Εκτύπωση

του Κώστα Τουλγαρίδη

Πέμπτη 9/4 στις 3 μ.μ. ήρθε η 4η κατά σειρά οδηγία – διευκρίνηση  από το Υπ. Παιδείας μέσα σε δύο μέρες με νέο χρονικό όριο όσον αφορά τις απαντήσεις των διευθυντών για την  καταγραφή  των αναγκών σε φορητούς Η/Υ και tablet μαθητών/εκπαιδευτικών. Παρεμπιπτόντως  οι διευθυντές τον τελευταίο μήνα καλούνται να είναι καλωδιωμένοι και σε ανοιχτή σύνδεση  σε 24ωρη βάση, 7 μέρες την εβδομάδα.

Αυτή τη φορά δίνεται απολύτως σαφής οδηγία να δηλώσουν ότι οι ανάγκες του σχολείου είναι: 1 υπολογιστής για κάθε 45 μαθητές και 1 υπολογιστής σε κάθε νηπιαγωγείο!!! Αυτές είναι οι  ανάγκες που αναγνωρίζει το υπουργείο και είναι αποδεκτές και αυτές επιτρέπεται να δηλώσει ο κάθε διευθυντής ή προϊσταμένη νηπιαγωγείου! 

Το ερώτημα είναι τι νόημα έχει όλη η φασαρία των εγκυκλίων, των δηλώσεων αναγκών των σχολείων, η συγκέντρωση αιτημάτων ανά Διεύθυνση και όλη η διαδικασία που εδώ και δύο μέρες έχει δημιουργήσει φρενίτιδα σε όλους;

  • Αφού όλα είναι προαποφασισμένα!
  • Αφού το Υπουργείο ξέρει τον αριθμό των μαθητών ανά σχολείο.
  • Αφού κάποιος εκεί μέσα θα ξέρει να κάνει και διαίρεση (αριθμός μαθητών διά 45) και πρόσθεση (το άθροισμα των διαιρέσεων) για να βγάλει το σύνολο των υπολογιστών ανά περιοχή – δε μπορεί σε ολόκληρο υπουργείο να μην ξέρει κανένας!
  • Τι θέλουν και τυραννάνε τα σχολεία τους διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς;
  • Γιατί αναστάτωσαν τους γονείς; (καθώς, σε όχι λίγες περιπτώσεις, διευθυντές έβαλαν τους εκπαιδευτικούς να επικοινωνήσουν με όλους τους γονείς των μαθητών τους ώστε να διερευνήσουν τις ανάγκες τους, διαχέοντας παντού ότι το Υπ. Παιδείας θα δώσει εξοπλισμό σε όποια παιδιά δεν έχουν!!!).

Είναι ξεδιάντροποι και απροκάλυπτοι.

Θέλουν να πουλήσουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Αφού είδαν ότι η πρώτη συλλογή των αναγκών – αιτημάτων αποτύπωνε πολύ μεγάλα μεγέθη- παρ΄ ότι πολλοί διευθυντές αποτύπωσαν με φειδώ τις ανάγκες και δεν ζήτησαν για όλα τα παιδιά, όπως καλούσε ο σύλλογος μας και το εκπαιδευτικό κίνημα, – γρήγορα κατάλαβαν στο Υπουργείο ότι θα ξεφτιλίζονταν και άρχισαν τις διαδοχικές και αλληλοαναιρούμενες διευκρινίσεις («ο εξοπλισμός είναι περιουσία του σχολείου και θα δίνεται δανεικός και θα επιστρέφεται», «δεν θα δοθεί ο εξοπλισμός σε πρόσωπα αλλά θα παραμένει στο σχολείο») ή τις υποδείξεις σε κάποιες Διευθύνσεις – προφορικά ή σε άλλες γραπτά ότι είναι υπερβολικά τα νούμερα που ζητάτε, κ.ο.κ.!!!

Αποφάσισαν να καταλήξουν στην απολύτως συγκεκριμένη οδηγία για τον τρόπο υπολογισμού των αναγκών του κάθε σχολείου !!!

