Εκτύπωση

του Θοδωρή Μαυρίδη,

Ποιες και ποιοι θα είναι οι “τυχεροί” που θα μείνουν στην δουλειά και ποιοι αντί για διακοπές Πάσχα θα βγουν στην ανεργία;

Την Τρίτη 20 Απριλίου λήγει το δεύτερο τρίμηνο όσων αναπληρωτών είχαν ανανεωθεί οι τρίμηνες συμβάσεις τους. Μέσα στην μέση της χρονιάς, λίγο πριν ανοίξουν όλες οι βαθμίδες για να γίνει επιτέλους η δια ζώσης εκπαίδευση, θα απολυθούν εκπαιδευτικοί, συνάδελφοί μας. Και τονίζω ότι «θα απολυθούν» είναι το σωστό να λέμε και όχι «δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους» όπως μας λένε οι διευθυντές εκπαίδευσης για να κρύψουν το γεγονός ότι η δική τους κρίση θα καθορίσει ποιοι θα βγουν στον ΟΑΕΔ.

Η διαχωριστική γραμμή μεταξύ εργασίας και ανεργίας για τους τριμηνίτες αναπληρωτές “εμπίπτει στην αρμοδιότητα των Υπηρεσιών σας” λέει το Υπουργείο στους τοπικούς Διευθυντές εκπαίδευσης και συνεχίζει “οφείλουν να αξιολογήσουν και επιβεβαιώσουν ότι εξακολουθεί́ να υφίσταται ο λόγος για τον οποίο διενεργήθηκε αρχικώς η πρόσληψη”.

Μήπως δεν γνωρίζει το Υπουργείο τα κενά που υπάρχουν ή μήπως δεν προσλήφθηκαν 3μηνιτες για όλων των ειδών τα κενά και όχι μόνο για αυτά από άδειες ειδικού σκοπού όπως διαλαλούσε η Κεραμέως;

Οι τρίμηνες συμβάσεις λοιπόν όχι μόνο υποβαθμίζουν τις συμβάσεις εκπαιδευτικών σε ολιγόμηνες, όχι μόνο αποκλείουν από το δικαίωμα να αιτηθούν εργασία άτομα σε εγκυμοσύνη, με αυτοάνοσα, με αναπηρίες, ή άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή που δεν μπορούν να ρισκάρουν να αποδεχτούν τρίμηνη σύμβαση μακριά από τον τόπο κατοικίας τους για οικονομικούς λόγους.

(Ακόμα και «σεζόν» όταν δουλεύει κανείς για μερικούς μήνες συνήθως παρέχεται κάποια στέγη και τροφή για το ολιγόμηνο διάστημα της εργασίας. Στους τρίμηνους αναπληρωτές που μέχρι την μέρα που λήγει η σύμβαση τους δεν ξέρουν αν θα ανανεωθούν ή αν θα απολυθούν, δεν ξέρουν τι σπίτι να νοικιάσουν, για πόσο, με τι εγγύηση, με τι συμβόλαιο κλπ.)

Εκτός από όλα αυτά τα τραγικά όμως, το Υπουργείο παραχωρεί δικαιοδοσίες πρόσληψης και απόλυσης στους τοπικούς διευθυντές και στην “υποκειμενικότητά” τους.

Ποιος δεν βλέπει πλέον τους διευθυντές εκπαίδευσης με αυτές τις αρμοδιότητες σαν αφεντικά επιχείρησης;

Και όλα αυτά δένουν τόσο ομαλά με τις συνθήκες εργασίας που προωθεί το κεφάλαιο παντού. Φαίνεται από την πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ που προτείνει την άρση της μονιμότητας των εκπαιδευτικών, φαίνεται από την κόλαση του ιδιωτικού τομέα, φαίνεται από το νέο αντεργατικό νόμο.

Είναι ήδη σε διαβούλευση το νομοσχέδιο του μεσαίωνα που μας θέλει να μην υπάρχουν οχτάωρα αλλά 10ωρα με επιπλέον υπερωρίες λάστιχο στα χέρια της εργοδοσίας, η Κυριακή να είναι σαν μια Τρίτη “εργασία και χαρά”, να μην μπορούμε να αντιδράσουμε, να διαδηλώσουμε, να απεργήσουμε και να διωκόμαστε αν τολμήσουμε να αντιμιλήσουμε.

Μήπως λοιπόν δεν απολύονται απλά μερικοί από τους “τρίμηνους” συναδέλφους μας, αλλά κρίνεται το μέλλον όλων μας;

Αφού σε σπρώξανε πρώτα στην ανεργία, τώρα σου αλλάζουν τη δουλειά με τη δουλεία

Και θα δουλεύεις 6 και 7 ημέρες, θα ‘ναι ίδιες οι Κυριακές με τις Δευτέρες

Και για χαλκά σου ‘χουν περάσει το μισθό σου, χόρευε αρκούδα για τα 500 ευρώ σου

Φράουλες στη Μανωλάδα, Social Waste

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here