Εκτύπωση

Απόσπασμα από το κείμενο της Egitim Sen, του Eκπαιδευτικού Συνδικάτου της Τουρκίας, όπως αυτό στάλθηκε και μεταφράστηκε στο τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΟΛΜΕ.

Μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος, ιδιαίτερα στον χώρο της εκπαίδευσης η διοίκηση ξεκίνησε μια επιχείρηση εκκαθάρισης στην κοινότητα του Gülen. Σχολεία, πανεπιστήμια, φοιτητικές εστίες έκλεισαν. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που δεν είχαν καμία σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος στοχοποιήθηκαν με το κλείσιμο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που η κυβέρνηση θεωρούσε ως απειλή.

H Εκπαίδευση είναι ο τομέας που υπέστη την μεγαλύτερη εκκαθάριση μετά την 15η Ιουλίου. Αμέσως μετά την ανακήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πραγματοποιήθηκαν μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας. Έκλεισαν 2.274 εκπαιδευτικά ιδρύματα που συμπεριλαμβάνουν 1.065 ιδιωτικά σχολεία, 361 άλλα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και 848 ιδιωτικές φοιτητικές εστίες.

Μετά το κλείσιμο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που λειτουργούσαν με άδεια της Γενικής Δ/νσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, οι άδειες ασκήσεως επαγγέλματος των υπαλλήλων (νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων, λυκείων και φοιτητικών εστιών) ανακλήθηκαν και μπορούν να μεταφερθούν σε άλλο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Ο αριθμός των ατόμων που επηρεάστηκαν από αυτήν την εξέλιξη είναι 22.474. Επίσης, 15 Πανεπιστήμια έκλεισαν, ζητήθηκε η παραίτηση από 1.577 Πρυτάνεις, μεταξύ των οποίων 1.176 ήταν από Δημόσια Πανεπιστήμια και 401 από ιδιωτικά.

Μέσα στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που συνεχίζεται για δύο χρόνια, ψηφίστηκαν μέχρι τώρα 36 Νομοθετικά Διατάγματα. Μέχρι αυτήν τη στιγμή, συνολικά 135.144 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν παράνομα απολυθεί χωρίς να τους δίνεται το δικαίωμα να προσφύγουν νομικά για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Οι 41.705 (το 30,86%) υπάλληλοι από αυτούς που απολύθηκαν από το Δημόσιο προέρχονταν από τον χώρο της εκπαίδευσης. 34.393 ήταν εργαζόμενοι του Υπουργείου Παιδείας και 7.131 ήταν εργαζόμενοι σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (5.904 ακαδημαϊκοί και 1.408 διοικητικό προσωπικό).

Αν δούμε την αριθμητική και αναλογική κατανομή των απολύσεων εμφανίζεται μια ενδιαφέρουσα εικόνα. Ο αριθμός των στρατιωτών που απολύθηκαν ως εγκληματίες στην απόπειρα πραξικοπήματος είναι 15.584 και ο αριθμός των αστυνομικών είναι 32.093. Η ετυμηγορία της κυβέρνησης λοιπόν στην απόπειρα πραξικοπήματος είναι ότι σε αυτήν συμμετείχαν περισσότεροι υπάλληλοι από το χώρο της εκπαίδευσης από ό,τι οπλισμένοι στρατιώτες και αστυνομικές δυνάμεις. Σύμφωνα με την απόφαση, οι εκπαιδευτικοί και οι ακαδημαϊκοί είναι οι πραγματικοί εγκληματίες της χώρας.

