Εκτύπωση


της Συντακτικής Επιτροπής

Αυτές τις μέρες τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές έχουν μπει στο στόχαστρο φασιστών, εθνικιστικών και ακροδεξιών κύκλων. Πρόκειται για ένα παρακρατικό παράκεντρο από φασίστες της εγκληματικής Χ.Α., ναζιστές της ΕΣΑ (εθνικοσοσιαλιστικής ομάδας του Περίανδρου, που έχει καταδικαστεί για την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του αγωνιστή, φοιτητή τότε, Δημήτρη Κουσουρή και των συντρόφων του, το 1998 στο περιθώριο της μεγάλης μάχης των Εξεταστικών του ΑΣΕΠ) και ακροδεξιούς εντός ή εκτός Ν.Δ. 

Όλοι αυτοί με την ιδιότητα του μαθητή, του γονέα ή του «αγανακτισμένου», με την ανοχή της κυβέρνησης και των επίσημων κομμάτων και την υποστήριξη ορισμένων ΜΜΕ και του βαθέως κράτους, διακινούν, παραγγέλλουν και παρακινούν ανώνυμα σε «εθνικιστικές» καταλήψεις. Μάλιστα τους υποδεικνύεται να επιλέγουν από το εθνικιστικό μενού ό,τι πρόσχημα θέλουν: μακεδονικό, Β. Ήπειρο ή υπόθεση Κατσίφα. Αναρτούν τυποποιημένα πανό, στηλιτεύουν τη «δημοκρατία που μας έφερε μέχρι εδώ» και εσχάτως στοχοποιούν όσους τους αντιστέκονται, εκπαιδευτικούς ή και ολόκληρες ΕΛΜΕ, καλώντας σε άσκηση ακόμη και σωματικής βίας για τη συμμόρφωσή τους. Πρόκειται για τους ίδιους που στοχοποίησαν τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, που οργάνωσαν και συμμετείχαν στις γιορτές του Πολυτεχνείου. Που προκλητικά για άλλη μια φορά αποπειράθηκαν να διαγράψουν τους νεκρούς του Πολυτεχνείου για να βγάλουν λάδι τη χούντα και τα αφεντικά τους.

Οι απόγονοι των δοσίλογων και των ταγματαλητών της κατοχής, τα εγγόνια του Χίτλερ επιδίδονται σε ασύστολη πατριδοκαπηλία και προσπαθούν να σπείρουν στη νεολαία ακραίες αλυτρωτικές και εθνικιστικές αντιλήψεις και διεκδικήσεις. Γι’ αυτούς πατρίδα είναι η αλληλοσφαγή των ανθρώπων για χάρη της απόλυτης εξουσίας του κεφαλαίου. Θέλουν αλυσοδεμένους λαούς σε κάθε πατρίδα και καταστροφική αλληλοεξόντωση προς όφελός του. Γιατί είναι τα μαντρόσκυλα του συστήματος. Επιδιώκουν να στρέψουν αντιδραστικά την ριζοσπαστικοποίηση της νέας γενιάς που ξεπηδά βίαια από την καπιταλιστική κρίση και τη χρόνια σφαγιαστική πολιτική των δικαιωμάτων της στον βωμό των κερδών και της κυριαρχίας του κεφαλαίου. Τεράστιες είναι οι ευθύνες της ΝΔ και της ΔΑΚΕ, κι όλων αυτών που στο ίδιο μήκος κύματος υπερασπίζονται σκληρά τα συμφέροντα του κεφαλαίου, της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή. ιδιαίτερα της ΔΑΚΕ που συντάσσεται πλήρως με τις παραπάνω αντιλήψεις κατηγορώντας όσους αντιστέκονται για εθνομηδενισμό. Εκείνο όμως που αποθρασύνει την ακροδεξιά είναι ότι τα μέτρα που κουρελιάζουν τα όνειρα και το μέλλον της νεολαίας και της στερούν ελπίδα, προσδοκίες και ιδανικά υλοποιούνται από μια κυβέρνηση που μιλάει στο όνομα της «Αριστεράς». Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανοίγει τον δρόμο του εθνικισμού με τη ρητορεία μιας δήθεν «ισχυρής Ελλάδας», που αν γίνει σημαιοφόρος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή με τις πλάτες των ιμπεριαλιστών θα επιβληθεί σε Βαλκάνια και την Αν. Μεσόγειο και θα εξασφαλίσει τάχα μερίδιο από όσα προσδοκούν να αρπάξουν. Η προπαγάνδα για εθνική ισχύ, απειλές, ανταγωνισμούς και εξοπλισμούς μιλάει στη γλώσσα της ακροδεξιάς.

