Εκτύπωση
Αναδημοσίευση από: Κάθε Μέρα Γονείς

του Στάθη Γκότση*

Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, κάθε προσπάθεια για την καλλιέργεια της αποδοχής του διαφορετικού και για την εμπέδωσης της αξίας της έμπρακτης αλληλεγγύης είναι καλοδεχούμενη. Ειδικά, όταν πρόκειται για όμορφα εκδοτικά εγχειρήματα για μικρά παιδιά.

Το 2018 κυκλοφόρησαν στα ελληνικά βιβλιοπωλεία δύο βιβλία σε αυτήν την κατεύθυνση: το Δεν θα σε πειράξει κανείς του Βασίλη Κουτσιαρή από την Ελληνοεκδοτική και το Θα μου χάριζες τα μαλλιά σου; της Ελένης Πολυματίδου από τις εκδόσεις Γράφημα.

Δεν θα σε πειράξει κανείς – Βασίλης Κουτσιαρής (Ελληνοεκδοτική)

Κοιτάχτηκα μια τελευταία φορά στον καθρέφτη. Ευτυχώς οι γονείς μου έλειπαν, κι έτσι δεν θα με διέκοπταν. Έπρεπε να το κάνω σωστά!  (…) Χωρίς να χάσω άλλο χρόνο, έβαλα τη μηχανή στο κεφάλι μου και τρίχες άρχισαν να πέφτουν. Συνέχισα το έργο μου, και στο τέλος δεν υπήρχε ούτε μια τρίχα στο κεφάλι μου. Η αλήθεια είναι πως στην αρχή τρόμαξα λιγάκι. Να, δεν ξέρω πώς να το πω, αλλά φαινόμουν διαφορετικός…

Ο Ματίας, ένα σκανταλιάρικο γατί, αποφασίζει να κουρέψει με την ψιλή μηχανή όλη του τη γούνα, ακόμη και να ξεριζώσει τα μουστάκια του! Το αποτέλεσμα είναι να γίνει το αντικείμενο κοροϊδίας και χλευασμού στο σχολείο, καθώς μοιάζει πια τόσο διαφορετικός κι αλλόκοτος στα μάτια όλων. Μόνο η παρέμβαση της δασκάλας θα ισορροπήσει τελικά τα πράγματα.

Πολύ γρήγορα καταλαβαίνουμε πως η πράξη του Ματία δεν είναι μια ακόμη σκανταλιά του. Είναι μια απόφαση να εκθέσει τον εαυτό του ως διαφορετικό για να προετοιμάσει και να διευκολύνει την επιστροφή στο σχολείο του μικρότερου αδελφού του, μετά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο για μια θεραπεία που του έχει ρίξει όλες του τις τρίχες…

Πρόκειται για μια συγκινητική ιστορία, γεμάτη τρυφερότητα, αγάπη και αυταπάρνηση, αφορμή για δημιουργική συζήτηση με τα παιδιά για τη διαφορετικότητα, την ανιδιοτελή αγάπη, τις σοβαρές ασθένειες.

Το κείμενο του Βασίλη Κουτσιαρή εικονογραφεί η Κατερίνα Βερούτσου, προσδίδοντας ανθρώπινα χαρακτηριστικά και ιδιότητες στους ήρωες και το περιβάλλον τους. Οι λεπτομέρειες αποτυπώνουν με εξαιρετικό τρόπο και ζωντάνια δυνατά συναισθήματα και καταστάσεις.

Θα μου χάριζες τα μαλλιά σου; – Ελένη Πολυματίδου (Εκδόσεις Γράφημα)

Η Ελένη δεν αντέχει τα μαλλιά της! Είναι φουντωτά και δε μαζεύονται με τίποτα. Όλοι την κοροϊδεύουν κι ακόμη κι η δασκάλα της δείχνει να ενοχλείται αφού δεν μπορεί να δει το μαθητή που κάθεται στο πίσω θρανίο. Οι προσπάθειες της Ελένης να λύσει το πρόβλημά της πέφτουν στο κενό. Η μαμά της δεν κατάφερε να της ισιώσει τα μαλλιά, ενώ το κούρεμα καρέ που δοκίμασε στο κομμωτήριο ήταν μια τεράστια αποτυχία.

Τα πράγματα άλλαξαν όταν η Ελένη γνώρισε τη Στεφανία, ένα κορίτσι που δεν είχε καθόλου μαλλιά. Δυο κορίτσια τόσο διαφορετικά το ένα από το άλλο, χωρίς καλά καλά να το καταλάβουν βρίσκονται κοντά κι ανακαλύπτουν μαζί τον τρόπο να βοηθήσουν το ένα το άλλο.

Η τρυφερή ιστορία της Ελένης Πολυματίδου προσεγγίζει τη διαφορετικότητα, τη δύναμη της φιλίας και την ενσυναίσθηση με έναν τρόπο απλό, χωρίς διδακτισμό και περιττούς συναισθηματισμούς. Αγγίζει, μάλιστα, και ένα ιδιαίτερα δύσκολο στην πραγμάτευση του για παιδιά θέμα, αυτό μιας σοβαρής ασθένειας, του καρκίνου, με εξαιρετική νηφαλιότητα, αβίαστα και χωρίς συναισθηματικές φορτίσεις, δίνοντας τη δυνατότητα για να ανοίξουν συζητήσεις με τα παιδιά, στο εύρος και το βάθος που θα κρίνει ο ενήλικας που διαβάζει μαζί τους.

Το βιβλίο της Πολυματίδου, με την πλούσια και δυναμική εικονογράφηση της Δωροθέας Λούκρη, αξίζει να διαβαστεί από παιδιά 5+ ετών.

Διαβάστε ένα απόσπασμα του βιβλίου εδώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here