Αποδεικνύεται λοιπόν, ότι επιμένουν σ΄ αυτή τη διαδικασία όχι γιατί έχουν σκοπό να καλύψουν πραγματικές ανάγκες, ακόμα και όπως αυτοί – με περικοπές – τις προσδιορίζουν.

  • Θέλουν να εμφανίσουν την προειλημμένη τους απόφαση ως αιτήματα των σχολείων τα οποία – αφού τα υποδείξουν και τα περικόψουν ώστε να είναι τόσα όσα προτίθεται να δώσει το υπουργείο – θα εμφανιστεί η υπουργός να πει στην κοινωνία ότι ικανοποιεί όλα τα αιτήματα των σχολείων! Απίθανα πράγματα!
  • Θέλουν – χωρίς να δώσουν «δεκάρα», ούτε ένα ευρώ επιπλέον, αξιοποιώντας ένα παλιό πρόγραμμα ΕΣΠΑ που έτρεχε, να παρουσιάσουν ότι καλύπτουν τις ανάγκες των μαθητών και των σχολείων και καλύπτουν με εξοπλισμό «και τους τελευταίους που δεν έχουν»!!!!

Στην ίδια γραμμή των μηδενικών κονδυλίων για εξοπλισμό ξεκαθάρισε ότι θα επιμείνει και ο Υπ. Εσωτερικών Θεοδωρικάκος. «Δεν έχει κονδύλια το υπουργείο» και γι αυτό να κάνει προμήθεια για τους μαθητές που δεν διαθέτουν «η κάθε σχολική επιτροπή(!) και ο Δήμος», γιατί «τώρα που δε λειτουργούν τα σχολεία έχουν λιγότερα έξοδα» και θα περισσέψουν για τα τάμπλετ των μαθητών!!!

Υπουργοί από άλλο πλανήτη ή συνειδητοί ψεύτες  ;

Εδώ φωνάζουμε επί χρόνια για τις περικοπές στα κονδύλια των σχολικών επιτροπών που δε φτάνουν για να καλύψουν τα έξοδα των σχολείων. Κυνηγάμε τους Δήμους να δώσουν χρήματα για να συμπληρώσουν τα ελλείμματα και τις ανάγκες και τώρα θα περισσέψουν και χρήματα για ταμπλετ για τους μαθητές – έστω αυτούς που δεν έχουν; Ποιον νομίζουν ότι κοροϊδεύουν ;

Την ώρα που η κα Κεραμέως – δηλώνοντας ανερυθρίαστα ότι το 99% των μαθητών έχουν πρόσβαση σε internet – πανηγυρίζει για την τεράστια επιτυχία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και την σχεδόν καθολική συμμετοχή των μαθητών σε αυτή, δε δίνουν ούτε φράγκο για να εξασφαλίσουν τα παιδιά ένα βασικό εξοπλισμό που σήμερα είναι αναγκαίος για την ενημέρωση –επικοινωνία και τη μορφωτική και πολιτιστική δραστηριότητας τους.

Από την άλλη δε μας λένε πόσο κόστισαν όλα τα πακέτα που εσπευσμένα έκλεισε το Υπ. Παιδείας για τις αναβαθμίσεις των συστημάτων και των πλατφορμών του.

Ποιες εταιρείες και με τι όρους πήραν τα έργα; Ποιοι σχετίζονται με αυτές;

ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ !

Δώστε τώρα βασικό εξοπλισμό σε όλα τα παιδιά με κρατική χρηματοδότηση.

Αφήστε ήσυχα τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς να κάνουν το καλύτερο που μπορούν σε όφελος των μαθητών τους και μην τους βάζετε άλλα εμπόδια.

ΥΓ.: Επειδή πρόκειται για ακόμα μία διδακτική ιστορία για όλους – για τις πραγματικές προθέσεις του Υπουργείου – ελπίζουμε να καταλάβουν ορισμένα πρόθυμα στελέχη (συντονιστές/τριες – διευθυντές/ντριες) και να σταματήσουν να μεταφέρουν την πίεση προς του εκπαιδευτικούς με παράλογες απαιτήσεις, έμμεσους και άμεσους εκβιασμούς, όποια μέρα και ώρα τους έρθει….. από το Υπουργείο.  

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here