Εκτύπωση
Tην Τετάρτη 20 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη, πολύ ενδιαφέρουσα, συνάντηση στα πλαίσια του σεμιναρίου “Η τέχνη στην πρόληψη των εξαρτήσεων” που οργανώνεται από τον Σελιδοδείκτη σε συνεργασία με την εξειδικευμένη εκπαιδευτική μονάδα ΨΝΑ “Σχολείο 18Ανω”. Στο σεμινάριο και τους στόχους του μας εισήγαγε η υπέυθυνη της μονάδας, Μαρίνα Παπαδή.
Σήμερα ασχοληθήκαμε με την παιδική ηλικία, αφού εκεί βρίσκονται οι βασικές αφετηρίες και αιτίες για την περαιτέρω εξέλιξη της προσωπικότητας του κάθε ανθρώπου. Με βάση τη ψυχαναλυτική θεωρία του Freud αναλύσαμε την έννοια της εξάρτησης από το πρωταρχικό αντικείμενο (μητέρα) σε αυτό το πρωταρχικό στάδιο, και πως αυτή θα εξελιχθεί σε αυτονομία ή θα παγιωθεί μέσα από εξαρτησιογόνους παράγοντες, συμπεριφορές και σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας, οδηγώντας εν δυνάμει σε ελλείματα στον ψυχισμό.
Επίσης συζητήσαμε κι άλλους καθοριστικούς παράγοντες στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού πάντα σε συνάρτηση με την οργάνωση του εγώ του, όπως το παιχνίδι, τον δάσκαλο, τις φαντασιώσεις.
Έγινε σαφές ότι δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο μοντέλο παιδικής ηλικίας ή ανθρώπου που θα αναπτύξει εξάρτηση, αλλά καθοριστικό ρόλο παίζουν οι περιβαλλοντικοί και κοινωνικοί παράγοντες.
Στη συνέχεια μπορέσαμε να επεξεργαστούμε τη προσωπική μας σύνδεση με το βίωμά μας, καθώς και τις πιθανές δυσκολίες έκφράσης του, μέσα από βιωματικές δράσεις στις οποίες συμμετείχαμε με απόλυτη ελευθερία έκφρασης και σεβασμό του άλλου.
Μια πραγματικά ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική διαδικασία έχει μόλις αρχίσει! 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here