Εκτύπωση

γράφει εργαζόμενη σε ΚΔΑΠ

Δύο χιλιάδες τετρακόσιοι εργαζόμενοι/ες στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Παιδιών με αναπηρία (ΚΔΑΠ & ΚΔΑΠ ΜΕΑ) των δήμων βρίσκονται αντιμέτωποι με την απόλυση… Πολλοί εξ αυτών εργάζονται για περίπου 20 συναπτά έτη στης δομές αυτές αποτελώντας απαραίτητο, αν μη τι άλλο, προσωπικό για μία πολύ σημαντική κοινωνική παροχή για την Ελλάδα του 2020. Αν και τα ΚΔΑΠ δεν είναι ευρέως γνωστά, τα εγγεγραμμένα παιδιά ήταν εκατοντάδες χιλιάδες κάθε χρονιά και οι ωφελούμενες μητέρες δεκάδες χιλιάδες.

Μαζί με όλα αυτά οι χιλιάδες εργαζόμενοι κινδυνεύουν να μείνουν στον δρόμο χωρίς μάλιστα κανένα δικαίωμα αποζημίωσης για τις δεκαετίες υπηρεσίας τους. Κάθε χρόνο οι εργαζόμενοι/ες απολύονται στις 31/8 για να ξαναπροσληφθούν μία ημέρα μετά, δηλαδή στη 1/9, χάνοντας έτσι κάθε δικαίωμα για σταθερή εργασία και ενδεχόμενο αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι όσοι/ες εργάζονται στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ, παρότι συνάδελφοι/ισσες εκπαιδευτικοί, έχουν χάσει κάθε κεκτημένο εργασιακό δικαίωμα: το εκπαιδευτικό 6ωρο, τις διακοπές του Πάσχα, των Χριστουγέννων και του καλοκαιριού, έχουν χάσει ακόμα και τα δώρα και επιδόματα (όπως δικαιούνται οι αναπληρωτές).

Φέτος η κυβέρνηση αποφάσισε να περικόψει σχεδόν στο μισό την επιδότηση για το πρόγραμμα αφήνοντας έξω από αυτήν την κοινωνική παροχή δεκάδες χιλιάδες ωφελούμενων μητέρων που ενέπιπταν στις πιο ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, όπως μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα ή και πολύτεκνες μητέρες. Επιπλέον οι εργαζόμενοι δεν γνωρίζουν καν αν θα εργάζονται ή όχι από την Τρίτη 1/9 καθώς, εφόσον δεν υπάρχουν αρκετά βάουτσερ, κρίνονται «αχρείαστοι» και «μη ανταποδοτικοί».

Κάθε χρόνο εδώ και 20 πλέον χρόνια στις 31/8 όλοι/ες οι εργαζόμενοι/ες βρίσκονται σε αγωνία για το αν θα εργάζονται την επόμενη ημέρα ή όχι. Για το αν θα μπορούν να βιοποριστούν ή όχι. Βρίσκονται στον απόλυτο ορισμό της εργασιακής ομηρίας και καμιά σημασία δεν έχουν τα συναπτά έτη εργασίας στην ίδια ακριβώς θέση. Επιλέχθηκε λοιπόν από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργαζομένων Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΠΑ.Σ.Ε.Κ.Δ.Α.Π.) αυτή η σημαδιακή ημέρα, η 31η Αυγούστου, για την προκήρυξη πανελλαδικής απεργίας με αίτημα την ανάκληση της απόφασης μείωσης χρηματοδότησης, που πετάει στον δρόμο σχεδόν 2.500 άτομα και θέτει στο περιθώριο οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, και τη μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους ανεξαιρέτως τους υπηρετούντες στα ΚΔΑΠ & ΚΔΑΠ ΜΕΑ.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη στις 11.00 στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here