Εκτύπωση

«Η Ιστορία της Ζιγιάν» του A. Haluk Ünal  (Κωνσταντινούπολη/Τουρκία) θα προβληθεί στις 7 Δεκεμβρίου 2018 στις 19:00 στο New Star Cinema Studio (Σπάρτης και Σταυροπούλου 33, Πλατεία Αμερικής), στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώνεται από το Πολιτιστικό Κέντρο του Κουρδιστάν στην Αθήνα, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με την παρουσία του σκηνοθέτη.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία με θέμα την “Επανάσταση των Γυναικών”, την οποία θα παρακολουθήσουμε μέσα από την ιστορία μιας διοικήτριας στο αρχηγείο του YPJ (Μονάδες Προστασίας των Γυναικών), της Jiyan Tolhildan.

Η ταινία γυρίστηκε στην Βόρεια Συρία μεταξύ Δεκέμβρη 2014 και Ιούλη 2015, – (το τεχνικό μέρος της ολοκληρώθηκε την Ελλάδα στα μέσα του 2017) – την περίοδο δηλαδή που η σθεναρή αντίσταση, με τη συμμετοχή ενός εντυπωσιακά υψηλού ποσοστού γυναικών μαχητριών εναντίον της πολιορκίας του ISIS, προκάλεσε την ήττα του «Ισλαμικού Κράτους» στο Κομπάνι και προκάλεσε την προσοχή και τον θαυμασμό της παγκόσμιας κοινής γνώμης.  

Ο πόλεμος των γυναικών ενάντια στον ISIS, κυρίως, όμως, το γεγονός ότι συντελείται στην περιοχή της Ροζάβα ένα πείραμα ριζοσπαστικής δημοκρατίας που βασίζεται σε πλουραλιστικές, συμμετοχικές και οικολογικές αρχές, αναδεικνύουν τη σημασία της «Επανάστασης των Γυναικών», με πιο ενδιαφέρουσα και εντυπωσιακή πτυχή αυτού του πειράματος τον κεντρικό ρόλο που οι γυναίκες διαδραματίζουν ενεργά στην κοινωνική αλλαγή. Το ντοκυμαντέρ του Χαλούκ Ουλάν έρχεται να αποτυπώσει μια αντίληψη για το πως βιώνονται σε προσωπικό επίπεδο αυτά τα γεγονότα και ενόσω βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η ταινία βασίζεται στην προσωπική ιστορία και μαρτυρία-αφήγηση μιας γυναίκας που παίζει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό το πείραμα, και η οποία οραματίζεται μια φεμινιστική, οικολογική επανάσταση. Μέσα από τα μάτια αυτής της αντιστασιακής γυναίκας πολεμίστριας, η οποία είναι επίσης διοικήτρια τάγματος, το δημιουργικό ντοκιμαντέρ «Η Ιστορία της Ζιγιάν» προσπαθεί να διερευνήσει τις πιθανότητες ενός θεμελιώδους κοινωνικού μετασχηματισμού, παρά τις ισχυρές παραδόσεις της περιοχής, τις φεουδαρχικές πατριαρχικές δομές και τον αυξανόμενο ολοκληρωτισμό και τον θρησκευτικό φανατισμό από όλες τις πλευρές.

Η ταινία του Haluk Ünal είναι ένας εκ των έσω προσωπικός απολογισμός των γεγονότων στη Βόρεια Συρία, μια ενδοσκοπική εξερεύνηση μιας κοινωνικής αναταραχής και διεργασίας ιστορικής σημασίας. Είναι ένα ντοκιμαντέρ που φωτίζει το θάρρος, τη συμπόνια, την εξαιρετική δύναμη του χαρακτήρα και την ισχυρή δυνατότητα συμβολής των γυναικών στον κόσμο του αύριο. 

O A. Haluk Ünal είναι ηθοποιός και θεατρικός σκηνοθέτης, φωτογράφος, σεναριογράφος και σκηνοθέτης του σινεμά. 

Τα σενάρια του που έχουν γυριστεί σε ταινία: Çökertme (1997) ταινία μεγάλου μήκους, Kaçıklık Diploması (1998) ταινία μεγάλου μήκους, Martılar ve İstanbul (2000) τηλεοπτική ταινία, Halk Düşmanı (2004) τηλεοπτική ταινία, Eylül (2005) τηλεοπτική σειρά, Gece & Gündüz (2008) τηλεοπτική σειρά, Esrarlı Gözler (2009) τηλεοπτική ταινία, Saklı Hayatlar (2011) ταινία μεγάλου μήκους, Küçük Kara Balıklar / Μικρό Μαύρο Ψάρι (2012 – 2013) μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ. Οι ταινίες που έχει σκηνοθετήσει: Esrarlı Gözler (2009-2010) τηλεοπτική ταινία, Saklı Hayatlar (2010-2011) ταινία μεγάλου μήκους, Küçük Kara Balıklar / Μικρό Μαύρο Ψάρι (2012 – 2013) μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ, Roboski Faili Malum (2013) ντοκιμαντέρ. 

Πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Ένωσης Συλλόγου Σεναριογράφων το 2004 και διετέλεσε πρόεδρος έως το 2010. Έχει διδάξει στην Ακαδημία Κινηματογράφου του Πανεπιστημίου Kadir Has και σε εργαστήρια σκηνοθεσίας. Το 2010 ίδρυσε με τον Serpil Güler την εταιρεία Drama İstanbul Film Atölyesi, όπου συνεχίζει να δημιουργεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here