Εκτύπωση

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Ο ΣΕΛΙΔΟΔΕΙΚΤΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ.

Ο ΣΕΛΙΔΟΔΕΙΚΤΗΣ προσφέρει στα μέλη του κάρτα μέλους με την οποία μπορούν να έχουν έκπτωση έως και 50% στην τιμή των εισιτηρίων σε ορισμένα θέατρα και κινηματογράφους, ακόμα και εκτός από τις ομαδικές παρακολουθήσεις-εκδηλώσεις θεατρικών έργων και κινηματογραφικών ταινιών που διοργανώνει με μειωμένο εισιτήριο. (Θέατρο Βαφείο, Θέατρο OLVIO, ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ- Πολυχώρος τέχνης, κινηματογράφος ΑΛΚΥΟΝΙΣ) Επίσης

Επίσης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων/δράσεων του, για εκπαιδευτικά, και κοινωνικά ζητήματα, αλλά και θέματα πολιτισμού, διοργανώνει για τα μέλη του δύο δωρεάν επιμορφωτικά σεμινάρια/εργαστήρια.

1. Ως συνέχεια των πρωτοβουλιών που σχετίζονται με την πρόληψη χρήσης ουσιών από παιδιά και εφήβους, την εκδήλωση-συζήτηση που θα γίνει στις 27/2/18 σε συνεργασία με το 18ΑΝΩ, με θέμα: “Ο κοινωνικοπολιτικός ρόλος του σχολείου στην πρόληψη των εξαρτήσεων σε παιδιά και εφήβους” θα ακολουθήσει:

Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με θέμα: “ΤΕΧΝΗ & ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ”

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

 • ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ: Έως 30 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

 • ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: 5 εβδομάδες

 • ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ: Κάθε ΤΕΤΑΡΤΗ από 18 Απριλίου έως 16 Μαΐου, και ώρες 15:00-19:00

 • ΧΩΡΟΣ: Σχολείο του 18 ΑΝΩ & χώρος σεμιναρίων του 18ΑΝΩ Κεφαλληνίας 71, Αθήνα

 • ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ: Παρακολούθηση του συνόλου του προγράμματος

(Ακολουθεί το περίγραμμα του σεμιναρίου. Σύντομα θα αναρτηθεί το αναλυτικό πρόγραμμα με τα ονόματα των εισηγητών)

1η Συνεδρία, Τετάρτη 18/4

α. Εισαγωγικό. Κοινωνικά και πολιτισμικά στοιχεία σχετικά με τις εξαρτήσεις

β. Εξαρτημένος και παιδική ηλικία

2η Συνεδρία, Τετάρτη 25/4

α. Εξαρτημένος και εφηβεία

β. Οικογένεια εξαρτημένου

3η Συνεδρία, Τετάρτη 2/5

α. Τέχνη και πρόληψη. Εικαστική ψυχοθεραπεία

β. Τέχνη και πρόληψη. Συνέχεια

4η Συνεδρία, Τετάρτη 9/5

α. Σχολείο και σχολική κοινότητα

β. Ομάδες ομηλίκων

5η Συνεδρία, Τετάρτη 16/5

α. Εργαστήριο οροθεραπείας ή δραματοθεραπείας

β. Συζήτηση εφ’ όλης της ύλης

Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα που ακολουθεί:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdSycNxfuW94xRQ2335Q-rIgmqqsOkdtgZc-5L2_NKADzAC4w/viewform

Η επιλογή θα γίνει με χρονολογική σειρά προτεραιότητας συμπλήρωσης της φόρμας.

