Εκτύπωση

της Όλγας Τσιλιμπάρη (εκπαιδευτικός, μέλος ΕΛΜΕ Κέρκυρας)

Τριάντα χρόνια μετά τη δολοφονία του συναδέλφου μας Νίκου Τεμπονέρα από τα φασιστοειδή συστεγαζόμενα της δεξιάς πολυκατοικίας, ξεδιπλώνεται πλήρως το επιθετικό νεοφιλελεύθερο σχέδιο κονιορτοποίησης κάθε στοιχειώδους δικαιώματος εντός της αστικής δημοκρατίας. Μέρος του σχεδίου αυτού αποτελεί και η χρήση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ως μηχανισμού καταστολής κάθε ίχνους κοινωνικής διαμαρτυρίας στον εκπαιδευτικό χώρο.

Το διακύβευμα στην παρούσα φάση δεν είναι η συμφωνία ή η διαφωνία με την επιλογή επιμέρους μορφών κοινωνικής διαμαρτυρίας και διεκδίκησης (απεργία, πορεία, αποχή, κατάληψη, μαζική ανυπακοή, μαζική λαϊκή βία…) εντός συγκεκριμένων συνθηκών ή η κριτική που αφορά την αποτελεσματική περιφρούρησή τους. Εδώ παίζεται η ίδια η ουσία των δημοκρατικών δικαιωμάτων, το κλασικό (κατά Λοκ, Ρουσό, Θορό) δικαίωμα ανυπακοής του πολίτη στην αυθαιρεσία της εξουσίας.

Η σκλήρυνση των κυβερνητικών μέτρων σε παρόμοιες περιστάσεις δεν δείχνει πάντα δύναμη. Δηλώνει και φόβο μπροστά στο ενδεχόμενο να ξυπνήσει ο γίγαντας λαός…Η ιστορία του εκπαιδευτικού κινήματος, η κληρονομιά του ενωτικού συλλογικού δημοκρατικού μας ήθους είναι ακόμα ζωντανή. Μπορούμε να αρθρώσουμε απάντηση πιο βροντερή ακόμα κι από εκείνη που δώσαμε για το ζήτημα των καμερών στα σχολεία. Είμαστε δάσκαλοι, παιδαγωγοί και δημοκρατικοί πολίτες και δεν χρειαζόμαστε πιστοποιητικά «καλής συμπεριφοράς» αποκτημένα με δηλώσεις μετανοίας ενώπιον τηλεφασιστικών στρατοδικείων.

Ας δώσουμε άλλη μια αχτίνα ελπίδας μέσα σ΄ έναν κοινωνικό ιστό ρημαγμένο από την ανεργία, την ανασφάλεια, την έλλειψη οράματος, τον ανορθολογισμό και την τρομοκρατία της καραντίνας. Συνάδελφοι/ισσες και φίλοι/ες, πάμε γερά για το «114» της δεκαετίας που άρχισε. Με αγώνες τιμάμε όχι μόνο τους νεκρούς μας αλλά και τη ζωή μας, την αξιοπρέπειά μας και το μέλλον μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here