Εκτύπωση

της Χρύσας Καραμήτρου,

Το Πολυτεχνείο του ’73 ανοιχτή ρωγμή για τους αγώνες του σήμερα!

Δύσκολες και άγριες μέρες! Η πανδημία τρέχει σαν φωτιά! 2ο οριζόντιο lockdown και απαγόρευση του συνέρχεσθαι άνω των τριών … Τοποθέτηση Μητσοτάκη στο βήμα της Βουλής. Κι ενώ ήδη αποδεικνύεται πολύ νεοφιλελεύθερος ο κυματοθραύστης που –κατά τη δική του δήλωση- θέλει να στήσει, για να αντέξει το τσουνάμι της πανδημίας και των αναγκών του λαού, δηλώνει ανερυθρίαστα:

«Η βασική αιτία διασποράς του κορονοϊού σε Ελλάδα και Ευρώπη ήταν η διασκέδαση των νέων ανθρώπων» (!). Στοχοποίηση, ενοχοποίηση και ηθική διαπόμπευση των νέων, συσπειρώνοντας ταυτόχρονα τη δεξιά και ακροδεξιά «πολυκατοικία». Γνωρίζει, άλλωστε, πολύ καλά ο πρωθυπουργός ότι εκλογικά οι νέοι δεν τον στήριξαν -όσο θα ήθελε τουλάχιστον- και γνωρίζει επίσης πολύ καλά ότι από αυτούς θα το ‘βρει!

Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε ακόμη και για συμπλεγματική στάση απέναντι στους νέους, πρώτα από όλα όμως για σαφή πολιτική επιλογή! Με σκοπό να συγκαλύψει τις ευθύνες της κυβέρνησής του καταδικάζει ηθικά τη νεολαία, για να «χαϊδέψει», να «θρέψει» και να «δρέψει» από τον πιο σκοτεινό συντηρητισμό του μέσου Έλληνα μεσήλικα και ηλικιωμένου, που -αυτός ίσως λίγο περισσότερο συμπλεγματικά- στέκεται εχθρικά απέναντι σε αυτό που δεν μπορεί να είναι πια ή δεν υπήρξε ποτέ!

Τολμούν να λένε τα παιδιά μας ανεύθυνα και κακομαθημένα, όταν ζουν και πορεύονται χωρίς ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, όταν στην πλειοψηφία τους συντάχθηκαν με την ελληνική κοινωνία στη συλλογική προσπάθεια για το «φρένο» στην πανδημία! Αυτούς τους νέους παρουσιάζουν σαν τους κανίβαλους που καραδοκούν να μας καταπιούν, στήνοντας γύρω μας τα πάρτι του θανάτου!

Γενικότερα, είναι απαράδεκτο να πιπιλούν διαρκώς την καραμέλα της «ατομικής ευθύνης», να κατηγορούν βασικά όποιον δεν τους αρέσει και να του φορτώνουν τις δικές τους κακουργηματικές ελλείψεις ή επιλογές.

«Έπρεπε να σας απολύσουμε, για να καταλάβετε τι εστί βερύκοκο» (σε διαμαρτυρόμενους νοσ. γιατρούς)»! «Αν υπάρξουν απολύσεις, μην τις χρεώνετε στην Τρόικα, χρεώστε τις σε εμάς»! «Ο ΕΟΠΥΥ δεν πρέπει να παρέχει υπηρεσίες υγείας αλλά πρέπει να τις αγοράζει κι έτσι κάποιοι γιατροί φυσικά και θα απολυθούν»! «Η υγεία είναι προϊόν που έχει τιμή και αγοράζεται και πωλείται»! «Έχουμε πολλά νοσοκομεία και πρέπει να συγχωνευθούν», «Τα μισά νοσοκομεία πρέπει να κλείσουν. Κι όχι μόνο να κλείσουν αλλά και να γκρεμιστούν», φωνάζουν εδώ και χρόνια Μητσοτάκηδες, Αδώνιδες, Πορτοσάλτηδες και λοιπά παπαγαλάκια του συστήματος.

Και τρέχουν τώρα να εμφανίσουν δήθεν κλίνες ΜΕΘ με ρημαγμένο το δημόσιο σύστημα υγείας και με τους λίγους γιατρούς και νοσηλευτές να ξεπερνούν κάθε όριο προσωπικής αντοχής! Ανεμομαζώματα, ανεμοσκορπίσματα!