2. Θεωρώντας ότι ο πολιτισμός μαζί με την παιδεία, μπορούν να αποτελέσουν θεμέλιο λίθο για την κοινωνική χειραφέτηση, ο ΣΕΛΙΔΟΔΕΙΚΤΗΣ συνεχίζει με μια σειρά εκδηλώσεων για την παιδεία και τον πολιτισμό τις οποίες θα ανακοινώνει σταδιακά, και στο πλαίσιο αυτό διοργανώνει: 

Εργαστήριο Θεάτρου του Καταπιεσμένου για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

 • ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ: Έως 20 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας & δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

 • ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: 5 εβδομάδες

 • ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ: Κάθε ΣΑΒΒΑΤΟ από 3 έως 31 Μαρτίου, και ώρες 13:00-16:00 (με προοπτική να συνεχιστεί με σκοπό τη δημιουργία παράστασης, εφόσον η ομάδα το επιθυμεί)

 • ΧΩΡΟΣ: Λέσχη Αναιρέσεων, Ιπποκράτους 175Β, Εξάρχεια

 • ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ: Παρακολούθηση του συνόλου του προγράμματος

 • ΕΜΨΥΧΩΤΡΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ: Νάγια Μποέμη, Θεατρολόγος, Εμψυχώτρια κοινωνικού θεάτρου

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: 

«Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα άλλο κόσμο επειδή γνωρίζουμε ότι αυτό είναι εφικτό. Αλλά εξαρτάται από εμάς να κτίσουμε αυτόν τον άλλο κόσμο με τα χέρια μας παίζοντας στη σκηνή και στην προσωπική ζωή μας…Το θέατρο δεν είναι απλώς ένα συμβάν, είναι τρόπος ζωής! Είμαστε όλοι ηθοποιοί: το να είσαι πολίτης δεν σημαίνει ότι ζεις σε μια κοινωνία, σημαίνει ότι την αλλάζεις.» Augusto Boal, Μήνυμα Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου 2009 (απόσπασμα)

Το Θέατρο του Καταπιεσμένου (ΘτΚ) αναπτύχθηκε  από τον Augusto Boal  με σκοπό την ενεργή συμμετοχή του πολίτη στα κοινά, ανεξαρτήτως προέλευσης, μόρφωσης, κοινωνικο-οικονομικής θέσης, επαγγελματικής κατάστασης. Βασική αρχή της θεατρικής μεθόδου είναι ότι το θέατρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για αναστοχασμό και αλλαγή σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο. Μέσω του θεάτρου διαμορφώνουμε τον εαυτό μας και ταυτόχρονα, επεμβαίνουμε στη διαμόρφωση και στον μετασχηματισμό της κοινωνίας.

Στο εργαστήριο θα εφαρμοστούν ασκήσεις, παιχνίδια και τεχνικές, που προωθούν την κατασκευή της ομάδας, την συνεργασία και την επικοινωνία, την ενεργοποίηση του σώματος ως εκφραστικού μέσου, την σταδιακή ανάπτυξη της ενσυναισθητικής κατανόησης των ορίων του άλλου, των ρυθμών, των συναισθημάτων. Στόχος είναι η ανάδυση αληθινών ιστοριών που αναφέρονται σε μία καταπίεση και αδικία που έχουν βιώσει άμεσα ή έμμεσα όσοι/ όσες συμμετέχουν στην ομάδα για τη δημιουργία μιας παράστασης Θεάτρου Φόρουμ, μία από τις πιο γνωστές παραστατικές τεχνικές του ΘτΚ. Το Θέατρο Φόρουμ είναι μία σύντομη θεατρική παράσταση, που συνδέεται με ένα ευρύτερο κοινωνικό πρόβλημα και παριστάνει μια άλυτη σύγκρουση. Το κοινό μπορεί να επέμβει για να αλλάξει τη ροή της ιστορίας, ανατρέποντας την καταπιεστική πραγματικότητα που παρουσιάζεται. Υπό αυτό το πρίσμα, το θέατρο μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για συλλογικές δράσεις που αφήνουν ανοιχτά τα ενδεχόμενα, που αναλύουν και αμφισβητούν τον τρόπο ζωής μας, που τον στοχάζονται με έναν διαφορετικό και νέο τρόπο.

Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα που ακολουθεί: 


https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSffJfEZRMYADgoEjPvpA8pjwG2v3dGgmIauGK9LszBnXrkoew/viewform

Η επιλογή θα γίνει με χρονολογική σειρά προτεραιότητας συμπλήρωσης της φόρμας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here