Εκτύπωση

του Μάνθου Κυριακόπουλου*

Σκιά. Μια έννοια, να το πούμε δασκαλίστικα, που μπορεί να γίνει αφορμή για παιχνίδι σε μικρούς και μεγάλους.

Η συγκεκριμένη σκιά δεν είναι όπως όλες οι άλλες. Είναι γνωστή, ενεργή!

Θυμίζει σκιά έξω από νοσοκομείο μέσα στην πανδημία, όχι γιατί νοσεί αλλά γιατί υπερασπίζεται τους μαχόμενους υγειονομικούς στη μάχη με την κυβέρνηση για τα αυτονόητα.

Θυμίζει σκιά έξω από την Υπηρεσία Ασύλου, πλάι σε απολυμένους που τιμωρούνταν γιατί έκλεισαν πενταετία στη δουλειά και είχαν φωνή.

Θυμίζει σκιά παρούσα σε όλους τους κοινωνικούς αγώνες.

Θα μπορούσε να είναι κάρτα σε παιχνίδι «Guess Who».

Δεν φορά καπελάκι καρικατούρα κυβερνητικού συνδικαλιστή. Άλλωστε, ποτέ ο ρεαλισμός τους δεν θα τους επέτρεπε να φτάσουν τόσο κοντά στις μπότες. Αυτές οι μπότες είναι ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, θα συλλογιόταν κάποιος. Δεν έχει σημασία, αποδεδειγμένα παντός καιρού και αστικής κυβέρνησης. Με γκλοπ και δακρυγόνα θα υπερασπίζουν το άδικο και τη συνέχεια του κράτους. Σε ένα κράτος όπου η εκτελεστική εξουσία της αστικής δημοκρατίας τους, έχει πάρει τη μορφή σύγχρονης δικτατορίας.

Είναι μαχόμενος εκπαιδευτικός στη χθεσινή κινητοποίηση, έξω από τη Βουλή. Το συνηθίζουν αυτοί! Το κατάλαβα απ’ τη γροθιά. Σαν να γράφει στον πίνακα ένα πράμα. Ίσως είναι ο Κώστας, η Γιώτα, η Δήμητρα, ο Χρήστος… δεν έχει σημασία.

Ξέρω όμως ότι ήταν όλοι τους εκεί με τις φωνές στους δρόμους σε όλη την Ελλάδα να σιγοντάρουν. Να υπερασπιστούν το δημόσιο σχολείο και την εργασία των συναδέλφων τους. Τις θυσίες των μαθητών και της οικογένειάς τους.

Είναι εκεί σε όλους τους κοινωνικούς αγώνες. Είμαι σίγουρος ότι μετά έδωσαν βήμα για λόγο και άποψη σε όλους, κυρίως στους νέους να πάρουν τον αγώνα στα χέρια τους, να γίνει κτήμα όλων η υπόσχεση για συνέχισή του. Όχι ως ινστρούκτορες πολιτικών γραφείων, αλλά ως μάχιμοι εκπαιδευτικοί της τάξης, με πρόταγμα τη χειραφέτηση και το νέο που γεννιέται.

Ο κόσμος της εκπαίδευσης μαζί με όλους τους εργαζόμενους και την κοινωνία, αυτές τις μέρες στενάζουν ακόμη πιο πολύ, με τις αντοχές να είναι λίγες.

Είμαι σίγουρος ότι τους κάλεσαν κι αυτούς!

Η φωτογραφία είναι του Μάριου Λώλου.

*Ο Μάνθος Κυριακόπουλος είναι αναπληρωτής δάσκαλος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here