Το συνεργατικό βιβλιοπωλείο-καφέ Ακυβέρνητες Πολιτείες και οι εκδόσεις Γράφημα σας προσκαλούν στη διαδραστική παρουσίαση του βιβλίου για παιδιά “Κοίτα” από Το ατελιέ της Φανταστικής/ Atelier for the art of Imagination, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Μαρτίου, στις 10.30, στον χώρο μας.
Λόγω του ότι θα είναι μια διαδραστική παρουσίαση το Ατελιέ της Φανταστικής θα μπορεί να δουλέψει με συγκεκριμένο αριθμό παιδιών. Μπορείτε να δηλώνετε συμμετοχή έως και Παρασκευή 17 Μαρτίου στις 21.00, είτε αυτοπροσώπως στο βιβλιοπωλείο (Αλ. Σβώλου 28, Θεσσαλονίκη), είτε τηλεφωνικά στο 2310273207. Παρακαλούμε για πιθανή ακύρωση συμμετοχής, ενημερώστε μας άμεσα.
Για το “Κοίτα”
Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου αυτού επιδιώκουμε να αναδείξουμε βασικά στοιχεία για την ανάγνωση μίας εικόνας. Τα κείμενα και οι εικόνες μας προκαλούν να παρατηρήσουμε τα είδη των γραμμών, τα σχήματα, τις φόρμες, τα χρώματα, την ένταση και τον τόνο τους. Ο ίδιος ο τίτλος του βιβλίου, εκτός από προτροπή, αποτελεί περιγραφή του τρόπου ανάγνωσής του.
Κοίτα… από που ξεκινούν οι γραμμές, που καταλήγουν, πώς συνδέονται, πως μοιάζουν, αναζητήσε τις ομοιότητες, τις φόρμες, τα σχήματα, τα χρώματα, δες τις αντιθέσεις.
Θυμήσου… τι ξέρεις για τα αντικείμενα; Ποιά η υφή τους; Πώς μυρίζουν; Πώς ακούγονται; Πότε τα είδες πρώτη φορά; Πώς σε έκαναν να νιώσεις;
Αναρωτήσου… πώς βρέθηκαν εκεί; Για ποιον λόγο; Τι μπορεί να ακολουθήσει;
Για το “ατελιέ της Φανταστικής”
Το “ατελιέ της Φανταστικής” είναι μια ομάδα παιδαγωγών Δημοτικής Εκπαίδευσης και Προσχολικής Αγωγής με κοινό στόχο την καλλιέργεια του λόγου, της αισθητικής και της απελευθερωτικής φαντασίας.
Οι αρχές της ομάδας εκκινούν από την απελευθερωτική κριτική παιδαγωγική και την προσέγγιση Reggio Emilia και παιδαγωγών, όπως ο Paulo Freire, ο Loris Malaguzzi και ο Gianni Rodari, για να συναντηθούν με τα ενδιαφέροντα, τη γνώση και τις εμπειρίες των παιδιών, οδηγώντας στην παραγωγή αυθεντικών και πρωτότυπων έργων.
Η ομάδα του «ατελιέ της Φανταστικής» ασχολείται με τη διοργάνωση σεμιναρίων παιδαγωγικής, αλλά και οργανωμένων εργαστηρίων με επίκεντρο δραστηριότητες αφήγησης – δημιουργίας παραμυθιού, προσέγγισης πολυτροπικών κειμένων και έργων τέχνης, καθώς και παραγωγής εικαστικών/πλαστικών έργων και performance art. Στοχεύει στην επαναπροσέγγιση καθημερινών υλικών μέσα από τη χρήση συμβατικών, αλλά και περισσότερο ευφάνταστων εργαλείων, όπως η φωτοτράπεζα και το λογοπαίγνιο, διανύοντας έτσι τη διαδρομή από την παρατήρηση του πραγματικού στη συν-οικοδόμηση του φανταστικού.