Εκτύπωση

Την Κυριακή 29 Απριλίου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η πρώτη πανελλήνια προβολή του ντοκιμαντέρ “Backpack full of cash” («Σχολική τσάντα γεμάτη μετρητά») στον κινηματογράφο Ίλιον.

 

Πρώτη πανελλήνια προβολή του ντοκιμαντέρ “Backpack full of cash”- Σελιδοδείκτης

Στην κατάμεστη από εκπαιδευτικούς, γονείς, φοιτητές και μαθητές αίθουσα είχαμε την ευκαιρία να δούμε μια ταινία που με αποκαλυπτικό κα αποδεικτικό τρόπο δείχνει τις συνέπειες των εκπαιδευτικών «μεταρρυθμίσεων» στις ΗΠΑ, που στο επίκεντρό τους έχουν την ιδιωτικοποίηση και την επιχειρηματικοποίηση της εκπαίδευσης στη χώρα.  Είδαμε πώς τα σχολεία charter, τα σχολεία με voucher  και τα διαδικτυακά σχολεία όχι μόνο δε βελτιώνουν την ποιότητα της εκπαίδευσης, όπως διατείνονται οι υποστηρικτές τους, αλλά βάζουν στο περιθώριο όλο και μεγαλύτερα τμήματα των μαθητών που προέρχονται από τα φτωχά στρώματα. Παρακολουθήσαμε το πώς το δημόσιο χρήμα, που δίνεται για την ενίσχυση των σχολείων αυτών, τελικά καταλήγει στις τσέπες των μεγαλοεπιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην εκπαίδευση. Παράλληλα κι ως αποτέλεσμα της πενιχρής χρηματοδότησής τους κλείνουν εκατοντάδες δημόσια σχολεία, κυρίως στις φτωχές γειτονιές. Είδαμε, επίσης, τις συνέπειες της σκληρής αξιολόγησης σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, τους εξοντωτικούς εξεταστικούς ρυθμούς των μαθητών στις ΗΠΑ ήδη από το νηπιαγωγείο, και το πώς αυτό επιδρά στο περιεχόμενο της διδασκαλίας. Τέλος, είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε για τις αντιστάσεις που γεννιούνται εξαιτίας όλων των παραπάνω.

Πρώτη πανελλήνια προβολή του ντοκιμαντέρ “Backpack full of cash”- Σελιδοδείκτης

Στη συζήτηση που ακολούθησε μετά την προβολή είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε σκέψεις γύρω από το πώς όλα αυτά έχουν σχέση  με τη δική μας εκπαιδευτική πραγματικότητα καθώς και για τις μεγάλες απεργίες που γίνονται αυτή την περίοδο σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ, όπως η Δυτική Βιρτζίνια, η Οκλαχόμα και τελευταία στο Κολοράντο και στην Αριζόνα.

Η Συντακτική Επιτροπή του «Σελιδοδείκτη» θέλει να ευχαριστήσει τους παραγωγούς της ταινίας, που μας έδωσαν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουμε, τη Μαρίνα Τουλγαρίδου για τη μετάφραση και τον υποτιτλισμό της, τον κινηματογράφο Ίλιον για την ευγενική παραχώρηση της αίθουσας, όλους και όλες, τέλος, που έκαναν δυνατή την πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here