«η κοινωνική πρόοδος μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια
από τη θέση της γυναίκας σε μια δεδομένη κοινωνία»
Καρλ Μαρξ
Παγκόσμια ημέρα γυναίκας 2021 με τα πιο θλιβερά ρεκόρ του πλανήτη να είναι γένους θηλυκού: φτώχεια, πείνα, εκμετάλλευση, ανεργία, ελαστική εργασία, άνισες αμοιβές, απόλυση, αμορφωσιά, προσφυγιά, καταπίεση, βία, κακοποίηση…
Ο «πολιτισμός» του σύγχρονου καπιταλισμού στην εναγώνια προσπάθεια ξεπεράσματος της κρίσης του αφήνει το οδυνηρό του αποτύπωμα στη ζωή εκατομμυρίων γυναικών και κοριτσιών σε όλο τον κόσμο. Άλλοθι και ευκαιρία του η εξελισσόμενη πανδημία για να επιτεθεί πιο βίαια και καταιγιστικά, εντείνοντας την εκμετάλλευση, οξύνοντας τις ανισότητες και τις διακρίσεις, θυσιάζοντας δικαιώματα και κατακτήσεις.
Παγκόσμια ημέρα γυναίκας 2021 με τις γυναίκες να πλήττονται περισσότερο από την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση της ΝΔ. Περίσσεψαν η ανεργία και η εργασιακή επισφάλεια, η εργοδοτική αυθαιρεσία και ένταση της εκμετάλλευσης, οι πιέσεις, οι καταναγκασμοί, οι απολύσεις, η παντελής έλλειψη μέτρων προστασίας στη δουλειά, φροντίδας για τη μητρότητα και την υγεία, η έμφυλη βία και η κακοποίηση.
Παγκόσμια ημέρα γυναίκας 2021 με τα περιστατικά ενδοικογενειακής βίας να εκτινάσσονται σε συνθήκες εγκλεισμού και τη χιονοστιβάδα των καταγγελιών σεξουαλικής παρενόχλησης και βιασμών από δημόσια και μη πρόσωπα να αποκαλύπτει την κορυφή του παγόβουνου σωρείας εκφοβισμών, παρενοχλήσεων και ανοιχτών κακοποιήσεων στους εργασιακούς χώρους. Η τολμηρή κραυγή των γυναικών που έσπασε το πέπλο της σιωπής αναδεικνύει με οδυνηρό τρόπο την εκμετάλλευση και την καταπίεση των γυναικών και τη βρωμιά ενός συστήματος που σαπίζει σε όλους τους τομείς, ακόμη και σ’ αυτούς που προβάλλονται από αυτό ως πιο «εξευγενισμένοι».
Παγκόσμια ημέρα γυναίκας 2021 με εκατοντάδες εργαζόμενες γυναίκες να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας στηρίζοντας την έγκλειστη κοινωνία. Χωρίς ουσιαστική βοήθεια και προστασία εισπράττουν τα υποκριτικά «εύγε» της ΕΕ, τα εξοργιστικά και ανέξοδα χειροκροτήματα των κυβερνώντων και όταν ορθώνουν το αγωνιστικό ανάστημά τους αντιμετωπίζουν απειλές, διώξεις, καταστολή και αυταρχισμό.
Παγκόσμια ημέρα γυναίκας 2021 με τις γυναίκες – εκπαιδευτικούς να γνωρίζουν καλά πως η αριθμητική τους υπεροχή στον εκπαιδευτικό κλάδο επιβεβαιώνει την κυριαρχία των στερεοτύπων και δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και εξάλειψη των ανισοτήτων και των διακρίσεων. Συχνά βιώνουν αρνητικές διακρίσεις στον χώρο εργασίας τους, ανισότητα στις ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης και ανάληψης θέσεων ευθύνης, αντιμετωπίζονται με στερεότυπα και προκαταλήψεις. Επιφορτίζονται με μεγαλύτερα βάρη εξαιτίας της επιδείνωσης των συνθηκών εργασίας στα πλαίσια των αντιεκπαιδευτικών πολιτικών. Όλο και περισσότερες εργάζονται σε καθεστώς ελαστικής εργασίας που φέρει τη σφραγίδα της γυναικείας ανισότητας και δεν αναγνωρίζει ουσιαστικά δικαιώματα των γυναικών, όπως η προστασία της μητρότητας. Έγκλειστες και χωρίς τη ζεστασιά της τάξης έρχονται αντιμέτωπες με τη δίνη μέτρων διάλυσης της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης και μετάλλαξής της σε αγοραίο εμπόρευμα των αξιολογικών δεικτών, του τεχνοκρατισμού, της αποσπασματικότητας και της τυποποίησης.
