζει έναν άνθρωπο από τα παγωμένα νερά της αδιαφορίας του ‘πολιτισμένου’ κόσμου. Όπως ο ίδιος δήλωσε μετά από όλη αυτή φάρσα που διαδραματίζεται στα σαλόνια του προεδρικού μεγάρου:

«Δυστυχώς, δεν έχω πολύ χρόνο να ασχοληθώ αναλυτικά με αυτά που γίνονται στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή είμαι στην κεντρική Μεσόγειο στο διασωστικό καράβι “Geo Barents”, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Οι προτεραιότητες μας εδώ είναι διαφορετικές. Από τις 2 Ιούλη, είμαστε αποκλεισμένοι από το ιταλικό λιμενικό στο λιμάνι της Augusta, δεν μας αφήνουν να σαλπάρουμε, δεν μπορούμε καν να βγούμε στην ακτή μας και μας έχουν στα ανοιχτά με άγκυρα.

Λίγα μίλια παραπέρα, εκατοντάδες άνθρωποι παλεύουν καθημερινά για την ζωή τους πάνω σε μισοδιαλυμένα φουσκωτά, αντιμέτωποι με τα κύματα αλλά και την απόλυτη αδιαφορία των ευρωπαϊκών λιμενικών αρχών.

Όσοι άνθρωποι καταφέρουν να επιζήσουν, επιστρέφονται στα σκλαβοπάζαρα και τα κέντρα βασανιστηρίων της Λιβύης σε κοινές επιχειρήσεις Frontex-λιβυκού λιμενικού.

Αυτή είναι η πραγματικότητα που βιώνουμε και όσοι δεν θέλουνε να μιλάμε για αυτήν, αποκρύπτουν και ουσιαστικά υποθάλπουν ένα συνοριακό ευρωπαϊκο καθεστώς που καθημερινά παράγει μαζικό θάνατο, βία και εξαθλίωση»

Στη λίστα των προσκεκλημένων ήταν τέλος και η Μάγδα Φύσσα, η οποία αρνήθηκε την πρόσκληση, και με αυτή την άρνησή της αρνήθηκε να επικυρώσει την υποκρισία, αρνήθηκε να αποδώσει όρκο πίστης στο σύστημα εκείνο που υπέθαλπε και χρησιμοποιούσε τους φονιάδες του παιδιού της, αρνήθηκε να αποενοχοποιήσει με την παρουσία της τη ξενοφοβία και τον εθνικισμό της ‘Ελληνικής Δημοκρατίας’.

Γιατί τέτοιες ‘φιέστες’ επιβράβευσης εθνικού φρονήματος και αριστείας είναι πολύ μικρές για ανθρώπους που σκέφτονται και δρουν έξω από τα στενά όρια του ‘έθνους’, για ανθρώπους που έχουν το νου τους στον Άνθρωπο ανεξαρτήτου χρώματος, προέλευσης, θρησκείας και προσανατολισμού.

Αυτοί οι άνθρωποι είναι απλά πολλοί μεγάλοι για σας, κα Σακελλαροπούλου, κε Δένδια, κε Μπογδάνο και λοιποί…

Πηγές

https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/politiki/h-47i-epeteios-gia-tin-apokatastasi-tis-dimokratias-me-politikoys-kai-ekprosopoys-tis-koinonias-sto-proedriko-megaro/

https://www.kathimerini.gr/society/561444217/katerina-sakellaropoyloy-29-parasima-me-tin-eykairia-tis-47is-epeteioy-apokatastasis-tis-dimokratias/

https://thepressproject.gr/exeftelistiki-akyrosi-vravefsis-epithetikou-epikriti-tis-kyvernisis-apo-tin-ptd-stin-epeteio-tis-dimokratias/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here