Εκτύπωση

μετάφραση-επιμέλεια της Νικολέτας Κρυόνογλου*

Χιλιάδες μαθητές και φοιτητές κατέβηκαν στις πλατείες ενάντια στην κυβέρνηση καταδικάζοντας τις επιλογές της τελευταίας, την υποβάθμιση της εκπαίδευσης μέσω της υποχρηματοδότησής της, τη μαθητεία και τον νόμο «Ασφαλή σχολεία». Σε συνθήκες αυστηρής εποπτείας, όπου στα σχολικά κτίρια τοποθετούνται κάμερες ασφαλείας και οι αστυνομικές δυνάμεις αυξάνονται έξω από αυτά, τα ίδια τα σχολεία στο εσωτερικό τους, όμως, καταρρέουν. Αυτή η πολιτική της αστυνομοκρατίας και του ελέγχου του κόσμου της εκπαίδευσης, που αποτελεί γενικότερη στρατηγική της ιταλικής πολιτείας, βρίσκεται στο επίκεντρο της έντονης κριτικής που ασκείται στην κυβέρνηση Σαλβίνι – Ντι Μάιο.

Μιλάνο

Μαθητές και φοιτητές διαδήλωσαν σε όλη την πόλη, καθώς οι δύο πορείες που ξεκίνησαν από διαφορετικές πλατείες ενώθηκαν μπροστά στην πλατεία του καθεδρικού ναού (Duomo) και έκαψαν σημαία της Λέγκα (κόμμα του Σαλβίνι, γνωστό μέχρι πρότινος ως Λέγκα του Βορρά). Με καπνογόνα και συνθήματα έξω από τα γραφεία του Λιμενικού Σώματος, διαδήλωσαν για τους νεκρούς της Μεσογείου και καταδίκασαν τη στάση του Σαλβίνι στο μεταναστευτικό. Μία ακόμα στάση πραγματοποίησαν μπροστά από την Αμερικανική Πρεσβεία δηλώνοντας τη συμπαράσταση τους στα καραβάνια των μεταναστών από το Μεξικό στα σύνορα των ΗΠΑ. Εκεί οι μαθητές συγκρούστηκαν έντονα με την αστυνομία, όταν μετακίνησαν τα προστατευτικά κιγκλιδώματα και πέταξαν αυγά και κροτίδες.

Ρώμη

Λίγα μέτρα από το υπουργείο Παιδείας ένα μπλοκ διαδηλωτών αποσπάστηκε από το κύριο σώμα της πορείας και επιχείρησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό και να συνεχίσουν την πορεία πέρα από το επιτρεπόμενο τρίγωνο*. Εδώ και χρόνια η αστυνομία αρνείται την όποια τροποποίηση της διαδρομής της πορείας. Με την κίνηση τους αυτή οι μαθητές θέλησαν να υπογραμμίσουν τον αναίτιο και αντιδημοκρατικό περιορισμό προκαλώντας επεισόδια και «διαταράσσοντας την κανονικότητα» της πλατείας.

*Στην Ιταλία οι διοργανωτές κινητοποιήσεων καταθέτουν τη διαδρομή της πορείας και παίρνουν έγκριση. Στη Ρώμη, προκειμένου να μη «διαταραχθεί» η υπόλοιπη πόλη εγκρίνεται πάντα μια διαδρομή χωρίς να επιτρέπονται παρεκκλίσεις.

Νάπολη

Στη Νάπολη οι μαθητές ξαναβγαίνουν στους δρόμους μια μέρα μετά τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την επίσκεψη του Σαλβίνι, όπου κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων ένας 15χρονος μαθητής τραυματίστηκε από την αστυνομία. Οι μαθητές διεκδικούν το δικαίωμα στην παιδεία, κατάλληλα σχολικά κτίρια και εκπαιδευτικούς και εναντιώνονται στη μαθητεία, τη νομιμοποιημένη πλέον μη αμειβόμενη εργασία ανηλίκων, η οποία αποτελεί προαπαιτούμενο για τη λήψη πτυχίου (200 – 400 ώρες μαθητεία).

Μπολόνια

Περίπου 300 μαθητές και μαθήτριες διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης με την πορεία να καταλήγει μπροστά από τα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, όπου συμβολικά πέταξαν ψεύτικα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ για να καταδείξουν τη σπατάλη των κονδυλίων που θα έπρεπε να προορίζονται για τα σχολεία. Το κεντρικό τους σύνθημα ήταν «Οι τοίχοι καταρρέουν αλλά οι μπάτσοι μας ελέγχουν». Οι μαθητές διαδήλωσαν με συνθήματα ενάντια στην κυβέρνηση και στις πολιτικές της στον χώρο των σχολείων, όπου ενώ αυξάνονται οι σκύλοι ανίχνευσης ναρκωτικών και οι κάμερες, οι μαθητές στοιβάζονται σε αίθουσες διδασκαλίας που καταρρέουν.

Τορίνο

Και στο Τορίνο οι μαθητές κινήθηκαν προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, όπου παρέμειναν φωνάζοντας συνθήματα και ζητώντας από τους υπευθύνους να κατεβούν και να μιλήσουν μαζί τους.

Παλέρμο

Πολλοί νέοι κατέβηκαν στους δρόμους και διαδήλωσαν στα στενά του κέντρου εκφράζοντας την αντίθεση τους στις περικοπές στην εκπαίδευση, στα ακριβά βιβλία (στην Ιταλία τα βιβλία ΔΕΝ παρέχονται δωρεάν, αλλά οι μαθητές και οι οικογένειες τους επιβαρύνονται με την αγορά τους) και στην ακριβή μετακίνηση.

ΠΗΓΕΣ
http://contropiano.org/news/politica-news/2018/11/16/studenti-in-piazza-contro-i-nemici-sanzionata-deutsche-bank-bruciate-bandiere-lega-e-m5s-0109551?fbclid=IwAR25M3ekymIwPq5nGDH8dSu5Ou9DDGQGNOTe_M86IWycMfokIz2zNhs3tE4

http://www.ansa.it/sito/notizie/cronaca/2018/11/16/partito-il-no-salvini-day_cb7e1f6a-0b3a-423e-ad95-2b5f1e4a1c33.html

https://www.infoaut.org/saperi/cronaca-delle-piazze-studentesche-tensioni-a-milano-e-roma

*Η Νικολέτα Κρυόνογλου είναι νηπιαγωγός

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here