Εκτύπωση

Εμείς που υπογράφουμε παρακάτω, καθηγήτριες και καθηγητές του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ., δηλώνουμε την αντίθεσή μας στο νομοσχέδιο με το οποίο το Υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να καθιερώσει «προσοντολόγιο» ρύθμισης της εργασιακής απασχόλησης των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. 

Το νέο σύστημα προσλήψεων βάσει της μοριοδότησης συνόλου «ακαδημαϊκών προσόντων» και μιας κουτσουρεμένης προϋπηρεσίας που επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση απαξιώνει τα πτυχία των αποφοίτων μας, διαρρηγνύοντας τον καθοριστικό δεσμό τους με τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Η απόκτηση πτυχίου θα αποτελεί πλέον ένα μόνο προσόν, έναν μόνο σταθμό στον μαραθώνιο συλλογής «προσόντων» για την πρόσληψη συμβασιούχων και μόνιμων εκπαιδευτικών.

Το νομοσχέδιο δεν αποσκοπεί στην υπηρέτηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών. Δεν ανοίγει τον δρόμο για μαζικούς μόνιμους διορισμούς. Τις υποσχέσεις για μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση σε βάθος χρόνου τις ακούσαμε πολλές φορές στο παρελθόν και δεν έχουμε κανέναν λόγο να τις θεωρήσουμε κάτι περισσότερο από χειραγωγική παροχολογία και εμπόριο ελπίδας.

Στόχος του νομοσχεδίου δεν είναι η διασφάλιση της μόνιμης και αξιοπρεπούς εργασίας των εκπαιδευτικών, παρά η εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης στρατηγικής, η οποία επιδιώκει τη θεσμοθέτηση της γενικευμένης εργασιακής επισφάλειας, του διαρκούς ανταγωνισμού για μια κατά κανόνα προσωρινή θέση στην εκπαίδευση. 

Το νομοσχέδιο μεταθέτει στους εκπαιδευτικούς την ευθύνη για την πρόσληψή τους, ωθώντας τους στην εναγώνια προσπάθεια συλλογής «ακαδημαϊκών προσόντων», πολλές φορές αμφιβόλου ακαδημαϊκής αξίας, η απόκτηση των οποίων είναι εξόχως εμπορευματοποιημένη και εξαρτημένη από τις οικονομικές –ουδόλως αυτονόητες– δυνατότητες της καθεμιάς και του καθενός. Το «προσοντολόγιο» θεσμοθετεί τον ανταγωνισμό και την ανισότητα μεταξύ των εκπαιδευτικών.

Την ίδια στιγμή το «προσοντολόγιο» που επιχειρεί να καθιερώσει η κυβέρνηση συγκαλύπτει τις εφαρμοζόμενες στο πλαίσιο των μνημονίων και των μετα-μνημονιακών δεσμεύσεων νεοφιλελεύθερες πολιτικές που αποσκοπούν στη ριζική μείωση του κόστους εργασίας, σε συνάρτηση με τη γενίκευση-παγίωση στην οικονομία και την εκπαίδευση της ελαστικής, ευέλικτης απασχόλησης υπό όρους διαρκούς δοκιμασίας και αξιολόγησης.

Στις δεδομένες συνθήκες, εμείς, καθηγήτριες και καθηγητές του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ., δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στον αγώνα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και όλου του εκπαιδευτικού κινήματος ενάντια στο νομοσχέδιο που καθιερώνει το νέο –βάσει «προσοντολογίου»– σύστημα προσλήψεων.

Ενώνουμε τη φωνή μας μαζί τους, ζητώντας:

-μαζικούς μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση με βάση το πτυχίο και τη συνολική  προϋπηρεσία, 

-τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών,

-συνθήκες αξιοπρεπούς εργασίας και ζωής για όλους τους λειτουργούς της εκπαίδευσης!

Αϊδίνης Θανάσης

Αλεξίου Βασίλης

Γρόλλιος Γιώργος

Δεσλή Δέσποινα

Ζάχος Δημήτρης

Ιωαννίδου Μάρθα

Καραγιάννη Παναγιώτα

Κουγιουμουτζάκη Φωτεινή

Λιάμπας Αναστάσιος

Μπίμπου Ιωάννα

Ντρενογιάννη Ελένη

Παπαδημητρίου Φωτεινή

Παυλίδης Περικλής

Τζήκας Χρήστος

Τουρτούρας Χρήστος

Φίστα Ευαγγελία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here