Εκτύπωση

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Τμήμα Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου της Βοστόνης (Department of Applied Linguistics, University of Massachusetts/ Boston), διοργανώνει το 2ο Θερινό Σχολείο Κριτικής Παιδαγωγικής και Εκπαίδευσης. Θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημιακού Δάσους Ταξιάρχη του ΑΠΘ στη Χαλκιδική στις 18-24 Σεπτεμβρίου 2017.

Η Κριτική Παιδαγωγική γίνεται αντιληπτή ως ρεύμα θεωρητικής σκέψης και πρακτικής το οποίο υποβάλλει σε κριτική εξέταση το πώς η γνώση, οι αξίες, τα κοινωνικά συμφέροντα και οι ταξικές σχέσεις διαπλέκονται με την εξουσία στο επίπεδο των πρακτικών, των μεθόδων, των προγραμμάτων, των περιεχομένων, των σχέσεων και των σκοπών της εκπαίδευσης, διαμορφώνοντας συνειδήσεις, καθώς και πολιτισμικές και κοινωνικές μορφές.

Η Κριτική Παιδαγωγική δεν είναι κάποιος ομογενής και αμετάβλητος επιστημονικός Λόγος που αποκαλύπτεται στους μη μυημένους. Είναι ηθική και πολιτική «πράξη», η οποία παράγεται διαλεκτικά από τον στοχασμό, την παρέμβαση και τη δράση τόσο στο πεδίο της θεωρίας όσο και των κοινωνικών ανταγωνισμών στον χώρο της εκπαίδευσης. Γι’ αυτό και ως παιδαγωγικός Λόγος που συμπυκνώνει την κριτική και τη δυνατότητα, η Κριτική Παιδαγωγική θέτει διαρκώς υπό δοκιμασία και αναστοχασμό τις αφετηρίες της, με σκοπό να μορφώσει τους εκπαιδευτικούς ως εργάτες πολιτισμού και μόρφωσης και τους μαθητές ως κριτικά σκεπτόμενους και ενεργούς πολιτικούς δρώντες, ώστε αμφότεροι, από κοινού, να δημιουργούν το παρόν και το μέλλον τους με ισότητα, κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και δημοκρατία.

 Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα:

http://mylessonplan.net/2CritPed_SummerSchool.auth/?page_id=98

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here