Με τα δεδομένα που υπάρχουν τον Ιούλιο του 2018, η απόφαση για απολύσεις αφορά συνολικά 135.144 άτομα και στη συνέχεια υπάρχει απόφαση για αποκατάσταση και επιστροφή στην εργασία 5.281 ατόμων. Στην εκπαίδευση, 93.439 (69,14%) άτομα απολύθηκαν και η απόφαση για επιστροφή στην εργασία τους, που αναίρεσε την προηγούμενη απόφαση απόλυσης, αφορά 3.981 άτομα. Με βάση την επιτροπή που διαχειρίζεται την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα, ο αριθμός των δημόσιων υπαλλήλων που επέστρεψαν στα καθήκοντά τους είναι μόλις 1.300. Μετά την παρέλευση διετίας από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχθεί στη χώρα, ο αριθμός των δημόσιων υπαλλήλων που αντιμετωπίζουν τη διαδικασία απόλυσης είναι 129.863.

Από τους υπαλλήλους στον χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης που απολύθηκαν με Νομοθετικά Διατάγματα, οι 1.600 (3,84%) είναι μέλη της Egitim Sen: 1.221 εκπαιδευτικοί, 358 ακαδημαϊκοί και 21 διοικητικοί υπάλληλοι Παν/μίων. Παρόλο που η κυβέρνηση έχει κάνει πολλά που καταδικάζουν τη ζωή των υπαλλήλων στην εκπαίδευση στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια με το πρόσχημα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, το εκπαιδευτικό μας συνδικάτο συνεχίζει να στέκεται στο πλευρό των απολυμένων συναδέλφων μας οικονομικά και ψυχολογικά.

Στον χώρο της εκπαίδευσης, τα 40.105 άτομα των απολυμένων εκτός από τους απολυμένους που είναι μέλη της Egitim Sen, ανήκουν σε άλλα συνδικάτα ή δεν ανήκουν καθόλου σε κάποια συνδικαλιστική οργάνωση. Είναι προφανές ότι όλες οι αποφάσεις απολύσεων, ανεξάρτητα από το αν κάποιος ήταν ή δεν ήταν μέλος μιας συνδικαλιστικής οργάνωσης, όταν δεν βασίζονται σε νομικά απτές αποδείξεις, ή αποφάσεις δικαστηρίων και διοικητικές έρευνες υποκείμενες στην νομοθεσία είναι στην ουσία παράνομες.

Οι εκπαιδευτικοί που απολύθηκαν σε αυτήν την περίοδο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης έρχονται αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα και 53 άτομα, μεταξύ των οποίων εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί αυτοκτόνησαν αδυνατώντας να επιβιώσουν. Τα διαβατήρια αυτών που απολύονται όπως και αυτά των συγγενών τους Α’βαθμού κατάσχονται, τους απαγορεύεται η έξοδος από τη χώρα, γεγονός που δημιουργεί πολλά σοβαρά προβλήματα ιδιαίτερα για τους φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό.

Είναι έκδηλο ότι τα τελευταία δύο χρόνια δεν υπάρχει τίποτα που να συνάδει με τον νόμο, τη δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διεθνείς νομικές αρχές. Το κυνήγι μαγισσών που ξεκίνησε την επομένη της απόπειρας του πραξικοπήματος σύντομα μετατράπηκε σε μαζικές εξοντώσεις.

TO YΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΓΝΟΕΙ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΔΙΑΠΡΑΤΤΕΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΞΟΡΙΕΣ/ΕΚΤΟΠΙΣΕΙΣ

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Υπουργείου Παιδείας μόνο μέσα στο 2017 ο αριθμός των ερευνών και ανακρίσεων που έγιναν στο Υπουργείο ανέρχεται στις 17.113.

Λίγες μέρες μετά την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2017/18, εκδόθηκε από το Υπουργείο Παιδείας μια απόφαση εκτοπισμού/εξορίας που αφορούσε έναν μεγάλο αριθμό εργαζομένων που ήταν μέλη της Egitim Sen, οι οποίοι είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα λόγω της συμμετοχής τους σε συνδικαλιστικές δράσεις. 1.190 μέλη μας εξορίστηκαν παράνομα.

