Εκτύπωση

του Χρήστου Επαμ. Κυργιάκη,

– Ιάσονα τον έλεγαν και ήταν μόνο 23 χρονών. Ίδια ηλικία με το γιο μου, με τον αδερφό μου, τον σύντροφό μου, τον συνάδελφό μου, τον φίλο μου, τον συμφοιτητή μου.

Δεν πρόκειται για το μοναδικό θανατηφόρο τροχαίο. Εξοργίζουν και προκαλούν το κοινό περί δικαίου αίσθημα τα όσα ακολούθησαν. Από πού να αρχίσεις και πού να τελειώσεις;

– Από τον τροχονόμο που έδιωξε άρον-άρον τον διανομέα που ήταν αυτόπτης μάρτυρας; Από το ότι η ευαισθησία της Ντόρας λειτουργεί με χρονική καθυστέρηση όπως τα χρηματοκιβώτια των τραπεζών; Από το ότι χρειάστηκε να γίνει σάλος στο διαδίκτυο για να «θυμηθούν» οι υφιστάμενοι του υπουργού Μιχάλη ότι εκεί γύρω από τη Βουλή ακόμη και στα φύλλα των θάμνων υπάρχουν κάμερες;

– Ή μήπως να θυμηθούμε την καθησυχαστική δήλωση της ΕΛ.ΑΣ ότι διατάχθηκε ΕΔΕ για τον τροχονόμο; Ξεκάρφωμα! Έτσι για να έχουμε να λέμε.

– Λες και δεν ξέρουμε τι έγινε σε αντίστοιχες περιπτώσεις; Επίπληξη και η ζωή συνεχίζεται. Για να βγαίνουν στην επιφάνεια διάφορα φασιστοειδή «όργανα» και να μυξοκλαίνε πως τους κατηγορεί και τους στεναχωρεί η κοινωνία-άτιμη κοινωνία-για δυο τρεις ροπαλιές στη Νέα Σμύρνη.

– Προσπάθησαν να τα κουκουλώσουν, μα δεν τους βγήκε. Σκέφτηκαν πως θα μετρούσαν απλά άλλον έναν νεκρό στην άσφαλτο, μα δεν τους βγήκε.

– Και δεν τους βγήκε γιατί ο Ιάσονας θα εξακολουθεί να ζει όχι στο σώμα ενός αλλά στο σώμα έξι, ίσως και εφτά, ανθρώπων.

– Γιατί το ανθρώπινο μεγαλείο μπορεί να συντρίψει σκοπιμότητες και υποκρισίες.

– Γιατί υπάρχουν και μανάδες που μετατρέπουν σε ανάστημα το μπόι του ανθρώπου και αντλούν δύναμη από την προσφορά των παιδιών τους, ακόμη και νεκρών, και όχι από τα αξιώματά τους.

– «Όσο και να επιθυμείτε να ξεχαστώ, εγώ θα συνεχίσω να ζω. Θα σας βλέπω με τα μάτια μου, θα σας αγγίζω με το δέρμα μου, θα συνεχίσω να ανασαίνω με τα πνευμόνια μου και κυρίως δεν θα πάψω να προσφέρω στους ανθρώπους μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου.»

– Καλό ταξίδι Ιάσονα. Δεν θα αφήσουμε να ξεχαστείς!

– Κατά τα άλλα το αλαλούμ στους κυβερνητικούς κόλπους καλά κρατεί.

– Ένας-ένας οι «ειδικοί» της επιτροπής βγαίνουν και αμφισβητούν τις προτάσεις της επιτροπής λέγοντας πως δεν ήταν πάντα προτάσεις της επιτροπής τα εκάστοτε μέτρα αλλά αποφάσεις της κυβέρνησης. Μα είναι δυνατόν; Γίνεται να ψεύδονται στην κυβέρνηση;

– Τα κρούσματα όλο και αυξάνονται, οι θάνατοι το ίδιο, από κοντά και οι διασωληνώσεις. Μόνο οι διαθέσιμες ΜΕΘ έχουν φτάσει κοντά στο μηδέν.

– Όλως περιέργως, ούτε η απουσία ενίσχυσης του ΕΣΥ βοήθησε στην καταπολέμηση του ιού, ούτε οι ανύπαρκτες προσλήψεις υγειονομικών, ούτε η μη επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων, ούτε το ξύλο της αστυνομίας στους υγειονομικούς που ζητούσαν κονδύλια για τη δημόσια υγεία, ούτε η παντελής έλλειψη σχεδιασμού και στρατηγικής μπόρεσαν να ανακόψουν την πανδημία.

– Μα κι αυτός ο ιός, όλο μεταλλάσσεται. Πρωτοφανές στα ιατρικά ιστορικά. Ευτυχώς που προχωράει μαζικά και ο εμβολιασμός. Κανένας από τους «δικούς τους» δεν έμεινε χωρίς εμβολιασμό.

– Με τόσες πορείες και διαδηλώσεις, ειδικά στην Ευρυτανία που λόγω Μπακογιάννη έχει παράδοση σε «μεγάλους περιπάτους», πώς να μην αυξηθούν τα κρούσματα; Αλλά και στη Μύκονο, κάθε μέρα πορείες.

