της Αλίκης Λασπίδου*
Από τις 28 Ιούνη ως τις 2 Ιούλη 2017 θα πραγματοποιηθεί στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία της Αθήνας το 7ο Διεθνές Συνέδριο για την Κριτική Εκπαίδευση.
Την εποχή της οικονομικής κρίσης η εκπαίδευση ως κοινωνικός θεσμός επλήγη κατάφωρα από την εφαρμογή νεοφιλελεύθερων και νεοσυντηρητικών πολιτικών. Με απώτερο σκοπό την υπέρβαση της καπιταλιστικής κρίσης, όσον αφορά ειδικότερα στο ελληνικό πλαίσιο, η εκπαίδευση χρησιμοποιείται με ιδιαίτερη ένταση τα τελευταία χρόνια προκειμένου να εκπληρωθούν οι μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας. Ως ενδεικτικά, προς αυτή την κατεύθυνση, μέτρα μπορούν να αναφερθούν η άμεση υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης, που ειδικά στην περίπτωση της τριτοβάθμιας έχει ήδη ανοίξει τον δρόμο για την επιχειρηματικοποίησή της, η συγχώνευση σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων, αλλά και ανώτερων και ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, η μείωση του διδακτικού προσωπικού, μέσω απολύσεων ή μη προσλήψεων, η αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών και η μείωση των αποδοχών τους, η αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τάξη. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ακολουθώντας πιστά την πολιτική των προκατόχων της εξαθλιώνει διαρκώς τις δημόσιες δομές εκπαίδευσης, προωθεί την αντιδραστική εφαρμογή της μαθητείας, επαναφέρει τη συζήτηση για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Οι κατά καιρούς διακηρύξεις για την υποτιθέμενη κατάργηση των αρχαίων ή της πρωινής προσευχής δεν έχουν άλλο στόχο παρά τον αποπροσανατολισμό από τα σοβαρά προβλήματα της εκπαίδευσης, που απορρέουν από την κυβερνητική διαχείριση των οικονομικών και κοινωνικών ζητημάτων. Σε αυτό το πλαίσιο η δημόσια εκπαίδευση συρρικνώνεται και αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα.
Το έβδομο διεθνές συνέδριο κριτικής εκπαίδευσης σε συνέχεια των προηγούμενων, που διεξήχθησαν κατά σειρά στην Αθήνα (2011 & 2012), στην Άγκυρα (2013), στη Θεσσαλονίκη (2014), στο Βρόσλαβ (2015) και στο Λονδίνο (2016), φιλοδοξεί να ανοίξει και πάλι τη συζήτηση γύρω από τις εναλλακτικές ενάντια στη ζοφερή πραγματικότητα που περιγράφηκε παραπάνω. Ερευνητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί και όσοι έχουν ενδιαφέρον σχετικά με τις χειραφετικές προοπτικές της εκπαίδευσης προσκαλούνται τόσο να παρακολουθήσουν, να προβληματιστούν σχετικά με τη θεωρία και την πρακτική της κριτικής εκπαίδευσης, όσο και να συμμετάσχουν με προτάσεις-ανακοινώσεις και να συμβάλουν στο πεδίο.
Δεδομένου του τόπου και του χρόνου διεξαγωγής του συνεδρίου υπάρχει δυνατότητα για αυξημένη συμμετοχή εισηγητών από την Ελλάδα. Η πρώτη προθεσμία για την υποβολή περιλήψεων-προτάσεων λήγει στις 15 Απρίλη.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα http://icce-vii.weebly.com/.
*Η Αλίκη Λασπίδου είναι υποψήφια διδάκτορας του ΠΤΔΕ, ΑΠΘ