Εκτύπωση

του Ακρίτα Καλούση

Προσπάθησαν, λοιπόν, να αγγίξουν τη νεανική κι εφηβική αμφισβήτηση και ανησυχία, που τροφοδοτείται άμεσα από το ασφυκτικό πλαίσιο που βιώνουν οι νέοι με την καταπίεση του αναλυτικού προγράμματος και την πίεση από την αβεβαιότητα που ορθώνεται μπροστά τους.

Η «φόλα» είχε την όψη του πατριωτισμού. Αλλά ο «πατριωτικός μανδύας» κάλυπτε τον ακραίο εθνικισμό και τον φασισμό. Όλες οι καθεστωτικές δυνάμεις, κράτος και παρακράτος, συνηγόρησαν στο να κινητοποιηθεί η «φασιστική μπότα». ΜΜΕ, κυβέρνηση, ΝΔ, ΔΑΚΕ καθηγητών, φασιστικές συμμορίες και εγκληματικές οργανώσεις. Δεν δίστασαν οι ίδιοι να σπάσουν το αυγό του φιδιού για να συρθεί το φίδι στα σχολεία…

Και πρώτη-πρώτη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ που επανέφερε τη θεωρία των δύο άκρων στο προσκήνιο κατηγορώντας τους φοιτητές και τους φοιτητικούς συλλόγους ως φασίστες, γιατί έπραξαν το αυτονόητο, να εμποδίσουν δηλαδή τους κυβερνητικούς εκπροσώπους να βεβηλώσουν τη γιορτή του Πολυτεχνείου. Η ίδια κυβέρνηση που χαριεντίζεται με τον Κασιδιάρη στο Καστελόριζο, που κάνει ό,τι μπορεί για να καθυστερήσει η διαδικασία της δίκης της Χ.Α., που συνεργάζεται με φασιστικά και ολοκληρωτικά καθεστώτα, όπως αυτά του Ισραήλ και της Αιγύπτου, που έρχεται τώρα να το παίξει Αντίφα και να ξεπλυθεί στο όνομα της δημοκρατίας.

Η ΝΔ και η ΔΑΚΕ, ως άλλοι Παππάδες, μηρυκάζουν ό,τι τους σερβίρουν οι χρυσαυγίτες ρίχνοντας ακόμη περισσότερο νερό στον μύλο του φασισμού. Δεν περιμέναμε έτσι κι αλλιώς και τίποτα περισσότερο από ένα κόμμα και μια παράταξη που ο εθνικισμός, ο σοβινισμός και εντέλει ο φασισμός βρίσκεται στο DNA της και είναι από τα γεννοφάσκια της γαλουχημένη με αυτό. Δεν είναι μόνο οι δηλώσεις των στελεχών, αλλά περισσότερο οι πράξεις τις οποίες επικροτούν. «Είμαστε εναντίον των καταλήψεων αλλά χαιρετίζουμε την εθνική αφύπνιση των μαθητών», ή οι αποφάσεις της ΔΑΚΕ και της ΕΛΜΕ στην οποία πλειοψηφούν σχετικά με τους πρόσφυγες.

Είναι η ίδια Χ.Α. που χαιρετίζει με τη σειρά της τις καταλήψεις, και που δεν διστάζει να υιοθετεί και να αντιγράφει μορφές πάλης που έχουν βγει από τα κιτάπια της αριστεράς και του αντιφασιστικού αγώνα της νεολαίας ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών. «ΣΚΟΠΙΑΝΕ…ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΤΕ» φώναζαν και χαιρετούσαν με τον γνωστό ναζιστικό χαιρετισμό και ουσιαστικά καλούσαν τα παιδιά να δηλώσουν ότι θα πεθάνουν για να γίνει πράξη το σύνθημα. Τα καλούσαν να γίνουν κρέας στην πολεμική μηχανή του εθνικισμού για την προάσπιση των συμφερόντων της αστικής τάξης της Ελλάδας στα ΒΑΛΚΑΝΙΑ.

