Εκτύπωση

του Κώστα Τουλγαρίδη

Αφιερωμένο σ΄ αυτούς που όταν τους δείχνεις το φεγγάρι κοιτάνε το δάχτυλο

Το Ο (όμικρον) αποκοιμήθηκε στην αγκαλιά του Ε (έψιλον)

Κοιμούνται και ονειρεύονται
πως σα μεγάλα γένουνε θα τα φωνάζουν Α!!!
ΑΓΩΝΑΣ
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
ΑΝΑΤΡΟΠΗ
ΑΝΘΡΩΠΟΣ
ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΛΛΟΙ,
ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΙ

Εμείς… και ναι χθες ήμασταν πολλοί!  Πολλές  χιλιάδες διαδηλωτές στον δρόμο. Μόνο στην Αθήνα. Κι άλλοι πολλοί σε όλες τις πόλεις.

Κάποιοι, που θορυβήθηκαν πολύ, κάνουν πως δεν μας είδαν. Αυτοί που όταν τους δείχνεις το φεγγάρι κοιτάνε το δάχτυλο.

«Σάλος» έχει ξεσπάσει στα γνωστά ΜΜΕ, όχι για τα αιτήματα του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου, για το αν είναι δίκαια ή άδικα, αλλά για το μέγα ορθογραφικό λάθος στο πανό που σηκώσαμε στα σκαλάκια της Βουλής. Η συζήτηση δεν περιστρέφεται γύρω από το σύνθημα, που απαιτούσε να αποσύρει τώρα η Υπουργός Παιδείας και η κυβέρνηση το αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο έκτρωμα και την (Ν)τροπολογία για τη μονιμοποίηση αντικατάστασης της ζώσας εκπαίδευσης από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση καθώς και τη ζωντανή μετάδοση του μαθήματος από την τάξη. Αλλά για την προστακτική του ρήματος «αποσύρω».

Όλοι αυτοί βέβαια δεν αφιέρωσαν στα βαρυσήμαντα ρεπορτάζ και τις αναλύσεις τους ούτε δευτερόλεπτο για να ενημερώσουν για τις χιλιάδες εκπαιδευτικούς που βγήκαν ξαφνικά στον δρόμο ξανά, ούτε για το τι τους έβγαλε στον δρόμο και γιατί διαμαρτύρονταν.

Δεν είδαν και δεν άκουσαν τίποτα για τα μαζικά συλλαλητήρια – συγκεντρώσεις εκπαιδευτικών που έγιναν σε δεκάδες πόλεις μετά από πολύ καιρό.

Δεν είδαν τον μεγάλο όγκο νέων εκπαιδευτικών που κατέβηκε ξανά στον δρόμο γιατί νιώθει ότι ετοιμάζουν τις απολύσεις χιλιάδων αναπληρωτών. Δεν είδαν την παρουσία της νεολαίας που την αποκλείουν από τη μόρφωση.

Δεν αφιέρωσαν ούτε δευτερόλεπτο για το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου της Κεραμέως και της κυβέρνησης. Για τις χιλιάδες τάξεις και σχολεία που θέλει να κλείσει (περί του 30%), στοιβάζοντας μαθητές με την αύξηση του αριθμού στην τάξη, με τη μείωση του ορίου ηλικίας για τις εγγραφές στα ΕΠΑΛ και τις χιλιάδες μαθητών που θα διώξει από τη δημόσια εκπαίδευση, τις χιλιάδες  εκπαιδευτικών  που θα οδηγήσει στην απόλυση.

Για τους νέους εξεταστικούς φραγμούς που βάζει στα Γυμνάσια και Λύκεια (τράπεζα θεμάτων κ.λπ.) για να δείξει την έξοδο από το δημόσιο σχολείο σε χιλιάδες παιδιά.

Για τα μέτρα στο Πανεπιστήμιο που κάνουν ακόμα πιο δύσκολη τη δυνατότητα των σπουδών σε φοιτητές από χαμηλά λαϊκά στρώματα.

Η γραμματική επιστρατεύτηκε όχι για να διορθώσει τη γλώσσα και τη γραφή των αιτημάτων για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης για όλους, αλλά για να υπερασπίσει το σχολείο της αγοράς και των εταιρειών του νομοσχεδίου της κας Κεραμέως. Για να δυσφημίσει το δίκιο των μαχόμενων εκπαιδευτικών που παλεύουν για μόρφωση των όλων και των ίσων και για δουλειά με αξιοπρέπεια.

Λοιπόν, κύριοι δημοσιογράφοι και λοιποί κριτές του τύπου της λέξης κι όχι της ουσίας.

Αν ο Καβάφης έγραφε ποιητική αδεία

«Επέστρεφε συχνά και…» 

Εμείς γράψαμε

«ΑΠΕΣΥΡΕ το νομοσχέδιο και την (ν)τροπολογία» αγωνιώδη – αγωνιστική αδεία

Σηκώσαμε το σωστό πανό, σηκώσαμε μαζί με αυτό και το ανάστημά μας και το ανάστημα όλου του εκπαιδευτικού κόσμου που εσείς τόσο καιρό σπιλώνετε, επαίρεστε, μέμφεστε.

Ακόμη κι αν αλλάξουμε την ορθογραφία στη λέξη, δεν θα αλλάξουμε τη θέση μας που είναι μια: η υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου. Δεν θα δεχτούμε καταστρέφοντας τη νέα γενιά να γίνουμε υπάλληλοι που κοιτούν τη «δουλίτσα» τους, εκτελούν πειθήνια τις άνωθεν εντολές  και γεμίζουν το βιογραφικό τους με εκδουλεύσεις για να κάνουν καριέρα. Θα μείνουμε εδώ να δημιουργούμε, να ονειρευόμαστε, αλλά ποτέ να καταστρέφουμε, όπως αυτοί που υπερασπίζεστε. Γιατί καταστροφή λέξεων δεν υπάρχει. Μόνο καταστροφή περιβάλλοντος, εκπαίδευσης, οικονομίας, ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας. Και γιατί ξέρουμε ότι για το σύστημά σας, η μεγαλύτερη ανορθογραφία που δεν αντέχετε, είναι το ανυπόταχτο πνεύμα των ανθρώπων που αντιστέκονται.

Όσο παπαγαλίζετε τα επιχειρήματα της κυβέρνησης και παριστάνετε τους «καλούς μαθητές» της εξουσίας, απλά πολλαπλασιάζετε την οργή του κόσμου και την αποφασιστικότητά του να διεκδικήσει το δίκιο του.

Κύριοι της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας, ακούστε το καλά!  

Να αποσύρετε το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο και την τροπολογία της ντροπής ή να αποσυρθείτε!

Η φωτογραφία του φόντου είναι του Μιχάλη Μιλτσακάκη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here