Εκτύπωση

Ο σπουδαίος Γάλλος διανοητής Αλαίν Μπαντιού (Αlain Badiou) έρχεται ξανά στην Αθήνα για τρεις ανοιχτές συζητήσεις με το αθηναϊκό κοινό, για την Ιστορία, την Ποίηση και την Φιλοσοφία, την Πολιτική και τον Μάη του ’68.

Της Λίτσας Φρυδά

Ο Αλαίν Μπαντιού, μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της γαλλικής διανόησης, έρχεται στην Αθήνα στο τέλος αυτής της εβδομάδας για μια σειρά διαλέξεων που διοργανώνονται από το ψυχαναλυτικό-φιλοσοφικό περιοδικό αληthεια με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου και είναι ανοιχτές στο κοινό.

Συγκεκριμένα την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018, στις 19.00, ο Αλαίν Μπαντιού θα δώσει διάλεξη στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών – Αuditorium Theo Angelopoulos με θέμα: Η Ιστορία: Δομή και Συμβάν

Η είσοδος είναι ελεύθερη, μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων θέσεων και θα γίνεται ταυτόχρονη μετάφραση. Θα προλογίσει τη διάλεξη και θα συντονίσει τη συζήτηση ο ψυχαναλυτής και διευθυντής του περιοδικού αληthεια, Δημήτρις Βεργέτης.

Την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου στις 7:00 μ.μ., ο Μπαντιού θα μιλήσει στο Μέγαρο Μουσικής στον Πολυχώρο της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» με θέμα: Ποίηση και  Φιλοσοφία

Διοργανώνεται από το περιοδικό αληthεια και τις Εκδόσεις Πατάκη. Η είσοδος είναι ελεύθερη μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων θέσεων.

Τέλος, το Σάββατο 27 Ιανουαρίου στις 19.00 θα μιλήσει στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αμφιθέατρο De Chirico, Πειραιώς 256, με θέμα: Ο Μάης του ’68: πενήντα χρόνια μετά

Διοργανώνεται από το περιοδικό αληthεια και την ΑΣΚΤ με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

Ο Αλαίν Μπαντιού, Γάλλος φιλόσοφος της μαρξιστικής σχολής, δίδαξε επί τριάντα χρόνια στο Πανεπιστήμιο Paris-VIII (πειραματικό πανεπιστήμιο που δημιουργήθηκε αμέσως μετά τον Mάη του ’68), όπου ίδρυσε το Τμήμα της φιλοσοφίας μαζί με τους Gilles Deleuze, Michel Foucault and Jean-François Lyotard. Είναι ομότιμος καθηγητής του Tμήματος Φιλοσοφίας της Ecole Normale Supérieure.

Από το 1966 έως το 2017 διεξήγαγε το γνωστό ανοιχτό σεμινάριό του Vérité et sujet και Changer le monde, μαθήματα του οποίου δημοσιεύτηκαν σε δύο τόμους από τις εκδόσεις Fayard, το 2017. Την ίδια χρονιά δημοσιεύτηκαν από τον ίδιο εκδότη και δύο έργα με στοχασμούς του πάνω στην πολιτική: Je vous sais si nombreux και Éloge de la politique υπό μορφή συζητήσεων με την Laure Lancelin.

Είναι από τους πιο μεταφρασμένους συγγραφείς, και παρουσιάζει σημαντικότατο συγγραφικό έργο, το οποίο καλύπτει πληθώρα πεδίων, όπως την φιλοσοφία, την οντολογία των μαθηματικών, την πολιτική και το θέατρο. Έχει, επίσης, γράψει πέντε θεατρικά έργα, τρία μυθιστορήματα και μια όπερα για τον Μάη του ’68. Το 1993 ίδρυσε με τον Denis Levy το περιοδικό κινηματογράφου L’art du cinéma, το οποίο δημοσιεύεται ανελλιπώς έως και σήμερα.

 Ένα μεγάλο μέρος των συγγραμμάτων του έχει μεταφραστεί και δημοσιευτεί και στα ελληνικά.

 

Τίτλοι συγγραμμάτων μεταφρασμένων στα ελληνικά

(2016) Το κακό έρχεται από πιο μακριά, Εκδόσεις Πατάκη

(2015) Μεταφυσική της πραγματικής ευτυχίας, Εκδόσεις Πατάκη

(2014) Η δημοκρατική ανυπαρξία, Ελευθεριακή Κουλτούρα

(2011) Δεύτερο μανιφέστο για τη φιλοσοφία, Εκδόσεις Πατάκη

(2009) Από το είναι στο συμβάν, Εκδόσεις Πατάκη

(2009) Η κομμουνιστική υπόθεση, Εκδόσεις Πατάκη

(2009) Μικρό φορητό πάνθεον, Άγρα

(2008) Η πολιτική και η λογική του συμβάντος, Εκδόσεις Πατάκη

(2006) Μανιφέστο για τη φιλοσοφία, Ψυχογιός

(2005) Περιστάσεις, Άγρα

(1998) Η ηθική, Scripta 

Συμμετοχή σε συλλογικά έργα:

(2017) Εγκώμιο για τα μαθηματικά, Εκδόσεις Πατάκη

(2016) Κρίση εποχής ή εποχή της κρίσης, Αλεξάνδρεια

(2016) Τι να κάνουμε;, Εκδόσεις Πατάκη

(2014) Τι είναι λαός, Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου

(2014) Το ελληνικό σύμπτωμα, Νήσος

(2013) Εγκώμιο για τον έρωτα, Εκδόσεις Πατάκη

(2013) Πού πηγαίνει η δημοκρατία;, Εκδόσεις Πατάκη

(2011) Deptocracy, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

Βρείτε εδώ αναλυτικά τη βιβλιογραφία του στα γαλλικά

https://alain-badiou.jimdo.com/bibliography/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here