Το γεγονός ότι δεν κόπτονται για τη δημόσια υγεία φάνηκε περίτρανα το καλοκαίρι με το ανεξέλεγκτο άνοιγμα του τουρισμού, χωρίς μαζικά τεστ και εκτεταμένες ιχνηλατήσεις. Γιατρός, πρώην μέλη της επιτροπής ειδικών δηλώνει ότι «χωρίς αμφιβολία ευθύνεται ο τουρισμός»! Ότι τον Ιούνιο η χώρα ήταν καθαρή και μετά γεμίσαμε! Ότι υπάρχουν εισηγήσεις που υποστήριζαν πως έπρεπε να γίνουν εκατομμύρια τεστ και όχι απλώς «το αυτοκινητάκι του ΕΟ∆Υ να κάθεται σε ένα σηµείο και όποιος θέλει να κάνει το τεστ». Υπάρχει η απαίτηση να δοθούν τα πρακτικά από την Επιτροπή Ειδικών στη δημοσιότητα, για να μάθει ο κόσμος τι έχει ειπωθεί και προταθεί και να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του απέναντι στην ελληνική κοινωνία. Ωστόσο, από την κυβέρνηση φυλάσσονται ως εφτασφράγιστο μυστικό!

Αλλού ανοίγουμε όπως-όπως κι αλλού κλείνουμε όπως-όπως! Κάθε νοήμων άνθρωπος μπορεί να καταλάβει ότι τα σχολεία έκλεισαν, γιατί δεν τηρούνταν οι υγειονομικοί όροι! Γιατί ήθελαν με τις μάσκες-αερόστατα και τα παγουρίνια να ξεμπερδεύουν! Κι έτσι φτάσαμε να ξαναναστενάξουν μπροστά στις οθόνες εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές με τα δικά τους μέσα, με τους δικούς τους υπολογιστές, με τα δικά τους wifi! Κι όποιος έχει … έχει καλώς! Όποιος δεν έχει … ας πρόσεχε! Καταργώντας κάθε έννοια ισότητας στην παροχή δημόσιας εκπαίδευσης! Λες και χρωστάμε στην Κεραμέως! Όλοι μας! Αλλά εκείνη σε κανέναν!

Ειδική μνεία εδώ στους θρησκευτικούς ταγούς. Η ιεραρχία ξεκληρίζεται από τον κορονοϊό, αλλά ξεκληρίζεται και ο κόσμος που πολύ κακώς φυσικά τους εμπιστεύεται, όταν του λένε ότι «Στην εκκλησία δεν κολλάς ιό, κολλάς ΘΕΟ» (!). Αν και ο Αναστάσιος Αλβανίας δηλώνει «Μη φοβού, μόνο πίστευε», ωστόσο δέχτηκε να μεταφερθεί στην Ελλάδα, στον Ευαγγελισμό, με C-130 και μάλιστα σε ειδική «κάψουλα», και να αφεθεί στα χέρια της επιστήμης! Την ώρα μάλιστα που εκατοντάδες άνθρωποι σε όλη τη χώρα νοσούν και δεν μπορούν να βρουν ούτε μία απλή κλίνη για να τους περιθάλψουν και κάποιοι πεθαίνουν αβοήθητοι στα σπίτια τους.

Ειδική μνεία και στους λοιμωξιολόγους-«επιστήμονες». «Όταν ο γιατρός χάνει τον έναν ασθενή πίσω από τον άλλο, βιώνει ένα δράμα και πρέπει να υποστηριχθεί ψυχολογικά» … Πιθανόν, λοιπόν, όταν η κυρία Λινού βλέπει όλη αυτή την καταστροφή, κι όταν οικογένειες χάνουν και θρηνούν ήδη τους δικούς τους ανθρώπους, σε ένδειξη σεβασμού τουλάχιστον θα όφειλε να μην κάνει δηλώσεις πίστης του τύπου «δεν υπάρχει μελέτη για μετάδοση του ιού με σάλιο και βεβαίως θα κοινωνούσα».

Ας μην ξεχνάμε ότι την εν λόγω κα Λινού την πρότεινε η θεσμική αριστερά (ΣΥΡΙΖΑ) ως υπουργό υγείας εθνικής συναίνεσης. Η λεγόμενη «ριζοσπαστική» αριστερά επικροτεί επομένως αυτού του είδους το «επιστημονικό» επίπεδο, αυτή την εγκληματική ανευθυνότητα των «ειδικών» απέναντι στην κοινωνία, στο όνομα ιδεολογισμών της τρέχουσας πολιτικής συγκυρίας. Κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει εισαγγελική παρέμβαση για τέτοιες δηλώσεις από ειδικούς και καθηγητές της Ιατρικής επιστήμης. Προφανώς και η κα Λινού, αλλά και όσοι/ες προηγήθηκαν με παρόμοιες δηλώσεις (βλ. Γιαμαρέλλου) «έχουν κολλήσει Θεό» αλλά κυρίως «έχουν κολλήσει τον ιό ή το μικρόβιο της εξουσίας»! Και στον βωμό αυτό διαπράττουν αυτές τις πολιτικές εντέλει αθλιότητες, παίζοντας τα πολιτικά τους παιχνίδια και θυσιάζοντας ξεδιάντροπα την υγεία του λαού!