Παγκόσμια ημέρα γυναίκας 2021
«…Καθώς τραβάμε εμπρός, εμπρός φέρνουμε τις μεγάλες μέρες
το ξεσήκωμα των γυναικών είναι ξεσήκωμα όλης της ανθρωπότητας
…για ένα δίκαιο μοίρασμα στ’ αγαθά της ζωής»
«Ψωμί και Τριαντάφυλλα»
Με το διάσημο τραγούδι από το μακρινό 1857 να σπάει τις αλυσίδες της σιωπής και να σμίγει:
– με τη φωνή μας για ένα άριστο δημόσιο δωρεάν σχολείο, που να καλύπτει επαρκώς τις μορφωτικές ανάγκες κάθε παιδιού, θα εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες στην πρόσβαση των αγοριών και των κοριτσιών, θα καλλιεργεί τις αρχές της ισότητας σε όλα τα επίπεδα, στη θεωρία και στην πράξη, στο επίπεδο των γνώσεων αλλά και της καθημερινής έμπρακτης συμπεριφοράς και στάσης ζωής.
– με τις φωνές των γυναικών από την Πολωνία ως τις ΗΠΑ, από την Τουρκία ως την Αργεντινή, από τη Χιλή ως την Ουγγαρία, από το Μεξικό ως την Ελλάδα …
– με τους εργατικούς και νεολαιίστικους αγώνες για ΨΩΜΙ ΥΓΕΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ φέρνοντας στο προσκήνιο τα σύγχρονα αιτήματα για να βελτιωθεί άμεσα η θέση των γυναικών ενάντια σε κάθε είδους διακρίσεις, για ισότιμα δικαιώματα ανδρών και γυναικών στην εργασία, στην οικογένεια, στην κοινωνική δράση αλλά και για την κατάργηση της ταξικής εκμετάλλευσης και κοινωνικής καταπίεσης Για ένα κόσμο ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
Everything will be O.K. απαντάνε με τη δύναμη της ψυχής τους οι γυναίκες όταν ετούτος ο κόσμος βράζει!
της Βιολέττας Πατέλη, εκπαιδευτικού, Προέδρου του ΣΕΠΕ «Κ.Σωτηρίου»
Όταν μια νεαρή γυναίκα ορθώνει το ανάστημά της στις δυνάμεις καταστολής των πραξικοπηματιών
ΜΙΑΝΜΑΡ Φλεβάρης 2021 – Μια γυναίκα δολοφονείται
“Όλα θα πάνε καλά”, έγραφε το μπλουζάκι της 19χρονης φοιτήτριας που πήγε σε διαδηλώσεις ενώ ήξερε ότι μαχητικά αεροπλάνα κάνουν χαμηλές πτήσεις πάνω από τις πόλεις που καλούνται διαδηλώσεις. Τη λένε Mya Thwate Khaing δολοφονήθηκε από πυρά του στρατού και της αστυνομίας στις διαδηλώσεις ενάντια στην στρατιωτική δικτατορία στη Μιανμάρ. Πριν τη δολοφονία της, δημοσίευσε στο fb την ομάδα αίματος και δήλωσε ότι αν φύγει θα ήθελε να γίνει δωρητής σώματος.
Όταν μια γυναίκα νεαρή έγκυος που βρέθηκε σε απόγνωση, αποτελεί απειλή για τη δημόσια τάξη και το αστικό κράτος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ – ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ – ΦΛΕΒΑΡΗΣ 2021 – Μια γυναίκα κατηγορείται
Είναι μόλις 26 χρονών Αφγανή έγκυος πρόσφυγας. Μια γυναίκα σε απόλυτο αδιέξοδο. Μια εφιαλτική ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη μέσα στο καμπ, χωρίς δυνατότητα για μια ασφαλή άμβλωση. Ζει με τα τρία παιδιά της εκτεθειμένη σε όλο το κρύο και την υγρασία, μακριά από κάθε αναγκαίο μέσο για μια έγκυο γυναίκα χωρίς τουαλέτα σε συνθήκες που χειροτέρευαν ακόμα περισσότερο λόγω των καιρικών συνθηκών. Απελπισμένη αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή της, αφού μετά από πολλές μάταιες προσπάθειές της η μεταφορά της ίδιας και της οικογένειάς της στη Γερμανία αναβλήθηκε. Η νεαρή αναγνωρισμένη προσφύγισσα, μόλις μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, βρέθηκε σε «κράτηση» από αξιωματικούς της πυροσβεστικής, αφού κατηγορείται για εμπρησμό του καμπ και φθορά ξένης ιδιοκτησίας!!
Όταν μια γυναίκα δε κάθεται ήσυχη!
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΑΠΘ Φλεβάρης 2021 -Μια γυναίκα προστατεύει
Είναι το πρόσωπο της αξιοπρέπειας του ΑΠΘ και όλων των πανεπιστημιακών δασκάλων! Και τη λένε Κωνσταντίνα Ριτσάτου!
