Την Κυριακή 11 Νοέμβρη προβλήθηκε στη Θεσσαλονίκη, συγκεκριμένα στο Κινηματοθέατρο Φαργκάνη Art, το ντοκιμαντέρ «Backpack full of cash» («Σχολική τσάντα γεμάτη μετρητά») με πρωτοβουλία του Σελιδοδείκτη και των Παρεμβάσεων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης.
Το ντοκιμαντέρ παρακολούθησαν πανεπιστημιακοί, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων αλλά και αδιόριστοι, φοιτητές, ακόμη και άνθρωποι εκτός του χώρου της εκπαίδευσης. Ακολούθησε συζήτηση, που ξεκίνησε με μια σύντομη τοποθέτηση της Αιμιλίας Τσαγκαράτου, μέλους των Παρεμβάσεων αλλά και της Συντακτικής Επιτροπής του Σελιδοδείκτη. Το κοινό ανταποκρίθηκε με μεγάλο ενδιαφέρον με ερωτήσεις και σχόλια. Διαπιστώθηκαν σημαντικές αναλογίες μεταξύ της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και εξακολουθεί να διαμορφώνεται στις ΗΠΑ με την ενίσχυση της τάσης ιδιωτικοποίησης και επιχειρηματικοποίησης της εκπαίδευσης και του τοπίου που επιχειρείται να διαμορφωθεί στην ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα. Τα στοιχεία που προβλήθηκαν στο ντοκιμαντέρ για τα σχολεία charter, τη χρηματοδότηση των οικογενειών με voucher για αυτόνομη επιλογή σχολείου και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, για την εντατικοποίηση των μαθησιακών διαδικασιών μέσω τυποποιημένων εξετάσεων από το νηπιαγωγείο, για την εμπλοκή του ιδιωτικού κεφαλαίου στο περιεχόμενο της εκπαίδευσης ήταν πραγματικά σοκαριστικά. Μας θυμίζουν ότι η απαξίωση της μόρφωσης ως δημόσιου αγαθού, της γνώσης που προσφέρει το σχολείο και του κοινωνικού και επαγγελματικού ρόλου του εκπαιδευτικού δεν αποτελούν κάποια διαστροφή της ελληνικής κυβέρνησης. Αντιθέτως η υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης μέσω της υποχρηματοδότησης, της πολιτικής των μηδενικών διορισμών, της υποτίμησης της σχολικής γνώσης, της αξιολόγησης και της προώθησης της ρητορικής της αυτονομίας και της λογοδοσίας, που σκοπό έχουν την επίρριψη της ευθύνης για τα προβλήματα της εκπαίδευσης στους εκπαιδευτικούς, είναι η παγκόσμια στρατηγική του κεφαλαίου. Η ταινία λειτουργεί και σαν προειδοποίηση για το ποια μπορεί να είναι η επόμενη μέρα για τη δημόσια εκπαίδευση αν επικρατήσει η πολιτική της αυτοαξιολόγησης των σχολικών μονάδων και του περάσματος της εκπαίδευσης στους δήμους στο όνομα της αποκέντρωσης.
Σε αυτήν τη στρατηγική το κεφάλαιο πρέπει να βρει απέναντί του σύσσωμο το εκπαιδευτικό κίνημα προς υπεράσπιση της εκπαίδευσης ως δημόσιου αγαθού και σε αυτή την κατεύθυνση φιλοδοξεί να συμβάλλει ο Σελιδοδείκτης.