Δίπλα στη φτήνια, κυριολεκτικά και μεταφορικά, σε ό,τι αφορά τη δημόσια υγεία χορεύουν τα εκατομμύρια! 2 εκ. ευρώ ο μεγάλος περίπατος του Μπακογιάννη και 892.529 ευρώ για χριστουγεννιάτικο στολισμό της Αθήνας! Να γιορτάσουμε τι ακριβώς; Τις εκατόμβες των νεκρών του κορονοϊού; 22 εκ. ευρώ για την καμπάνια «Μένουμε ασφαλείς-Μένουμε Σπίτι» και με τη λίστα Πέτσα. Δεν μπορούν να γεννήσουν λεφτά για λεωφορεία, αλλά μπορούν να γεννήσουν λεφτά για τα κανάλια, το ραδιόφωνο και τον τύπο με σκοπό τη χειραγώγησή τους.

Αστυνομικούς, ματατζήδες και ειδικούς φρουρούς με τη σέσουλα να μας κόβουν πρόστιμα και να μας πλακώνουν στο ξύλο. «Μικρό δημόσιο» για γιατρούς και εκπαιδευτικούς, αλλά να οι προσλήψεις 1500 ειδικών φρουρών την προηγούμενη εβδομάδα. Αλήθεια; Τα 2,5 εκ. των ψηφοφόρων της κυβέρνησης αυτά ήθελαν κι αυτά προσδοκούσαν; Έχουν εξασφαλίσει μια ζωή σιγουριάς και ευτυχίας; Δεν πλήττονται από αυτήν την πολιτική και δεν αγωνιούν για τους δικούς τους ανθρώπους;

Και μέσα σε όλα αυτά πλησιάζει και η επέτειος του 1821! Με τη Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, που τη φτώχεια και την επανάσταση τις ξέρει μόνο ως λέξεις … και ίσως ούτε καν …, στο τιμόνι της Επιτροπής για τις ακριβοπληρωμένες φιέστες που ετοιμάζουν, για να γιορτάσουμε από τον καναπέ μας –και ως εκεί- τα 200 αυτά εμβληματικά χρόνια.

Και το σχόλιο εδώ είναι το «Αιδώς, Αργείοι…» του Βάρναλη: «Μακρυγιάννη, οι πληγές σου από τα βόλια τρέχαν αίματα κι όμπυο ολοζωής, μα τώρα διπλοτρέχουνε, Πατέρα, της ψυχής σου οι πληγές από ντροπή».

Συνοψίζοντας, η πρώτη συνταγματική εκτροπή που πραγματοποιεί ξεδιάντροπα η κυβέρνηση αυτή είναι η αποποίηση των δικών της ευθυνών! Γιατί σύμφωνα με το Σύνταγμα πρώτα και πάνω από όλα το Κράτος και η Εκτελεστική Εξουσία έχουν την υπέρτατη υποχρέωση να παρέχουν μέριμνα, ενημέρωση και φροντίδα στον πολίτη. Να μεριμνούν για την υγεία των πολιτών (Άρθρο 21, παρ. 3)! Εφόσον δεν συμβαίνει αυτό πρέπει να λογοδοτήσουν για εγκλήματα κατά της ζωής!

Η άλλη συνταγματική εκτροπή είναι η απαγόρευση του συνέρχεσθαι άνω των τριών απαγορεύοντας τον εορτασμό και την πορεία του Πολυτεχνείου. Το δήλωσε ο πρωθυπουργός στη βουλή: «Εν μέσω πανδημίας κάποιοι μιλούν ακόμη για πορεία πολυτεχνείου … Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει καμία τέτοια συμπεριφορά. Είμαι σίγουρος πως αυτό θα ήθελαν όσοι πρωταγωνίστησαν σε αυτή την εξέγερση» (!). Με πρόσχημα την πανδημία μάς προκαλούν ευθέως με την ξεκάθαρα αντισυνταγματική αναστολή του δικαιώματος του συνέρχεσθαι με υπογραφές του Αρχηγού της Αστυνομίας … βλέπε Χούντα … Βάζουν τη χώρα στον γύψο και κάνουν επίδειξη δύναμης και αυταρχισμού, γιατί φοβούνται το ξέσπασμα της λαϊκής οργής!

Εντέλει, μόνο ο λαός σώζει τον λαό! Η επέτειος του Πολυτεχνείου είναι άκρως συγκινητική και μπορεί πάντα να πυροδοτεί την πίστη και την ελπίδα των ανθρώπων για την κοινωνική αλλαγή. Τα οράματα εκείνων που αγωνίστηκαν κι έδωσαν ακόμη και τη ζωή τους στο Πολυτεχνείο ζωντανεύουν κάθε χρόνο από τότε μέσα από τη δική μας φωνή για τη δική μας ζωή!

Για όλα τα παραπάνω δεν φτάνει να ευχόμαστε αλλά πρέπει να απαιτούμε ΥΓΕΙΑ για να ‘χουμε τη δύναμη να πορευόμαστε, να διεκδικούμε και να αγωνιζόμαστε για

ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here