Εκτύπωση

της Σοφίας Χατζοπούλου (Εκπαιδευτικού, μέλους του Γεν. Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ με τις Παρεμβάσεις)

Στο ίδιο έργο θεατές οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί εδώ και χρόνια. Στη συνάντηση των Δ.Σ. των ομοσπονδιών της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ με τον Υπουργό Παιδείας για άλλη μια φορά έγιναν εξαγγελίες και δόθηκαν υποσχέσεις εν όψει μάλιστα της προεκλογικής περιόδου στην οποία εισέρχεται η χώρα.

15.000 διορισμοί είναι αυτή τη φορά η προσφορά που έδωσε ο Υπουργός, ακολουθώντας την τακτική των προκατόχων του, Μπαλτά, Κουράκη και Φίλη, οι οποίοι είχαν εξαγγείλει 23.500, 20.000 και 10.000 διορισμούς αντίστοιχα, εξαγγελίες που ποτέ ως γνωστόν δεν πραγματοποιήθηκαν.

Πόσο ακόμη εμπαιγμό θα μπορέσουν να αντέξουν αυτοί οι άνθρωποι, οι συνάδελφοί μας, που ζουν χρόνια στην ανασφάλεια της ελαστικής απασχόλησης, που έχουν λιγότερα εργασιακά δικαιώματα από τους μόνιμους συναδέλφους τους, που δεν μπορούν να στεριώσουν σε έναν τόπο, που αναβάλλουν συνεχώς την προσωπική και οικογενειακή τους ζωή, που βιώνουν κάθε χρόνο συναισθήματα αποχωρισμού και ματαίωσης, καθώς μετακινούνται συνεχώς από τόπο σε τόπο και από σχολείο σε σχολείο;

Πόσο ακόμη εμπαιγμό μπορούν να αντέξουν τα σχολεία μας που κάθε χρόνο λειτουργούν με κενά καθώς οι προσλήψεις αναπληρωτών δεν αντιστοιχούν στις συνταξιοδοτήσεις και στις πραγματικές ανάγκες των μαθητών; Όσα τεχνάσματα κι αν επινοεί η κυβέρνηση για να συγκαλύψει τις περικοπές στις προσλήψεις, οι προθέσεις της είναι πια ολοφάνερες. Δάσκαλοι παράλληλης στήριξης που έχουν στην ευθύνη τους 4 και 5 μαθητές, τμήματα στην τεχνική εκπαίδευση που κλείνουν γιατί είναι «ολιγομελή», εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων που διδάσκουν ταυτόχρονα σε 4 σχολεία περνώντας περισσότερο χρόνο στον δρόμο μετακινούμενοι, παρά στο σχολείο, τμήματα με αριθμό μαθητών να αγγίζει τα ανώτατα όρια σε μια προσπάθεια να μην σπάσουν και χρειαστούν περισσότεροι εκπαιδευτικοί.

Η «ποιότητα της εκπαίδευσης» για την οποία αγωνιούν τόσο πολύ οι υπουργοί και τα στελέχη τους έχει ήδη δεχτεί βαρύτατο πλήγμα από την υποβάθμιση και την εξουθένωση του πιο ζωντανού και του πιο νέου κομματιού της εκπαίδευσης, των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, οι οποίοι προσπαθούν να διατηρήσουν τον ενθουσιασμό τους και την αισιοδοξία τους για το έργο τους παρά τις αντιξοότητες. Καμία αξιολόγηση δεν πρόκειται να αναβαθμίσει την ποιότητα αυτή, αν δεν γίνει κατανοητό ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί πρέπει να έχουν μόνιμη εργασία σε οργανικές θέσεις δουλεύοντας με τους μαθητές τους και τη σχολική κοινότητα απρόσκοπτα και σε βάθος χρόνου.

