Εκτύπωση

Το Σάββατο 20 Απριλίου 2019 παρουσιάστηκε στη Λέσχη Αναιρέσεις (Ιπποκράτους 175Β, Εξάρχεια) η παράσταση Θεάτρου Forum με τίτλο “Εγώ τον δάσκαλο τον θέλω…” και θέμα τις εργασιακές και κοινωνικές σχέσεις εντός εκπαίδευσης, όπως αυτές διαμορφώνονται από το σχολείο της αγοράς. Η παράσταση είναι αποτέλεσμα μηνών συλλογικής δουλειάς του δωρεάν εργαστηρίου Θεάτρου του Καταπιεσμένου (ΘτΚ) που διοργάνωσε ο Σελιδοδείκτης για τα μέλη του με εμψυχώτρια τη θεατρολόγο Νάγια Μποέμη. 

Το ΘτΚ αναπτύχθηκε  από τον Augusto Boal με σκοπό την ενεργή συμμετοχή του πολίτη στα κοινά, ανεξαρτήτως προέλευσης, μόρφωσης, κοινωνικο-οικονομικής θέσης, επαγγελματικής κατάστασης. Βασική αρχή της θεατρικής μεθόδου είναι ότι το θέατρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για αναστοχασμό και αλλαγή σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο. Μέσω του θεάτρου διαμορφώνουμε τον εαυτό μας και, ταυτόχρονα, επεμβαίνουμε στη διαμόρφωση και στον μετασχηματισμό της κοινωνίας.

Στο εργαστήριο ΘτΚ του Σελιδοδείκτη εφαρμόστηκαν ασκήσεις, παιχνίδια και τεχνικές, που προωθούν την κατασκευή της ομάδας, τη συνεργασία και την επικοινωνία, την ενεργοποίηση του σώματος ως εκφραστικού μέσου, τη σταδιακή ανάπτυξη της ενσυναισθητικής κατανόησης των ορίων του άλλου, των ρυθμών, των συναισθημάτων. Στόχος ήταν η ανάδυση αληθινών ιστοριών που αναφέρονται σε καταπίεση και αδικία που έχουν βιώσει άμεσα ή έμμεσα όσοι/όσες συμμετείχαν στην ομάδα. Σε αυτή τη βάση δημιουργήθηκε η παράσταση Θεάτρου Forum “Εγώ τον δάσκαλο τον θέλω…”. Το Θέατρο Φόρουμ, που αποτελεί μία από τις πιο γνωστές παραστατικές τεχνικές του ΘτΚ, είναι μία σύντομη θεατρική παράσταση, που συνδέεται με ένα ευρύτερο κοινωνικό πρόβλημα και παριστάνει μια άλυτη σύγκρουση. Το κοινό μπορεί να επέμβει για να αλλάξει τη ροή της ιστορίας, ανατρέποντας την καταπιεστική πραγματικότητα που παρουσιάζεται. Υπό αυτό το πρίσμα το θέατρο μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για συλλογικές δράσεις που αφήνουν ανοιχτά τα ενδεχόμενα, που αναλύουν και αμφισβητούν τον τρόπο ζωής μας, που τον στοχάζονται με έναν διαφορετικό και νέο τρόπο.

Θα ακολουθήσουν ανοιχτές παραστάσεις σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν σύντομα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here