– Πόσο να αποδώσει η πρόσληψη αστυνομικών και η επάνδρωσή της ΕΛ.ΑΣ με νέα Ντάτσουν, όταν έχεις κάτι γιατρούς όπως εκείνος ο Κώστας ο Καταραχιάς στον Άγιο Σάββα που τολμά και συνδικαλίζεται; Αντί να λέει «ευχαριστώ», αυτός και οι συνάδελφοί του για τα τόσα κυβερνητικά χειροκροτήματα που εισέπραξαν, διεκδικούν «δημόσια υγεία»! Να απολυθεί! Αφού κατηγορεί τα κυβερνητικά μέτρα δεν είναι χρήσιμος! Ο ιός για να καταπολεμηθεί θέλει δουλικότητα.

– Προκαλεί όμως απορία, γιατί τώρα που «έσφιξαν τα γάλατα» θα ξεκινήσουν, λένε, δωρεάν εβδομαδιαία ράπιντ τέστ; Όσοι το ζητούσαν απεγνωσμένα από την αρχή της πανδημίας γιατί θεωρούνταν το λιγότερο γραφικοί; Τι άλλαξε; Ποιος ανακάλυψε πάλι την Αμερική;

– Προσπαθούν πάντως τη λαϊκή οργή και αγανάκτηση που μεταφράζεται σιγά-σιγά σε αγώνα διεκδίκησης να την μετατρέψουν στις τηλεαρένες σε μονομαχία ΝΔ-ΣυΡιζΑ, αλλά δεν τους πολυβγαίνει.

– Άρχισαν και οι «εθνικές ανατριχίλες» μπρος στην επέτειο της επανάστασης του 1821. Η μόδα επιτάσσει επίσημο ντύσιμο στυλ «καραγκούνα πάει στη βρύση», τσάντα-φουστανέλα και ζωνάρι σουλιώτικο για να τονωθεί το εθνικό μας συναίσθημα.

– Βλέπετε, ξεκινάνε και οι συνομιλίες με τους «αιώνιους εχθρούς» μας, και χρειάζεται τόνωση η εθνική μας ομοψυχία γιατί τα συμφέροντα των πετρελαϊκών εταιριών είναι μεγάλα και οι απογοητεύσεις προβλέπονται αβάσταχτες.

– Αλλά και στο άλλο μεγάλο μέτωπο, αυτό της παιδείας, οι κυβερνητικές αποτυχίες, οι ήττες και οι παλινωδίες δεν έχουν τελειωμό.

– Για να μην παραδεχτούν την ανεπάρκεια της εξ αποστάσεως μεταφοράς πληροφοριών-τηλεκπαίδευση την βαφτίζουν- σκέφτονται να υποβάλλουν τους μαθητές γυμνασίων και λυκείων σε προαγωγικές εξετάσεις και εφαρμογή της τράπεζας θεμάτων, και να παρατείνουν το σχολικό έτος μέσα στον Ιούνιο.

– Μα γιατί χρειάζεται η παράταση αφού η εξ αποστάσεως τα πήγε περίφημα; «Έλα, μ’ ακούς; Τι έγινε Νίκη μου; Κάτι τρέχει με τη σύνδεση και σε χάνω!»

– Ίσως εκεί στο ΥΠΑΙΘ δεν άντεξαν την ήττα της αξιολόγησης μετά την άλλη μεγάλη ήττα των τηλεεκλογών για τα υπηρεσιακά συμβούλια.

– Τάζουν πάλι ταμπλέτες-που θα έλεγε και ο Άδωνις-σε μαθητές, αυτή τη φορά με τη μορφή βάουτσερ 200 ευρώ, για μαθητές οικογενειών με εισόδημα 6.000 ευρώ το χρόνο. Καλά, το ρεύμα και το ίντερνετ πώς θα το πληρώνει μια οικογένεια με τέτοιο εισόδημα;

– Αλλά τι να περιμένει κανείς όταν και ο πρωθυπουργός της χώρας, μόλις πρόσφατα ανακάλυψε πως υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι που εξαρτιούνται από το μισθό τους. Έπεσε από τα σύννεφα ο άνθρωπος!

– Πάντως καλά θα κάνει η υπουργός παιδείας και ο ίδιος ο πρωθυπουργός να πουν ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εκπαιδευτικούς που στηρίζουν την εξ αποστάσεως, αναγκαστικά ή όχι δεν έχει σημασία, γιατί αν πήγαιναν όλοι στα σχολεία για να εργαστούν τότε θα κατέρρεε όλο αυτό το όμορφο παραμύθι της δήθεν τηλεκπαίδευσης.

– Όμως για μία ακόμη φορά το φιλότιμο των εκπαιδευτικών χρησιμοποιείται από μια κυβέρνηση για να καλύψει την ανεπάρκειά της.

– Ποιος ξέρει όμως; Μπορεί η προσέλευση όλων των εκπαιδευτικών στα σχολεία για να συνδεθούν από εκεί στην πλατφόρμα της τηλεκπαίδευσης, να χρησιμοποιηθεί σαν «εφεδρικό όπλο» στο μέλλον αν το κρίνουν απαραίτητο!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here