Εκτύπωση

Την Κυριακή 31 Μαΐου 2020 στις 18.30 πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή εκδήλωση του Σελιδοδείκτη -σε απευθείας μετάδοση από τη σελίδα του στο Facebook– με θέμα «Παιδαγωγικές σχέσεις & τεχνοκρατικές προκλήσεις στην εκπαίδευση σήμερα. Η εκπαίδευση ως παιδαγωγική σχέση & η εξ αποστάσεως διδασκαλία». Μπορείτε να βρείτε το βίντεο της εκδήλωσης στο τέλος της παρούσας ανάρτησης.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η υγειονομική κρίση και η καραντίνα αποτέλεσαν ευκαιρία για την επιβολή της εκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης. Το έχει αναφέρει άλλωστε ρητά και η ίδια η υφυπουργός παιδείας «Καταφέραμε να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία». Πράγματι αυτό το διάστημα η κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή -ή τουλάχιστον επιχείρησε να το κάνει- όσα είχε προγραμματισμένα έτσι κι αλλιώς για το σχολείο, σύμφωνα με το προεκλογικό της πρόγραμμα. Σε αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο, κινήθηκε και η προηγούμενη κυβέρνηση (π.χ. νόμος Γαβρόγλου για προσοντολόγιο, πόρισμα Λιάκου). Και φυσικά ας μην ξεχνάμε ότι η εκπαιδευτική πολιτική και αυτής της κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων, εναρμονίζεται πλήρως με τις κατευθύνσεις που ορίζουν οι υπερεθνικοί οργανισμοί για την εκπαίδευση και διεθνώς αλλά και για την Ελλάδα συγκεκριμένα.

Έτσι λοιπόν η κυβέρνηση εν μέσω καραντίνας έφερε ένα πολυνομοσχέδιο για την παιδεία, που κατατέθηκε την Πέμπτη 28/5, το οποίο θα επιφέρει σοβαρά πλήγματα σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και όσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και το επαγγελματικό τους ήθος αλλά και όσον αφορά τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και των φοιτητών. Πρόκειται για ένα ταξικό νομοσχέδιο απόλυτα νεοφιλελεύθερης και νεοσυντηρητικής έμπνευσης που αντιμετωπίζει όλα τα εκπαιδευτικά ζητήματα με δημοσιονομικούς όρους. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην καραντίνα έπαιξε η συζήτηση γύρω από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση -που συνδέεται στενά με την αξιολόγηση, η οποία πέρα από τους δήθεν διακηρυκτικούς σκοπούς του υπουργείου και της κυβέρνησης, επιχείρησε να δώσει την ψευδαίσθηση περί συνέχειας της κανονικότητας παρά τα κλειστά σχολεία. Όπως μάλιστα έχει τονιστεί από θεσμικά χείλη, η εξ αποστάσεως ήρθε για να μείνει. 

Στη διαδικτυακή αυτή εκδήλωση επιχειρήσαμε να πιάσουμε το ζήτημα της εκπαίδευσης στην καραντίνα σφαιρικά και να αναδείξουμε πτυχές που έχουν να κάνουν με τον ρόλο του εκπαιδευτικού στην εκπαιδευτική διαδικασία, την παιδαγωγική σχέση, τον ψυχισμό και την ψυχολογική κατάσταση, τον ρόλο που μπορούν να έχουν οι ΤΠΕ στο σχολείο και στη μάθηση.

Στην εκδήλωση μίλησαν οι:

Ιωάννα Μπίμπου, Κοσμητόρισσα Παιδαγωγικής Σχολής και Καθηγήτρια στο ΠΤΔΕ ΑΠΘ, γνωστικό αντικείμενο «Κλινική Ψυχολογία: Εφαρμογές στο σχολικό πλαίσιο»

Ελένη Ντρενογιάνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΠΤΔΕ ΑΠΘ, γνωστικό αντικείμενο: Παιδαγωγική με έμφαση στους Η/Υ και τα πολυμέσα στην εκπαίδευση

Περικλής Παυλίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής, ΠΤΔΕ ΑΠΘ, γνωστικό αντικείμενο: Κοινωνική θεωρία – Φιλοσοφία της παιδείας

Και οι δύο ομιλήτριες καθώς και ο ομιλητής είναι μέλη ΔΕΠ του ΠΤΔΕ ΑΠΘ. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτή η «μονομερής» επιλογή δεν είναι τυχαία. Επειδή το ΠΤΔΕ ΑΠΘ είναι από τα λίγα Παιδαγωγικά Τμήματα με ριζοσπαστική παράδοση που δεν έχει διστάσει να εκφράσει την αντίθεσή του στην εκπαιδευτική πολιτική που υποβαθμίζει τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και των μαθητριών. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του ψηφίσματος για το προσοντολόγιο, την τροπολογία για τα κολλέγια, για το νέο πολυνομοσχέδιο «Αναβάθμιση του σχολείου και άλλες διατάξεις» αλλά και για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στην παιδαγωγική σχολή.

Το βίντεο της εκδήλωσης:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here