Εκτύπωση

Το Σάββατο 17 Μαρτίου ήταν η Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού, του φασισμού, του πολέμου και της φτώχειας. Εκατοντάδες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας οργανώθηκαν σε πόλεις της Ευρώπης, όπως στο Λονδίνο, στη Γλασκώβη, στο Παρίσι, στη Ρώμη, στη Βιέννη και το Βερολίνο, όπου όλοι ένωσαν τη φωνή τους ενάντια στον πόλεμο, τον ρατσισμό, τον νεο-ναζισμό και την ξενοφοβία.

Αντιρατσιστική διαδήλωση στο Λονδίνο – 17 Μαρτίου 2018.

Στην Ελλάδα πόλεις όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, το Ηράκλειο, ο Βόλος, η Λαμία πλημμύρισαν από ανθρώπους από όλες τις μεριές του κόσμου, πρόσφυγες, εργαζόμενους, φοιτητές και μαθητές, καλλιτέχνες, που γέμισαν με πολύχρωμα πανώ και πλακάτ τις πλατείες και τους δρόμους.

Διαδήλωση κατά του ρατσισμού, του φασισμού και του πολέμου στην Αθήνα. – 17 Μαρτίου 2018

Στην Αθήνα χιλιάδες διαδηλωτές, συλλογικότητες αλληλέγγυων, εργατικά σωματεία και λαικές συνελέυσεις, κοινότητες προσφύγων και καταλήψεων, φοιτητικές ενώσεις βροντοφώναξαν τη στάση τους ενάντια σε όλους όσους ορθώνουν τείχη στους πληθυσμούς που ξεριζώνονται από τις ιμπεριαλιστικές πολιτικές και τον πόλεμο, ενάντια στις απεχθείς συμφωνίες επαναπροώθησης προσφύγων μεταξύ Ε.Ε. – Τουρκίας και Λιβύης και στις πολιτικές γκετοποίησης των προσφύγων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στα νησιά και στις πόλεις.

Ήταν μια συγκέντρωση αλληλεγγύης, ενάντια στη ξενοφοβία, στη ρητορική μίσους και στις επιθέσεις, στην ύπαρξη και προβολή νεοναζιστικών, εγκληματικών οργανώσεων όπως η Χρυσή Αυγή. Μια συγκέντρωση που απαίτησε ίσα δικαιώματα για όλους τους ανθρώπους,  ελευθερία και ειρήνη για όλους τους λαούς…απλά πράγματα αλλά δύσκολα σε καιρούς που ο πόλεμος των συμφερόντων καταβροχθίζει ολόκληρες χώρες και πληθυσμούς. Το βασικό σύνθημα ήταν “Σταματήστε τον πόλεμο” στο Αφρίν, στη Συρία, στο Αφγανιστάν, παντού!

“Πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Συρία, Ιράκ, Κουρδιστάν, από παντού…θέλω να πω σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που δεν μας θέλουν και υψώνουν τείχη μπροστά μας και προσπαθούν να μας γυρίσουν πίσω στις χώρες μας , ότι είμαστε ίσοι, ότι δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ μας. Ζούμε μαζί και θα πολεμήσουμε μαζί για τα ίσα δκαιώματά μας.

Το μήνυμα μου σ’ αυτούς τους ανθρώπους είναι “Σταματήστε τον πόλεμο”! Σταματήστε τον πόλεμο στη Συρία, σταματήστε τον πόλεμο στο Αφρίν, σταματήστε τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Σταματήστε να σκοτώνετε ανθρώπους! Ελάτε μαζί μας να σώσουμε την ανθρωπότητα. Είμαστε εδώ σήμερα να αγωνιστούμε για τα ίσα δικαιώματά μας, για το δικαίωμα των γυναικών, των παιδιών, το δικό μας δικαίωμα να ζήσουμε. Ήρθαμε εδώ για να ζήσουμε ειρηνικά χωρίς πόλεμο. Και σήμερα είναι η ημέρα μας. Πρέπει να απαιτήσουμε ίσα δικαιώματα, πρέπει να διαμαρτυρηθούμε ενάντια στο αίσχος της συμφωνίας Τουρκίας-Ε.Ε. με την επαναπροώθηση των ανθρώπων πίσω στις χώρες τους. Αν όλοι αυτοί δεν κάνουν τίποτα, αύριο μπορεί να είναι η δική τους η σειρά! Μην χάνετε την ελπίδα σας! Θα νικήσουμε!”

Και θα νικήσουμε, με τον αγώνα να συνεχίζεται παντού, στη γειτονιά, στο σχολείο, στη δουλειά, στο δρόμο, κάθε μέρα κι όχι μόνο τη μέρα που μας ορίζει ο ΟΗΕ, όλοι μαζί, παντού και πάντα ενωμένοι!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here