Αντί γι’ αυτό ο υπουργός υπόσχεται 15.000 διορισμούς και μάλιστα σε βάθος τριετίας αρχίζοντας από το 2020 (μετά τις εκλογές προφανώς). Σύμφωνα με το πλάνο που ανακοινώθηκε, τον Σεπτέμβριο του 2019 προβλέπονται 4.500 μόνιμοι διορισμοί στην ειδική αγωγή εκπαιδευτικών, ειδικού επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού, και 5.250 διορισμοί το Σεπτέμβριο του 2020 και άλλους 5.250 το Σεπτέμβριο του 2021, χωρίς, ωστόσο, να διευκρινιστεί ο καταμερισμός των αριθμών ανά κλάδο και ειδικότητα! Το υπουργείο δεν έδωσε καμία πληροφορία για τον ακριβή τρόπο που θα γίνουν αυτοί οι διορισμοί. Με μια επίφαση δημοκρατικής λογικής κάλεσε τις ομοσπονδίες να κάνουν προτάσεις, ενώ άφησε σαφές υπονοούμενο ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί ένα ενιαίο σύστημα διορισμών, σύμφωνο με τις επιταγές της ΕΕ και του ΟΟΣΑ καθώς και των αποφάσεων του ΣτΕ, προλειαίνοντας έτσι τον δρόμο για τον ΑΣΕΠ και το προσοντολόγιο.

Σαν να μην έφτανε λοιπόν ο εμπαιγμός τόσων χρόνων, το υπουργείο μέσα από τις αόριστες εξαγγελίες του επιδίδεται τώρα και σε επικίνδυνα παιχνίδια κατακερματισμού του κλάδου, σπέρνοντας τη διχόνοια και τον ανταγωνισμό μέσα στους κόλπους της πιο ευαίσθητης κατηγορίας εργαζομένων, τους συμβασιούχους της εκπαίδευσης (ο όρος αναπληρωτές είναι πια παραπλανητικός, αφού δεν αναπληρώνουν κανέναν, αλλά τοποθετούνται σε οργανικά κενά, στα οποία η κυβέρνηση δεν διορίζει πια μόνιμο προσωπικό, καταργώντας σταδιακά το συνταγματικό δικαίωμα της μονιμότητας στο δημόσιο).

Αλήθεια, αν υποθέταμε ότι τα σχέδια του υπουργείου έμπαιναν σε εφαρμογή, ποιοι από τους συναδέλφους μας θα ήταν οι λίγοι τυχεροί, που θα διορίζονταν; Με ποια κριτήρια και με ποια λογική εκπαιδευτικοί με δέκα και δεκαπέντε χρόνια υπηρεσία θα μάθαιναν ότι δεν είναι στην κατηγορία που διορίζεται;

Και αυτά όμως τα παιχνίδια, όσο επικίνδυνα κι αν είναι, έχουν τη σκοπιμότητά τους που δεν είναι άλλη από την προσπάθεια διάσπασης του κομματιού αυτού της εργασίας που με επιμονή και δυναμισμό διαδήλωνε και κατέλαβε το υπουργείο τον περασμένο Μάρτη μέσα από συντονισμένες και δυναμικές κινητοποιήσεις, δίνοντας μια νέα προοπτική στο εκπαιδευτικό κίνημα. Οι κινητοποιήσεις αυτές και η επέκτασή τους μπορούν να φέρουν τριγμούς σε όλη την πολιτική της κυβέρνησης που ακολουθώντας πιστά τις επιταγές της ΕΕ και του ΟΟΣΑ αυξάνει συνεχώς τον αριθμό των συμβασιούχων στον δημόσιο τομέα (σχολεία, νοσοκομεία, τοπική αυτοδιοίκηση, πυροσβεστική κτλ.) σε μια ανελέητη επίθεση απέναντι στον εργαζόμενο και στις δημόσιες, κοινωνικές υπηρεσίες. Κι αυτό ακριβώς προσπαθούν να αποτρέψουν μέσα από την πολιτική των κατασκευασμένων ελπίδων και του γνωστού «διαίρει και βασίλευε».

Το εκπαιδευτικό κίνημα όμως θα συνεχίσει αυτό που τους φοβίζει.

Θα συνεχίσει να μάχεται για το δικαίωμα στη μόνιμη, σταθερή εργασία.

Για μαζικούς, μόνιμους διορισμούς ΟΛΩΝ των αναπληρωτών με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία.

Για τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών που δεν επιδέχονται κανένα είδος εκπτώσεων.

Για τη διάσωση του δημόσιου, δωρεάν σχολείου για όλους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here