Οι ακροδεξιοί, εθνικιστικοί κύκλοι αθωώνουν την πραγματική οικονομική και πολιτική εξουσία (κεφάλαιο, μεγάλες επιχειρήσεις, ενώσεις του κεφαλαίου, όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αστικές κυβερνήσεις και συστημικά κόμματα). Δείχνουν σαν ένοχο όχι τους «πάνω», αλλά τους δίπλα, τους άλλους, τους γειτονικούς λαούς. Στοχοποιούν τους αγωνιστές, το εκπαιδευτικό, το εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα, τις δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα και προτείνουν μια κοινωνία–στρατό ή φυλακή. Πιστοί στη θεωρία μιας κοινωνίας ζούγκλας όπου «οι αδύναμοι θα μένουν απροστάτευτοι και οι δυνατοί θα τα παίρνουν όλα» ή ακόμη χειρότερα πιστοί στα δόγματα του βιολογικού ρατσισμού που υπηρετούν το ιδεολόγημα «η ανθρωπότητα θα βελτιώνεται όταν εξοντώνονται οι αδύνατοι». Γι’ αυτό ξιφουλκούν ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά δηλώνουν πίστη μέχρι θανάτου σε ΝΑΤΟ-ΗΠΑ και ΕΕ που την επιβάλλουν. Γιατί έτσι ορίζουν τα μεγάλα συμφέροντα που υποστηρίζουν. Αντί για την προώθηση των ιδεών για τη φιλία και την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών, για τη συνεργασία για το κοινό συμφέρον απέναντι στα γεράκια του ιμπεριαλισμού, του ΝΑΤΟ και των μεγάλων πολυεθνικών μονοπωλίων, καλλιεργούν το μίσος και τον πόλεμο μεταξύ των φτωχών.

Οι μαχόμενοι εκπαιδευτικοί οφείλουν να σηκώσουν το γάντι της πρόκλησης, ξηλώνοντας τις μάσκες του φασισμού και στέλνοντας στο περιθώριο κάθε επίδοξο φυρερίσκο. σκίζοντας το πέπλο του φόβου και της τρομοκρατίας που επιχειρούν να απλώσουν στα σχολεία. Να υπερασπιστούν το σχολείο και τη νέα γενιά από το δηλητήριο του εθνικισμού και του φασισμού. Να μη αφήσουν τους μαθητές να γίνουν κρέας για τα κανόνια των αφεντικών τους ούτε υλικό για να ξεπλυθούν πολιτικά οι δολοφόνοι του Π. Φύσσα και οι κάθε λογής επίδοξοι φονιάδες εναντίον αγωνιστών και νεολαίας. Να συμβάλουν αποφασιστικά στο να μπει φραγμός στο σχέδιο ενός εμφυλίου ανάμεσα στους φτωχούς σήμερα και ενός πολέμου στην περιοχή αύριο. Κανένας ζωτικός χώρος στους φασίστες και τις αντιλήψεις τους, στα σχολεία και τις γειτονιές.

Να πούμε καθαρά ότι ο «υπαρκτός φασισμός» ήταν οι εικόνες ολέθρου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα πεινασμένα παιδιά της Κατοχής, το Ολοκαύτωμα των Εβραίων μόνο και μόνο επειδή γεννήθηκαν, τα καμένα χωριά από τους Γερμανούς, το Δίστομο, η Κάνδανος και ο Χορτιάτης… Αλλά και η καταδίκη της πατρίδας του Γ’ χιτλερικού Ράιχ σε διαχρονικό όνειδος στη μνήμη και τη συνείδηση των λαών. Ήταν οι φυλακές και οι εξορίες, τα βασανιστήρια και τα Μακρονήσια. Η Γυάρος και ο φόβος της λογοκρισίας. Η πείνα και η τρομοκρατία της σύλληψης. Τα αποτελέσματα του πολεμοκάπηλου «υπαρκτού εθνικισμού» κι όσων ονειρεύονται επέκταση συνόρων τα είδαμε στην ανείπωτη καταστροφή του ελληνικού πληθυσμού της Μικράς Ασίας και τον ξεριζωμό 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων που μετατράπηκαν σε «ανεπιθύμητους» πρόσφυγες και «παστρικιές» στην Ελλάδα της «Μεγάλης Ιδέας», των «2 ηπείρων και των 5 θαλασσών». Θέλουμε «λεύτερη εμείς πατρίδα και πανανθρώπινη τη λευτεριά», αλληλέγγυα συνύπαρξη ίσων και διαφορετικών ανθρώπων, εθνών και πολιτισμών.

Να υπερασπιστούμε τη ζωή, την απαίτηση για μόρφωση, δουλειά, ελευθερία και ειρήνη. Να πορευτούμε ξανά μαζί στους δρόμους του αγώνα με τους μαθητές μας και τους εργαζόμενους για να νικήσουμε τα τέρατα που φέρνει στην επιφάνεια η καταιγιστική επίθεση του κεφαλαίου και η απόπειρα να εξασφαλίσει την πλήρη υποταγή μας. Όχι για να τονώσουμε το σάπιο σύστημά τους που σαπίζει ξανά, ούτε να αρκεστούμε σε μια ανάπηρη δημοκρατία και μια τυφλή δικαιοσύνη. Αλλά για να ξεδιπλώσουμε τις σημαίες και τα συνθήματα του απελευθερωμένου σχολείου και της κοινωνίας των αναγκών μας, της νίκης του κόσμου της εργασίας απέναντι στον κόσμο του κεφαλαίου. Του μέλλοντος που μας ανήκει ολόφωτο και δεν θα επιτρέψουμε να το σύρουν πάλι στα λαγούμια της ιστορίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here