29 ΝΟΕΜΒΡΗ

Η μέρα που ο δυναμικός αντιφασισμός στραπατσάρισε τα μούτρα του φασισμού

Ήταν παράλληλα μια άλλη μέρα. Μαθητές και φοιτητές, οι οποίοι μαζί με τους εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους τις προηγούμενες μέρες, έδωσαν τεράστια μάχη και όργωσαν τις γειτονιές και τα σχολεία, ώστε να καταδείξουν την παρουσία του φασισμού και του εθνικισμού, κατέβηκαν σε μια μεγαλειώδη διαδήλωση με κυρίαρχο αίτημα το «ΕΞΩ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ – ΟΙ ΛΑΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΧΩΡΙΣΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ». Κατέδειξαν στην πράξη ότι ο φασισμός νικιέται στον δρόμο, στο καμίνι της ταξικής πάλης και όχι με ευχές και κατάρες. Κατάφεραν κόντρα σε όλους τους παραπάνω, κόντρα στα ΜΜΕ, στην κυβέρνηση, στο κράτος, στις φασιστικές απειλές να απαντήσουν με μια μαζική διαδήλωση και να διατρανώσουν το αίτημα: «Οι πόλεις, τα σχολεία , οι γειτονιές καθαρές από φασίστες, καθαρές από το δηλητήριο του φιδιού που άρχισε να ξεμυτίζει»!

Τεράστια ευθύνη έχει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ που επέλεξαν να μην μετέχουν σε αυτόν τον αγωνιστικό αντιφασισμό στο όνομα του να μην οξυνθούν τα πράγματα, ενώ στην ουσία εξέφρασε την πολιτική του αδυναμία και επιλογή να μην ταράξει τα νερά της «μέσης συνείδησης» μιλώντας για άλλη μια φορά περί αλυτρωτισμού, περί παραχώρησης μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας, κάνοντας το ΚΚΕ με αυτή του την επιλογή να τρίζουν τα κόκκαλα της Μίρκα Γκίνοβα ή Ειρήνης Γκίνη, της δασκάλας μέλος του ΔΣΕ με καταγωγή από τη Μακεδονία, η οποία δολοφονήθηκε από τον εθνικό στρατό το 1948, επειδή ήταν κομμουνίστρια.

Ο δυναμικός αντιφασισμός είναι αυτός που όχι μόνο ανέκοψε τη φασιστική επίθεση αλλά ουσιαστικά όρθωσε τείχος ατίθασο στη συντονισμένη προσπάθεια του κράτους, των φασιστικών συμμοριών, της κυβέρνησης, της ΕΕ του κεφαλαίου για να εισχωρήσει ο εθνικισμός στα σχολεία.

Μένει δουλειά πολλή ακόμη! Κανένας εφησυχασμός! Καμία ανάπαυση! Το σχέδιο των φασιστών επιδιώκει να πάρει τη ρεβάνς και πολύ πιθανά να ξαναδούμε ενόψει και της δικαστικής απόφασης στη δίκη της Χ.Α. παρόμοιες επιχειρήσεις ή ακόμη νωρίτερα τις διαδηλώσεις που θα γίνουν στις 6 του Δεκέμβρη με αφορμή τα 10 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Οι εκπαιδευτικοί μέσα από τα εκπαιδευτικά σωματεία συζητώντας με τους μαθητές και μαθήτριες για το περιεχόμενο του φασισμού και τις επιδιώξεις του σήμερα, για το περιεχόμενο των σπουδών και την αναγκαιότητα του αγώνα για ένα άλλο σχολείο δημοκρατικό, ελεύθερο, με τα ιδανικά της ισότητας, της αδελφοσύνης των λαών, της αλληλεγγύης, οφείλουν να συνδράμουν στην ενίσχυση του αντιφασιστικού κινήματος συνδέοντας το με τον γενικότερο αγώνα για τη ρήξη με την κυβέρνηση, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τους πολέμους.

Είναι η ώρα να κατανοήσουν οι εργαζόμενοι ότι αυτός ο αγώνας δεν είναι υπόθεση μόνο των μαθητών, των μαθητριών και των εκπαιδευτικών. Να συνειδητοποιήσουν ότι είναι αγώνας του εργατικού κινήματος, των σωματείων, των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στη γειτονιά, στους χώρους ψυχαγωγίας και άθλησης.

Επιτακτικά μπαίνει η προτεραιότητα για ένα πραγματικό μέτωπο εργαζομένων και νεολαίας που θα βάζει σε άμεση προτεραιότητα τον συντονισμό των πρωτοβάθμιων σωματείων για τη ρήξη με τις αιτίες που γεννούν τον φασισμό, τον ίδιο τον καπιταλισμό, τη φτώχεια, την ανεργία, την περιθωριοποίηση, την προσφυγιά και τη μετανάστευση.

Σκίτσα: Βασίλειος Παπαγεωργίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here