Εκτύπωση

X International Conference on Critical Education
Critical Education for Social Emancipation
25-28 Ιουνίου 2020, Θεσσαλονίκη

Βρισκόμαστε σε κατάσταση παρατεταμένης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος. Μεγάλο μέρος των ανθρώπων της μισθωτικής εργασίας υποφέρει από εργασιακή επισφάλεια, φτώχεια και περιθωριοποίηση. Οι ενδο-ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί δημιουργούν διαρκώς εστίες έντασης και πολέμου. Η καταστροφή του περιβάλλοντος αποκτά τεράστιες διαστάσεις. Σε συνθήκες διάχυτης ανασφάλειας και φόβου ακροδεξιές και εθνικιστικές δυνάμεις αναπτύσσονται δυναμικά, διαδίδοντας ευρέως μια προπαγάνδα μισανθρωπισμού και ρατσισμού. Η εκπαίδευση υπό την πίεση των νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων υποτάσσεται σε καθεστώτα εμπορευματοποίησης, ανταγωνισμού, τεχνοκρατικής τυποποίησης, κατακερματισμού της γνώσης, ταξικής διαφοροποίησης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των σπουδών.

Υπό αυτές τις συνθήκες ποιος μπορεί να είναι ο σκοπός ενός συνεδρίου με τίτλο «Κριτική εκπαίδευση για την κοινωνική χειραφέτηση»; Εκκινώντας από την πεποίθηση ότι η εκπαίδευση αφορά όχι μόνο τη μετάδοση γνώσεων που θα επιτρέψουν στους ανθρώπους να κατανοήσουν τον φυσικό και κοινωνικό κόσμο τους, αλλά και την ανάπτυξη πολύπλευρων προσωπικοτήτων ικανών να τον διαμορφώνουν ενεργητικά και να τον αλλάζουν, το 10ο Διεθνές Συνέδριο Κριτικής Εκπαίδευσης πρόκειται να λειτουργήσει ως βήμα διαλόγου και προβληματισμού για ακαδημαϊκούς, εκπαιδευτικούς, φοιτητές και ακτιβιστές από διάφορες χώρες του κόσμου που εμφορούνται από τις ιδέες της κριτικής παιδαγωγικής. Στόχος είναι να αναδειχθούν και να συζητηθούν θεωρητικές παραδόσεις, παιδαγωγικές ιδέες, εκπαιδευτικές πρακτικές και αγωνιστικές εμπειρίες που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες στην αντιμετώπιση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών στην εκπαίδευση, αλλά και της αστικής ιδεολογίας στα σχολεία και την κοινωνία, σε συνάρτηση με ευρύτερα κοινωνικά κινήματα και αγώνες εναντίον οποιασδήποτε μορφής εκμετάλλευσης και καταπίεσης.

Το 10ο Διεθνές Συνέδριο Κριτικής Εκπαίδευσης θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της Παιδαγωγικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στις 25-28 Ιουνίου 2020.
Οι γλώσσες του συνεδρίου είναι τα Αγγλικά και τα Ελληνικά.
Όσοι και όσες επιθυμούν να κάνουν ανακοίνωση στα Ελληνικά μπορούν να υποβάλουν τη σχετική αίτηση (με τον τίτλο της ανακοίνωσης και την προβλεπόμενη περίληψη στα ελληνικά) στην παρακάτω ιστοσελίδα (ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες): “https://www.eled.auth.gr/icce2020/abstrsubm.htm” και έχοντας υπόψη τα χρονικές προθεσμίες που έχουν ανακοινωθεί εδώ: “https://www.eled.auth.gr/icce2020/information.htm”

Από την ιστοσελίδα του Συνεδρίου: 10ο Διεθνές Συνέδριο Κριτικής Εκπαίδευσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here