Εκτύπωση

Την Παρασκευή 16 Απριλίου 2021, στις 7.30 μ.μ., πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του Wayne Au, Καθηγητή στη Σχολή Εκπαιδευτικών Σπουδών, University of Washington Bothell, με τίτλο Άνισες βάσει σχεδίου. Οι εξετάσεις υψηλών απαιτήσεων και η τυποποίηση της ανισότητας (εισαγωγή-επιμέλεια Π. Γούναρη, Γ. Γρόλλιος, μτφρ. Μ. Γρόλλιου, εκδ. Gutenberg).

Για το βιβλίο μίλησαν οι:
Παναγιώτα Γούναρη, Καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας, University of Massachusetts, Boston
Μιχάλης Μιλτσακάκης, δάσκαλος & μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του Σελιδοδείκτη
και ο συγγραφέας Wayne Au
Διερμηνεία: Μαρίνα Τουλγαρίδου

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο της εκδήλωσης εδώ:

Μπορείτε να κάνετε Εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube από εδώ:
Σελιδοδείκτης για την Εκπαίδευση και την Κοινωνία

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Στο βιβλίο Άνισες βάσει σχεδίου: Οι εξετάσεις υψηλών απαιτήσεων και η τυποποίηση της ανισότητας (μετάφραση: Μαλαματή Γρόλλιου, επιμέλεια-εισαγωγή: Παναγιώτα Γούναρη, Γιώργος Γρόλλιος, εκδόσεις Gutenberg, 2020) αναλύονται κριτικά οι εξετάσεις υψηλών απαιτήσεων, σε μια προσπάθεια να αναδειχθούν οι αρνητικές επιπτώσεις έχουν σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και στις κοινότητές τους. Μέσα από τη μελέτη των παραδόσεων της ανισότητας και των καπιταλιστικών μορφών παραγωγής, αναδεικνύεται η σύνδεση των εξετάσεων με τα εκπαιδευτικά κινήματα της ευγονικής, του δείκτη νοημοσύνης και της κοινωνικής αποτελεσματικότητας στην εκπαίδευση των Ηνωμένων Πολιτειών του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα. Ταυτόχρονα, αποκαλύπτεται η χρήση τους στις μέρες μας, ως κεντρικού εργαλείου των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων στις ΗΠΑ.

Μέσα από τη διερεύνηση των ιστορικών, κοινωνικών, οικονομικών και εκπαιδευτικών πτυχών των εξετάσεων υψηλών απαιτήσεων, ο Wayne Au ισχυρίζεται ότι αυτές όχι μόνο θεμελιώνονται στη δημιουργία ανισοτήτων, αλλά ότι η ίδια η δομή τους είναι άρρηκτα συνυφασμένη με τις κοινωνικές ανισότητες που υπάρχουν έξω από το σχολείο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here