Η γυναίκα που μπαίνει μπροστά από τον φοιτητή για να τον προστατέψει με το σώμα της από την βιαιότητα κάποιων αστυνομικών. Φορά την μάσκα της και πνίγεται από την ρίψη χημικών, προσπαθεί να προστατέψει τον φοιτητή της γιατί «μπροστά στα μάτια της, μπροστά στα μάτια όλων, μερικοί αστυνομικοί άρχιζαν να χτυπούν και να τραβούν έναν φοιτητή, ένα παιδί. Κόντευαν να το διαμελίσουν κυριολεκτικά, ενώ φοιτητές και καθηγητές διαδήλωναν ειρηνικά. Προσπάθησε να πάρει θέση εκείνη τη στιγμή. Είναι δασκάλα, είναι μάνα, γυναίκα και άνθρωπος. Γι’ αυτό.»
Όταν το παιδί σου αντιμετωπίζεται ως εγκληματίας!
ΧΑΝΙΑ 1/3/21 Μια μητέρα υπερασπίζεται
Σοφία Θεοδωράκη μητέρα του φοιτητή του Πολυτεχνείου Κρήτης που συνελήφθη στα Χανιά, μετά από έφοδο της ασφάλειας στο σπίτι του. Καταγγέλλει τη νομοθετημένη πλέον παρουσία ενός κράτους καταστολής με αυτή τη μορφή, σε μόνιμη βάση, στο χώρο των Πανεπιστημίων. Το να αντιμετωπίζονται από το κράτος τα παιδιά μας ως εγκληματίες την ανησυχεί και την εξοργίζει.
Όταν μια γυναίκα δίνει μάχη ενάντια στο Φασισμό!
Αθήνα Οκτώβρης 2020 – Μια μητέρα δικαιώνεται
Μάγδα Φύσσα «Νίκησε ο Παύλος, νίκησε η ελευθερία, αυτό που πραγματικά ήταν ο Παύλος!» Δύο γροθιές υψωμένες και επτά λέξεις: «Παύλο, τα κατάφερες. Τα κατάφερες, γιε μου!». Επτά χρόνια μετά τη δολοφονία του γιου της και έπειτα από πεντέμισι έτη αδιάλειπτης παρουσίας στη δίκη, η Μάγδα Φύσσα μόλις είχε ακούσει την ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών: Η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση.
Όταν μια γυναίκα εκπαιδευτικός επιθυμεί όσο τίποτα άλλο να συνεχίσει να δουλεύει για και με τους μαθητές της
Κορωπί Ιανουάριος 2020 – Μια εκπαιδευτικός απολύεται στη μέση της χρονιάς
Κατερίνα Χ. «τρίμηνης» πρόσληψης αναπληρώτρια – Γυμνάστρια. Υπηρετούσε σε 3 σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δέθηκε με τα παιδιά 8 διαφορετικών τμημάτων. Αναπτύχθηκαν δεσμοί εμπιστοσύνης και επικοινωνίας. Αγάπησε και αγαπήθηκε. Και ενώ στις 15 Ιανουαρίου υπέγραψε βεβαίωση ότι επιθυμεί να ανανεωθεί η σύμβαση της, ακολούθησε τελικά η απόλυση της. Δεν υπήρχε κενό ευπαθούς ομάδας να καλύψει. Το κενά στα σχολεία παρέμεναν. Δεν υπήρχε όμως θέση γι΄αυτήν.
Όταν μια γυναίκα μιλά
ΑΘΗΝΑ Γενάρης 2021 – Μια γυναίκα καταγγέλλει βιασμό
ΣΟΦΙΑ Μπεκατώρου μιλά για την τραυματική εμπειρία. Μιλά με απλά λόγια και ξεκάθαρη εστίαση για τα πράγματα που έγιναν, τα πράγματα που θα έπρεπε να έχουν γίνει και τα πράγματα που σίγουρα πρέπει να γίνουν από δω και πέρα. Μέσα από τα δικά της λόγια οδήγησε μια κοινωνία να συζητήσει πράγματα που μέχρι τώρα προτιμούσε να αγνοεί, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να την ακούσουμε. Το metoo εκκινεί στην Ελλάδα.
Όταν μια γυναίκα κρατάει σφιχτά έναν άντρα για να μην του «ριχτούν» οι αστυνομικοί.
ΑΘΗΝΑ 6/3/21 – Συγκέντρωση στήριξης στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα
Αυτή η κοπέλα που κρατάει τον Έκτορα σφιχτά και έχει κλειδώσει τα χέρια της πάνω του, που δεν τον αφήνει ακόμα και όταν τους ρίχνουν κάτω οι αστυνομικοί. Αυτή η κοπέλα ακριβώς είναι όλη μας η διαφορά με το κράτος αυταρχισμού και βίας.