Ως Egitim Sen παρά τις πρωτοβουλίες που πήραμε, μπορέσαμε να σταματήσουμε μόνο τις αποφάσεις για την εκτόπιση 327 μελών μας που ήταν σε διαθεσιμότητα. Με τη διαδικασία εξορίας/εκτόπισης επηρεάζονται όχι μόνο οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι μαθητές, καθώς το δικαίωμα στην εκπαίδευση των μαθητών αυτών διακόπτεται άμεσα από το Υπουργείο Παιδείας.

Μετά την 15η Ιουλίου ο νόμος κατακρεουργείται στην Τουρκία με τις αυθαίρετες αποφάσεις της κυβέρνησης. Η άσκηση βασικών συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών ποινικοποιούνται και μπαίνουν στο κάδρο του εγκλήματος. Γίνονται στόχοι της τιμωρίας που εξαπολύεται και τίθεται άμεσα σε εφαρμογή.

Οι δημόσιοι λειτουργοί έχουν το δικαίωμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε εναρμόνιση με τις αποφάσεις των συνδικαλιστικών τους φορέων. Αυτό διακηρύσσεται σε διεθνείς οργανισμούς, στους οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο Σύνταγμα και στις αποφάσεις Δικαστηρίων. Ωστόσο οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι στην εκπαίδευση στην Τουρκία έρχονται αντιμέτωποι με κατηγορίες, αποβολές και εκτοπίσεις από τους χώρους εργασίας, ως τιμωρία για την άσκηση των δημοκρατικών τους δικαιωμάτων, όπως αυτά προστατεύονται και εγγυώνται από την εθνική και τη διεθνή νομοθεσία. Οι δικαστικές αποφάσεις αγνοούνται. Η διακήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης είναι πραγματική παραχάραξη του νόμου. Πολλές φορές έχουν αποφανθεί τα δικαστήρια σχετικά με το αν οι συνδικαλιστικές δραστηριότητες μπορούν να γίνουν αντικείμενο διοικητικής και δικαστικής έρευνας για ποινικά θέματα.

Μέχρι τώρα το Υπουργείο Παιδείας έχει προβεί σε πολυάριθμες παράνομες πράξεις ιδιαίτερα σε ό,τι έχει σχέση με θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες, όπως και την άσκηση βασικών συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και έχει λάβει αποφάσεις που αγνοούν βασικές αρχές του νόμου. Το Υπουργείο συνεχίζει να καταφεύγει σε πρακτικές καταστολής και διακρίσεων κατά της Egitim Sen παρά το γεγονός ότι η εκδίκαση της απαγόρευσης αυτών των παράνομων δράσεων του Υπουργείου παραπέμπονται από το ένα δικαστήριο στο επόμενο. Το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας φαίνεται να βρίσκεται πάνω από τους θεμελιώδεις κανόνες της νομοθεσίας σε σημείο που να αγνοεί και τις αποφάσεις του δικού του νομικού συμβουλίου. Προσπαθεί να εκφοβίσει και να αποθαρρύνει την Egitim Sen και τα μέλη της καθώς η Egitim Sen είναι από τους πιο θερμούς υπερασπιστές της κοσμικής (μη θρησκευτικής) εκπαίδευσης και επιστήμης στην Τουρκία.

Οι πιέσεις και οι απειλές, οι απολύσεις και οι απελάσεις αυξάνονται σημαντικά εναντίον μελών της Egitim Sen, εκπαιδευτικών και διοικητικών υπαλλήλων. Σε αυτήν την περίοδο, που όποιος είναι αντίθετος με τις πολιτικές της κυβέρνησης γίνεται στόχος, η Egitim Sen έχει και αυτή το μερίδιό της στο κυνήγι μαγισσών που συντελείται στη χώρα. Πειθαρχικά συμβούλια, αποφάσεις εξορίας και απέλασης πολιτικοποιημένων υπαλλήλων της διοίκησης που είναι στην ιδεολογική γραμμή του κόμματος του ΑΚP, συνεπώς δεν αποτελούν έκπληξη για μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here